home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Mesék szárnyán
Vukelity Csilla
2022.12.20.
LXXVII. évf. 50. szám
Mesék szárnyán

Mottó: „A mesékben nem az a fontos, mennyire igazak. Hanem hogy számodra miféle kincset rejtenek!” (Gaál Viktor)

November 28-án, hétfőn reggel elindultunk, hogy hetedhét ország ellen, Sugovicán innen, Dunán túl, ahol épp a kurta farkú malac túr, részt vegyünk a Bácska mesél népmesemondó versenyen Baján. A tarisznyánkban a hamuban sült pogácsa mellett a mesék is helyet kaptak. Felvértezve és minden eshetőséget számba véve útra keltünk, hogy segítsünk megnevettetni a legkisebb királykisasszonyt, hogy a szürke lónak párt találjunk, kőlevest főzzünk, és végül, de nem utolsósorban szerencsét próbáljunk.


Három csantavéri leányka: Liza, Emma és Fanni

Vukelity Liza így vélekedik:

— Kedvencem az olvasás, sok mesét olvasok, de különösen hallgatni szeretem. Egyszer Csilla tanító nénivel (nenával J) elmentem egy mesemondó versenyre, és rájöttem, hogy én is szeretnék mesét mondani. Jelentkeztem is a bajai népmesemondó versenyre, ahol A halál és az öregasszony című mesét mondtam el. Egy kicsit izgultam, mert először mondtam mesét nagyközönség előtt. A végén nagyon jólesett a taps. Emléklapot is kaptam. A fellépés után megnéztük a karácsonyi vásárt, amely nagyon szép volt. A Sugovica folyó partján sétáltunk, és forró csokit ittunk. Ha megint lesz mesemondó verseny, én arra is szeretnék menni, és majd megpróbálom még bátrabban, hangsúlyosabban mondani.


Jól megérdemelt forrócsokizás

— Amikor a tanító néni megkérdezte, hogy szeretnék-e mesét mondani, először egy kicsit meglepődtem, de utána izgatottan mondtam igent — meséli Gyólai Fanni. — Az első versenyen, melyen részt vettem, nem kaptam jó visszajelzést. Úgy éreztem, nem értékelik azt, hogy életemben először állok ki mesét mondani. A kritika, amelyet kaptam, nem volt építő jellegű, azt mondták, hogy nem kellene olyat csinálnom, amihez nem értek, és inkább próbálkozzak versmondással, prózákkal. Ennek ellenére Baján, a Bácska mesél népmesemondó versenyen 3. helyezett lettem a 3. és 4. osztályos kategóriában. Ez motivál, hogy mindenkinek megmutassam, hogy mennyire jó mesemondó vagyok! A bajai versenyre nem készültünk sokat, hiszen a szöveget egy hónappal a verseny előtt választottuk ki. Októberben részt vettünk Újvidéken egy megmérettetésen még az előző mesével. Most A cigány ügyvédet mondtam el. Néhány nap alatt sikerült megtanulnom a szöveget, de a hangsúlyozást mindennap gyakoroltuk. Szerencsére a mesét nem kell szóról szóra, fejből megtanulni, de fontos, hogy kövessük a történetet. Amikor a zsűri szemébe nézek, olyankor nagyon izgatott leszek, de nagyon szeretem ezt csinálni.


A Sugovica partján

— Nehéz dolgunk volt Baján, mindenki nagyon ügyes volt, én nem tudtam volna választani, hogy kik legyenek helyezettek. Minden verseny után érzem, hogy tapasztaltabb leszek, és sok új élménnyel gazdagodhatok — emlékezik vissza Kopasz Emma.

Így volt, mese volt, tovább nem volt.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..