home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Messze szállt a gerely
Tóth Tibor
2020.10.30.
LXXV. évf. 44. szám
Messze szállt a gerely

A kishegyesi Világos Adriana neve ismerősen cseng a sportot és azon belül az atlétikát kedvelők körében. A tizenhat éves klasszis már több éve kimagasló eredményeket ér el gerelyhajításban, de talán az idei volt a legsikeresebb idénye, hiszen márciusban Szávaszentdemeteren (Sremska Mitrovica) 68 méter 76 centiméterrel juniorvilágcsúcsot ért el, szeptemberben pedig megszerezte első nemzetközi érmét, miután az isztambuli, U20-as Balkán-bajnokságon bronzérmet akaszthattak a nyakába. A napokban Kishegyesre, a sikeres atléták edzésére látogattam.

A helyi általános iskola tornatermében éppen a bemelegítés folyt. Ezután Világos Györgyi, a lányok edzője felvázolta a napi programot, a versenyzők pedig néhány kör futással láttak munkához. A 2020. évet spliti edzőtáborral kezdték, majd márciusban következett a téli dobóbajnokság, melyen Adriana 68 méter 76 centiméterrel juniorvilágcsúcsot ért el.


Világos Adriana és Világos Györgyi az isztambuli Balkán-bajnokságon (a Szerbiai Atlétikai Szövetség felvétele)

— A világcsúcsnak nagyon örültem, hiszen legfeljebb 66 méteres eredményre számítottam. Előbb azt hittem, véletlenül dobtam ennyit, de a hazaérkezés után többször megismételtem ezt az eredményt. Nagyon jó formában voltam, de egy hét múlva következett a karanténidőszak, és a kinti edzéseket abba kellett hagynunk. A munkát a szobában és az udvarban folytattuk, gátaztunk, futópadot és szobakerékpárt használtunk, medicinlabdákkal dolgoztunk. Az udvarban gerelyt is dobtam, de a kevés rendelkezésre álló hely miatt legfeljebb 20 méterre szállhatott a szer. A halasztások miatt 500 grammos gerellyel mindössze egyetlen versenyem lett volna, ezért áttértünk a 600 grammosra. Ezzel 57 méterig jutottam, mellyel közepesen vagyok elégedett. Remélem, jövőre sikerül túlszárnyalnom ezt az eredményt — mondta Világos Adriana.

A tizenhat éves kishegyesi atléta részt vett Isztambulban az idősebb juniorok (20 éves korig) számára rendezett Balkán-bajnokságon, és két idősebb, rutinosabb török lány mögött a 3. helyen végzett. Az 53,78 méteres dobásával elégedetlen volt, hiszen a korábbi versenyeken 56 méter alatt sosem teljesített. Ha a török metropoliszban legalább 1 méterrel nagyobbat dob, meglett volna az aranyérem. Eleinte egy picit csalódott volt, de aztán belegondolt, hogy egy Balkán-bajnoki bronz egyáltalán nem rossz eredmény. A közelmúltban a fiatalabb juniorok országos bajnokságán 500 grammos gerellyel 59,31-et dobott, és így 1. lett. Rövid aktív pihenő után elkezdi a felkészülést a következő idényre, és abban reménykedik, hogy a koronavírus nem szól közbe. A tervek között újra spliti edzőtábor, valamint a tallinni junior- és a rieti fiatalabbjunior-Eb szerepel.

Az elképzelések szerint Adriana az idén csak 500 grammos gerelyt dobott volna, viszont a rieti Eb és egy kínai verseny elhalasztása után kiderült, hogy ennek a korosztálynak csak egy országos bajnokságot szerveznek egész évben. Ekkor döntöttek úgy, hogy megpróbálják a 600 grammos szert, hiszen ezzel Adriana több megmérettetésen is rajthoz állhatott.

— A versenyek augusztus végén indultak újra. Egyik hétvégén Kruševacon, a következőn Novi Pazarban, majd Isztambulban dobtunk. A viadalok nagy részére elutaztunk, de mindez már rendkívül fárasztó volt, és a végére nem születtek meg azok az eredmények, amelyeket elvártunk. A Balkán-bajnoki bronznak örülünk, viszont ha Adriana annyit dob, mint az előző versenyein a leggyengébb eredménye, azzal is megnyerte volna a versenyt. Másfél hónappal korábban ismerkedett meg a 600 grammos gerellyel, előtte a kezébe sem vette, hiszen 600-as gerelyünk nem is volt, a többiek pedig már évek óta ezzel versenyeztek. A 600-as nemcsak súlyban, hanem hosszban is eltér az 500-astól. A dobótechnika is más egy kicsit, ezzel tovább tart a gerely úgynevezett kidobása, hosszabb ideig kell hatni a szerre a jó eredmény elérése érdekében. Az egész idényt figyelembe véve nincs ok az elégedetlenségre. Adriana kétszer megdobta a világ legjobb eredményét, a két dobás 14 centivel tért el egymástól, emellett saját korosztályában 500-as gerellyel és az idősebb junioroknál 600-as gerellyel is országos bajnoki címet szerzett. A felnőttországoson ezüstöt nyert, a 12 évvel idősebb, tavalyi felnőtt Balkán-bajnok ellenfele mindössze 1 méterrel dobta túl — mondta Györgyi.


