home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Messenger-üzenetben támadnak a bűnözők
Szerbiai RTV
2022.02.18.
LXXVII. évf. 7. szám
Messenger-üzenetben támadnak a bűnözők

Sok polgár kapott üzenetet a Facebook Messenger alkalmazásán keresztül egy linkkel és a következő szöveggel: Azt hiszem, szerepelsz ebben a videóban, te vagy az?

A belügyminisztérium azt közölte az RTS-szel, hogy ez egy rosszindulatú link, a polgárok pedig ne nyissák meg ezt a linket, hanem töröljék az üzenetet, de előtte készítsenek róla képernyőfelvételt és küldjék el az ügyészségnek vagy a belügyminisztérium csúcstechnológiás bűnügyi osztályának.

Branko Stamenković, a csúcstechnológiás bűnözéssel foglalkozó különleges ügyész szerint fontos, hogy a polgárok óvatosak legyenek, amikor ilyen típusú üzenetekről van szó.

„Valószínűleg egy úgynevezett adathalász kampányról van szó, ahol a bűnözők megpróbálnak információt szerezni egy adott személy felhasználói fiókjáról, hogy később visszaéljenek ezzel a fiókkal”, figyelmeztet Stamenković.

A kiberbűnözők arra is felhasználhatják a polgárok adatait, hogy fiókot nyissanak különböző szerencsejáték-oldalakon, de akár a bankszámlájuk felett is átvehetik az irányítást.

Luka Milinković kiberbiztonsági szakértő szerint ezek a csalók elsősorban a személyes adatok letöltésével szereznek hasznot.

„Például azt írják, hogy adja meg az adataidat a tartalom megtekintéséhez, vagy lépjen be újra a Facebookra biztonsági ellenőrzés céljából, de ez az oldal hamis. Amikor megadják az adataikat, valójában nem bejelentkeznek, hanem a csalóknak adják meg az adataikat”, magyarázza Milinković.

A hackerek fő célja a profit. Ha a polgárok gyanúsnak vélt üzenetet kapnak, soha ne nyissák meg. Először ellenőrizzék le, hogy valóban egy bank, cég vagy barát küldte-e azt, figyelmeztetnek a szakértők.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..