home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Mesél az erdő
Bíró Tímea
2019.09.10.
LXXIV. évf. 36. szám
Mesél az erdő

Már az indulás előtt éreztem, hogy ez egy különleges út lesz, de őszintén meglepődtem, amikor Nyugat-Magyarország erdőit jártuk, hogy ilyen csodálatos helyek vannak Szabadkától mindössze 437 km-re. Ez nem távolság, ha más szemmel szeretnénk látni a világot.


A Hősök tornya

Már a Kelebiáról Budapestre, majd a Budapestről Szombathelyre tartó vonaton belénk költözött egy szelíd és komfortos érzés, mivel vagy minden kalauznak és jegyárusítónak jó napja volt, vagy Magyarországon valóban más viselkedéskultúra dominál, mint a szerb vasúttársaságnál. A barátaink a szombathelyi állomáson vártak bennünket, és a könnyű halvacsora után ágyba is bújtunk náluk, hogy másnap reggel feltöltődve hódítsuk meg a Kőszegi-hegység egyik kirándulóhelyét, az 589 méter magas Szent Vid-hegy tetején álló, fehéren tündöklő Szent Vid-kápolnát.


A Jurisics-vár

A reggeli kávé után neki is vágtunk az erdő kanyargós, kis patakkal körülölelt útjainak, és ahogy egyre mélyebbre jutottunk a zöldben, egyre több túrázóval találkoztunk, akik szintén a természetben töltődtek. Miután megkávéztunk a kápolnánál elhelyezett asztaloknál és padoknál, lefelé vettük az irányt, hogy bejárjuk egy kicsit Velemet, a Vas megyében található, mindössze 300 lakost számláló települést. A csendes kis utcákban a fenyőfák ontották gyantás illatukat, és gesztenyefákból is akad néhány, ezért a faluban minden évben megrendezik a Velemi Gesztenyenapokat, mely sok látogatót csalogat a településre. Az osztrák határhoz közeli falucska azon kívül, hogy egy természeti kincsesláda, arról is híres, hogy boltok híján becsületkasszás vásárlásra van lehetőség. Jó néhány ház előtt ott állt a házi termésekkel megrakott asztalka, feltüntetve a lekvárok, a zöldségfélék vagy a gyümölcsök árát, és egy ládika, ahova a pénzt kell dobni. Jól bevált rendszerről beszélünk, becsületben nincs hiány a környéken. Sokszor megfogalmazódott bennem a kérdés, hogy ez vajon nálunk működne-e.


A Kőszegi Várszínház

Este a falutól 8 kilométerre fekvő Kőszegre vittek bennünket a barátaink, és csak ámultunk-bámultunk a hangulatos kisváros láttán. A leghíresebb és legnagyobb turisztikai látnivalója a Jurisics Miklós egykori híres kapitányról — akinek neve az 1532. évi török ostromkor aratott győzelme okán bekerült a történelemkönyvekbe is — elnevezett vár. A legrégebbi része a XIII. században épült. A történelmi emlékhely besorolású vár sokféle látnivalót kínál. Múzeumában állandó és időszaki kiállítás, művészeti időszaki kiállítás, földesúri asztal és konyha, fegyvertár, kilátótorony, játszóudvar, várbazár, büfé és fűszernövénykert is várja a látogatókat.


Az írott-kői kilátó

A színházkedvelők csodájára járnak a Kőszegi Várszínháznak, mely 1982-ben alakult, és rengeteg program színhelye. Az 1952-ben alapított Chernel Kálmán Városi Könyvtár 1984 óta működik jelenlegi helyén, az egykori Musser-féle házban. Napjainkban csaknem 60 000 dokumentumból álló gyűjteménnyel büszkélkedhet. A településen rengeteg a látnivaló, mint például a Jézus Szíve-templom, a Hősök tornya, a Szent Jakab-templom, a Szent Imre-templom, az Arany Egyszarvú Patikamúzeum, a városháza, a Sgraffitós-ház, a Városkút, a Fekete Szerecseny Patikamúzeum, a református templom, az Öregtorony, az izraelita zsinagóga, a Kálvária-templom vagy a Forintos-bástya. Hosszan lehetne még sorolni a nevezetességeket — noha már a hangulatos utcák is képesek megragadni az ember figyelmét. Naivan azt gondoltuk, hogy néhány óra elég a városra, de korántsem.


Kilátás az Írott-kőről

Másnap az írott-kői kilátó volt az úti cél, mely nemcsak a Kőszegi-hegység, hanem a Dunántúl, illetve Burgenland legmagasabb pontja is. A hegytetőn 1913-ban épült kilátó egyszerre két ország területén fekszik, mind Magyarország, mind Ausztria irányából látogatható. Velemből menet a fákra helyezett piros jelzést kell követni az erdőben végigfutó útvonalon, hogy az Írott-kőhöz érve lenyűgöző kilátás fogadja a kirándulót.

Két napra bezsúfolva mindez tömény gyönyör volt a szemnek és a szívnek, de azért ellátogattunk még a Velem község határában a keresztény magyar állam alapításának 1000. évében, 2001 októberében nyílt Novákfalva Millenniumi Emlékpark és Üdülőfaluba, melyet Novák Tamás alapított. Étterem, szállást adó házikók, minifarm és honfoglalás, illetve avar kori emlékek várják a látogatókat.

Nehéz szavakba önteni az élményeket, ilyenkor az a legjobb megoldás, hogy el kell menni Nyugat-Magyarországra, és saját szemmel megnézni a térség csodáit.


Novákfalva házikói (a szerző felvételei)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..