home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Mesteremberek, akik példaképek lehetnek
Bacsik Lőrinc Natália
2022.06.16.
LXXVII. évf. 24. szám
Mesteremberek, akik példaképek lehetnek

Szent Mihály lovának nevezték régen azt a fából készült eszközt, amelynek a segítségével a koporsót vitték el a sírig. Manapság már ez a kellék is átalakult, a legtöbb helyen egy kocsiszerű alkalmatosságot használnak. Nos, egy ilyenre volt szüksége a nemrégiben átadott és megszentelt magyarcsernyei ravatalozónak, mert a kocsit korábban a temetkezési vállalattól kölcsönözték.

Az Együtt Magyarcsernyéért civil szervezet szeretett volna egy saját kocsit, melynek az elkészítését néhány idősebb csernyei mesterember el is vállalta.

A munkálatok legnagyobb részében három helybeli nyugdíjas vett részt, Vladuc Sándor kovácsmester, Deák István esztergályos és Kormányos Ferenc autószerelő.

Vladuc Sándor elmondta, ezzel is segíteni szeretnének a családoknak, hogy csökkenjen a temetés költsége, mert eddig a kölcsönzést megfizettette a temetkezési vállalat.

Kormányos Ferenc hozzáfűzte, a valódi munka egy hétig tartott, de ebben az esetben hosszabb idő alatt készültek el, mert nehézségbe ütközött a kerekek beszerzése.

— A szükséges anyagot az Együtt Magyarcsernyéért civil szervezet vásárolta meg, mi pedig elvállaltuk, hogy önkéntesen megcsináljuk a kocsit. Hozzájárultunk, amivel csak tudtunk, csapágyakat, vasat adtunk a saját műhelyünkből — hangsúlyozta Deák István.

Megemlítették, hogy Hódi Péter is többször átjött a szomszédos faluból, segédkezett, amiben tudott, és hozott hideg italt, mely jólesett a mestereknek a nagy melegben. A kocsi egyik csövének a belsejében egy kis táblát rejtettek el, mely tartalmazza, kik készítették, mikor, hol.

Az alkalmatosság már átkerült a ravatalozóba, és a készítői karbantartási tanácsot is adtak hozzá: tető alatt kell tartani, hogy ne ázzon.

Arra a kérdésre, hogy terveznek-e újabb közös munkát, elmondták, kellene még egy eszköz, mellyel a koszorúkat, csokrokat szállítják a temetőben, de majd csak télen kezdenek hozzá, ha addig nem vállalja el más. A nyári időszakban a földeken dolgozgatnak.   

A kocsi kerekeire Bába Tibor szerelte fel a gumikat, Kiss József pedig az asztalosmunkát végezte el. Az új kocsi ára 240 000 dinár lett volna, a segítőkész, jólelkű, csernyei mestereknek köszönhetően a civil szervezetnek csak az anyagot kellett megvásárolnia, mely 70 000 dinárba került.

Példájukat kövesse minél több ember, mert jónak lenni jó, a közösségért tenni nagyon szép gesztus.

Fényképezte: Bacsik-Lőrinc Natália

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..