home 2024. február 22., Gerzson napja
Online előfizetés
Mesterségek cégérei
Csermák Zoltán
2021.03.08.
LXXVI. évf. 9. szám
Mesterségek cégérei

Pályázatok, táborok a mesterutánpótlás szolgálatában

A Hagyományok Háza pályázatokkal, táborok szervezésével, kiállításokkal támogatja a hagyományos mesterségek folytatóit. E szerteágazó munkáról Pölös Andrea néprajzkutató-muzeológus ad ízelítőt.

„A Hagyományok Háza a kiállítások rendezésében nyújt egyrészt lehetőséget, hogy különböző alkotók, s alkotó közösségek tevékenységét a szélesebb közönségnek is bemutathassuk. Ennek egyik formája a Népművészet Mestereinek és a népművészeti egyesületeknek a bemutatkozása. Adott esetben emlékkiállítások is reprezentálhatják művészek életpályáját, máskor olyan új és örömteli eseményekre reflektálhatunk bemutatóval, amikor egy tájegység, vagy alkotó közösség felkerül az UNESCO szellemi kulturális örökségének listájára.

Másrészt intézményünk hat szakágban hirdet meg pályázatot, évente kettőt: Budapesten az id. Kapoli Antal emlékére rendezett Országos Fafaragó Pályázatot és a Népi Mesterségek Művészete pályázatot, Hevesben az Országos Szőttespályázatot, Mezőkövesden a Kisjankó Bori Hímzőpályázatot, Körmenden az Országos Fazekaspályázatot és Mezőtúron, illetve Karcagon (felváltva) az Alföldi Fazekas Triennálét. Sajnos a vírushelyzet sok kezdeményezésünket visszavetette.

A hazaiak mellett nemzetközi kiállításokon is részt veszünk. Két évvel ezelőtt hunyt el Les Gábor, a kiváló nagybányai születésű fazekasmester, kinek emlékére a nagyszebeni ASTRA Múzeumban szerveznénk retrospektív tárlatot.

Messzebbre is tekintettünk, a fazekasok lehetőséget kaptak például, hogy Spanyolországban, a Tarragona megyei  La Galera vásárán 2015-ben díszvendégként vehessenek részt. Hat fazekas, az ország minden részéből kelt útra, s a példás fogadtatás és a kialakított kapcsolatok nyomán részvételünk Katalónia legjelentősebb fazekas bemutatóján immár hagyománnyá vált.

A Nemzeti Tehetség Program keretében 2014 óta a Hagyományok Háza meghívásos pályázaton – egyre bővülő lehetőségekkel – vesz részt. Ismerjük már az idei táborok és tehetségkutató programok feltételeit, reméljük a vírushelyzet javulásával terveink is megvalósulhatnak. Ha már a fazekasságot említettem, ide tartozik, hogy hat éve fazekas táborokat szervezek Magyarszombatfán Albert Attila fazekasmester szakmai vezetésével, és Dr. Nagy Zoltán néprajzkutató elméleti előadásaival, amin a Győri Kovács Margit Iparművészeti Szakgimnázium és a Nádudvari Népi Kézműves Szakgimnázium és Kollégium vizsga előtt álló fazekastanulói is részt vesznek. A tanítványok így elméleti és gyakorlati tapasztalatokkal gazdagodva állhatnak a vizsgáztatók elé. A közös műhelymunka, a sikerélmények segítséget nyújtanak a résztvevőknek, hogy később önálló műhelyükben kamatoztassák a megszerzett tudást.”

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..