A Balkán-bajnoki dobogó harmadik fokán (a Szerbiai Atlétikai Szövetség felvétele)

Kishegyesen egyre tömegesebb az atlétika. A klubban jelenleg tizenöt, különböző korosztályhoz tartozó fiatal sportol. Az eredményeik kiválóak, amivel nemcsak Kishegyes, hanem Zenta hírnevét is öregbítik, mivel versenyeken a Zentai Atlétikai Klub színeiben indulnak.

— A téli dobóbajnokságon csapatban vettünk részt. Az idősebb pionír és a fiatalabb junior korosztályban is országos 2.-ak lettünk a Vojvodina mögött, de a Partizan és a Crvena zvezda előtt. Az egyéni eredményeket illetően Bácsi Virágot emelném ki, aki az idősebb pionírok között megnyerte az országos bajnokságot, valamint Majoros Mirijamot, aki az idősebb pionírok között 2. lett az országoson. Emellett Virág a fiatalabb juniorok között egy bronzot is nyert. A tartományi bajnokságon Adriana megnyerte a 20, Mirijam a 18, Virág pedig a 16 éven aluliak versenyét, tehát minden korosztályos vajdasági bajnoki cím hozzánk került. Szvoreny Bernadett kalapácsvetésben 5. lett az országos bajnokságon, a 2007-ben született Bede Borbála pedig első versenyén, az országos bajnokságon, a két évvel idősebbek között a 6. helyet szerezte meg gerelyhajításban — sorolta Györgyi.

A labdarúgópálya szomszédságában a gerelyhajításra használt dobócsík mellett távolugrógödörrel, valamint súlylökésre, kalapácsvetésre és diszkoszvetésre egyaránt alkalmas körrel bíró dobópálya áll az atléták rendelkezésére, ahol zavartalanul dolgozhatnak, edzhetnek. Emellett a helyi általános iskola tornatermében is készülnek, ahol egyéni és csoportos edzéseket egyaránt tartanak.

Adriana mellett Bácsi Virág büszkélkedhet a legjobb eredményekkel. Pályafutását kézilabdával kezdte, majd vortexot dobott, mellyel 56 métert ért el és országos bajnokságot nyert. Gerelyhajítással négy éve foglalkozik.

— Gerelyhajításban kétszeres országos bajnok vagyok a saját korosztályomban, és benne vagyok az országos válogatottban. Az idén az idősebb pionírok között 42,14 méterrel nyertem meg az országost, jövőre azonban 500-as gerellyel szeretném elérni a 49 métert, ami Eb-szereplést hozna számomra — mondta Virág.

A fiatalabbak közül Bede Borbálát és Gömöri Emesét szólaltattam meg. Borbála nyolc éve teniszezik, atlétikai edzésre egy barátnője hívta, és ez is megtetszett neki. Az idén az országos bajnokságon 29 métert dobott, ez még nem volt elég az éremhez, de jövőre mindenképp az éremszerzést tűzte ki célul.


Világos Adriana és Bácsi Virág (a szerző felvétele)

Gömöri Emesét szintén egyik barátnője hívta el edzésre, és ő is a sportok királynőjénél maradt. Az idén még egyetlen versenyen sem lépett fel, jövőre viszont szeretne az országos bajnokságon rajthoz állni. Egyelőre 20 méter körül dob, ami esetében jó eredménynek számít.

A következő idényt spliti edzőtáborral kezdenék, melyen Adrianán kívül a szintén országos válogatott Virág is részt vesz majd. A téli dobóbajnokságon három csapattal, az idősebb pionírokkal, a fiatalabb juniorokkal és az idősebb juniorokkal indulnának, valamint négy korosztály egyéni versenyein is képviselnék a klubot és a települést. A nemzetközi versenyek közül a tallini U20-as és a rieti U18-as Eb emelkedik ki. Az olaszországi versenyen a már biztos résztvevő Adriana mellett Virágnak is esélye van indulni, ha teljesíti a 49 méteres kiküldetési szintet.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..