home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Meséskönyv karácsonyra
Kónya-Kovács Otília
2012.09.26.
LXVII. évf. 39. szám
Meséskönyv karácsonyra

A Fórum-házban nemrégiben átadták a Jó Pajtás gyermeklap meseíró-pályázatának díjait a nyerteseknek, akik összesen 61 szerző vetélkedésében bizonyultak a legjobbnak.

A pályázatra összesen mintegy 100 alkotás érkezett. A bírálóbizottság (dr. Bence Erika irodalomtörténész, egyetemi tanár, a Jó Pajtás Gyöngyhalász rovatának vezetője, mgr. Bordás Győző író, a Magyar Szó Kft. megbízott igazgatója és Tomán Mária nyugalmazott magyartanár, a Jó Pajtás Rügyfakadás c. rovatának vezetője) döntése értelmében az első díjat a kispiaci Csík Mónika érdemelte ki, második díjban a szabadkai Basity P. Gréta részesült, harmadikban pedig a vajdasági, de Magyarországon, Petőfibányán élő Balogh István. 
Lennert Géza, a Jó Pajtás gyermeklap felelős szerkesztője elmondta, a 90-es években eltűnt egy szerzőgeneráció, amelynek tagjai a gyerekeknek is írtak, és most a szerkesztőség úgy gondolta, talán már felcseperedett egy új nemzedék, amely gondol a gyerekekre, s hogy talán az idősebbeknek is kedvük támad újra mesét írni. Így került sor erre a pályázatra, amit a Jó Pajtás — a Magyar Szó Kft. részeként — önerőből hirdetett meg.
Dr. Bencze Erika értékelte a beérkezett munkákat, köszönetet mondott a díjazottaknak, mondván: tevékenységükkel a vajdasági magyar gyermekirodalom szellemi egészét gazdagították, erősítették létét.
A bírálóbizottság a díjazott meséken kívül még 17 szerző alkotását javasolta közlésre, mégpedig az újvidéki Takács Ilona, a szlovákiai, nagymegyeri Csóka Ferenc, a padéi Irsai Rita, az újvidéki Jódal Rózsa, a bácskertesi Kocsis Lenke, a kishegyesi Kocsis Árpád, a muzslyai Kovács Jolánka és Kónya-Kovács Otília, a doroszlói Lennert Tímea, a kishegyesi M. Krekity Olga és Molnár József, a szenttamási Mészáros Ferenc, a szabadkai Móra Regina, a csantavéri Pálity Tamara, a palicsi Salgó Imre, az adai Szollár Anna és az oromhegyesi Szögi Eleonóra írását.
Dr. Németh Ferenc, a Forum Könyvkiadó Intézet igazgatója elmondta, a díjazott és közlésre ajánlott mesékből karácsonyra megjelenik egy kötet, amely remélhetőleg hasznos olvasmányul szolgál majd a legfiatalabbaknak.
 

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..