home 2024. április 17., Rudolf napja
Online előfizetés
Mezei virágcsokor után Versek
Lőrinc Natália
2015.09.14.
LXX. évf. 36. szám
Mezei virágcsokor után Versek

Könyvbemutatót tartottak Kisoroszon, a tájház udvarában. Németh Imre Versek című kötetének előkészületeiről, kiadásának folyamatáról a szerkesztők beszéltek.

A könyv megszületésének alapötlete Sztánics Ferenc nyugdíjas tanító bácsitól eredt. Németh Imre azt még megélte, amikor 1996-ban az olvasókhoz került a Mezei virágcsokor című kötete. Mostanra sajnos örökre elhallgatott, kéziratait barátaira bízta, akik elhatározták, a verseknek nyomtatott formát adnak. A kitűzött feladat nem volt könnyű, de a kis csapat — Sztánics Ferenc, Berta Sándor, Paksi Zoltán, Vass Ferenc, Király Tibor plébános és jómagam — megbirkózott vele.

A költő életéről, munkásságáról Berta Sándor helytörténész beszélt. Megtudhattuk, hogy Németh Imre 1916-ban született és 1999-ben hunyt el. Mezőgazdasági tanulmányokat végzett, birtokokon dolgozott. Versírással már ifjúkorától foglalkozott. Költeményeit az egyszerűség, az igazság, a nemzete iránti szeretet és a vallás tisztelete jellemzi.

Sztánics Ferenc azt kérte, olyan szeretettel olvassa mindenki a kötetet, amilyennel a szerkesztők készítették, továbbá megköszönte mindenki segítségét, munkáját. Paksi Zoltán elhozta a kéziratot, melyet a közönség megtekinthetett, és olyan verseket is kiemelt, amelyeknek a témái ma is aktuálisak. Vass Ferenc nyugdíjas tanító betegség miatt sajnos nem lehetett jelen a könyvbemutatón.

A kötet 154 verset tartalmaz olyan sorrendben, ahogyan a költő füzetében is megtalálhatóak. Négy fordítása — Johann Wolfgang von Goethe, Jovan Jovanović Zmaj, Branko Radičević, Đura Jakšić műve — is a kötetbe került.

A verseket helyi fiatalok, Szili Kornélia, Fazekas Andrea, Csíkos Kornélia, Barna Krisztina, Nyári Evelin, Lackó Zoltán és Talpai Dorottya tolmácsolták a jelenlévőknek. A műsorban közreműködött a Gyöngykaláris vegyes kórus.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..