home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Mesemondók versenye
B. O.
2012.11.14.
LXVII. évf. 46. szám
Mesemondók versenye

A magyar népmesék alakjai elevenedtek meg képzeletünkben október 26-án a szabadkai Városi Könyvtár olvasótermében, az általános iskolás gyermekek mesemondó versenyén, melyet két észak-bácskai nagycsaládos egyesület, a Smile és a Kolibri közösen szervezett.

A versenyre harmincnégy ludasi, hajdújárási és szabadkai diák nevezett be iskolájuk révén.

Mint Benák Búcsú Emese, a szabadkai Smile Nagycsaládos Egyesület alelnöke a rendezvény megnyitóján elmondta: a vetélkedő célja, hogy a gyermekek televíziózás helyett inkább mesét olvassanak, a kisebbeknek pedig a szülők meséljenek, mert így bensőségesebb viszony alakul ki szülő és gyermek között. A kultúránk részét képező magyar népmesékből olyan fogalmakat, tárgyakat ismerhetnek meg a gyerekek, amelyekkel napjainkban már nemigen találkoznak. A mesehősök cselekedetei megnyugtatóan hatnak, és segítenek feldolgozni a tévében látott szörnyűségeket.

A vetélkedőt Farkas Ibolya, a Smile Nagycsaládos Egyesület vezetőségi tagja koordinálta. Először az alsó osztályosok léptek közönség elé, és nagy beleéléssel mondták el kedvenc meséjüket. Voltak, akik párban, felváltva tolmácsolva, mások igazi mesefa módjára: székre telepedve, ízes népi nyelven adták elő produkciójukat. Az őket követő felső osztályos tanulók némelyike művészi szinten varázsolta a hallgatóság elé egy-egy mese hangulatát, érzésvilágát és tanulságát.

A versenyzők teljesítményét Kálló Béla színművész, Budanov Márta színművész és dr. Raffai Judit néprajzkutató értékelte.
Az alsó osztályosok csoportjának legjobbjai: 1. Szalai Klaudia, 2. Kőműves Emese, 3. Tóth Sámuel.
A felsősök díjazottjai: 1. Bellér Roland, 2. Nagy György János és Takács Dominika, 3. Aladics Máté.
Különdíjban az ötéves Horváth Militicsi Viola részesült.
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..