home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Mesés napközis tábor
Fehér Márta
2019.07.29.
LXXIV. évf. 30. szám
Mesés napközis tábor

…kezdődött július 22-én Ludason, a Furioso Élményparkban. A héten a 8—12 éveseknek tart foglalkozásokat Ricz Dencs Tünde mentálhigiénés szakember, meseterapeuta, szervező és munkatársai, augusztusban pedig a 4—7 éves korosztálynak. Szabad helyek már nincsenek, a jövő évi táborba pedig már januártól érdemes jelentkezni. Tábor előtti villáminterjú.

* Te mesés voltál gyermekkorodban? 

— Igen! Nekem nagyon sokat olvastak, majd később már saját magamnak olvastam mesét — és anélkül, hogy tudtam volna, kamaszkoromban ezt arra használtam, amire most is: átlendülni a holtpontokon.

* Ennyire fontos a mese ilyen szempontból? 

— Igen, ennyire, a mesék ugyanis tartalmazzák azt az ősi bölcsességet, amely generációról generációra és évszázadról évszázadra átívelt az emberiségen, s éppen ezért mára pont azok a mesék maradtak meg, amelyek hordoznak valami esszenciális tudást arról, hogyan működnek az emberi kapcsolatok, a körülöttünk levő világ, így gyógyírként hatnak, sőt útmutatóként. Tudományosan bizonyított, hogy történetéhségre vagyunk kódolva, genetikailag van bennünk, hogy történetek által fedezzük fel a világot, vagy értjük meg a világ működését.

* Akkor most hozzád ebbe a táborba terápiára mennek a gyerekek? 

— Nem, a mesés napközis táborban az elsődleges cél a mesékkel való barátkozás és a mesehallgatás megszerettetése, illetve hogy az általam kiválasztott hat mese tudásanyaga „átjöjjön”. Most nem gyógyítunk, vagyis nem ez az elsődleges cél, de nyilván van egy ilyen járulékos esemény is vele. A mesével foglalkozunk, és azzal, hogy milyen érzéseket ébresztett bennünk. Minden napra egy mese jut, szerdára két rövidebb, és minden egyes tevékenységünk, melyet azon a napon végzünk, az aktuális meséhez kapcsolódik. Az idei tábor nagy központi témája a fák és az ehhez kapcsolódó környezetvédelem, a mesék is erről szólnak. Mesélem az Égig érő fát, Az útelágazáson álló fát, A fák titkos szívét, amivel egy kicsit közelebb hozzuk a gyerekekhez azt a fajta természetben való gondolkodást, amely elengedhetetlen a XXI. század emberének. 

* Aki most lemaradt, mit tehet?

— Januárban jelentkezhet a jövő nyárira. Az augusztusi terminus is betelt, ott 4—7 éves gyerekek lesznek, így egészen más lesz, mint a nagyobbaknak szánt. Központi témánk a test, a testtudatosítás, az elszakadás, az elválás, ez ugyanis ennek a korosztálynak a központi kérdése: hogyan tudom magam úgy jól érezni, hogy nincs ott anya meg apa? Mesélem majd A kisegér nagy utazását vagy Az öt jóbarátot. Beszélgetünk egy kicsit a kitartásról, arról, hogyan lehet megküzdeni a nehéz helyzetekkel, erre jó a három kismalac meséje és A kiskakas gyémánt félkrajcárja. A kicsiknek tehát egyszerűbb, nem túl bonyolult meséket mesélek, és sokkal több kézművesfoglalkozás lesz. A júliusiban a nagyok között az együttműködésen van a hangsúly, azon, hogyan tudunk közösségben mozogni, hogyan tudom közösségben úgy érvényesíteni az elképzeléseimet, hogy ezzel nem sértek, bántok mást. 

* Hány mesét tudsz?

— Százon felül van ez a szám! Ez nyilván egy folyamatos tanulás. Amikor a meseterápiás vizsgára készültem, a három hónap alatt el kellett olvasnunk és elemeznünk 600 valahány mesét, akkor nyilván egy picivel több volt a fejemben, most főleg azok vannak, amelyeket a munkám során használok.


A Furioso Élménypark felvételei

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..