home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Mesterek és tanítványok
Csermák Zoltán
2019.10.14.
LXXIV. évf. 41. szám
Mesterek és tanítványok

Örömzene Kodály szellemében

Csonka Ferenc koncertjével folytatódik a budapesti Hagyományok Háza Mesterek és tanítványok koncertsorozata. A Halmos Béla vándordíjas zenész október 27-én mutatkozik be tanítványaival az intézmény Átriumában.


Csonka Ferenc (Dusa Gábor felvétele)

Az összehegedült Kárpátok és a Tokos zenekar korábbi koncertje után a délvidéki származású Csonka Ferenc Mély című összeállításával lép fel a Hagyományok Háza Átriumában október 27-én. A Mesterek és tanítványok koncertsorozat új szereplője a szegedi Rozsdamaró zenekar, valamint a délvidéki Csonka Ferenc és zenekarának prímása. A közelmúltban mindkét formációnak önálló lemeze jelent meg: a Mély, illetve a Katonasors. A koncert gerincét e két lemez zenei anyaga képezi, amelyet — a Mesterek és tanítványok koncertsorozat koncepciójának megfelelően — a Pendergő tamburazenekar és a horgosi Tillinkó Luca tesz színesebbé. A Pendergő tamburazenekar prímását Csonka Ferenc terelte a népzene útjára, Tillinkó Luca pedig fiatal, tehetséges tanítványa. A növendékek felnézhetnek mentorukra: 2019-ben Csonka Ferenc, vajdasági prímás nyerte a Halmos Béla vándordíjat, amely Márkus Barbarossa János Halmos Bélának készített mesterhegedűjének használatát jelenti egy éven keresztül.

A Hagyományok Háza, felismerve az eltűnő paraszti kultúra élő átadásának jelentőségét, 2012 óta rendezi meg a Mesterek és tanítványok koncertsorozatát. Ennek keretében olyan hivatásos és műkedvelő népzenei együttesek, hangszeres vagy énekes szólisták léphetnek színpadra, amelyek és akik a címben jelzett koncepciónak megfelelő, maximum kilencven perces színpadi műsor összeállítását és bemutatását vállalják.

A kezdeményezők Kodály Zoltán ars poeticáját vallják: „Kultúrát nem lehet örökölni. Az elődök kultúrája egykettőre elpárolog, ha minden nemzedék újra meg újra meg nem szerzi magának.”

A sorozat megálmodói e szellemben alakították ki koncepciójukat: a folytonosságot megmutatni, az idősebb és fiatalabb zenészeket, az egymástól tanuló generációkat, a mestereket és a tőlük tanuló, ihletet szerző tanítványokat egy színpadra állítani.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..