home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Mesék, mondák és versek a Pusztatemplomról
(re)
2005.10.18.
LX. évf. 42. szám

Harmadik, bővített kiadása jelent meg A ,,mese-titkú' aracsi Pusztatemplom című könyvnek, amelyben a szerző, Aracsi Vajda János, a romtemplom története, az ásatások, a legendák, a mesék ismertetése mellett közli a Pusztatemplom történetének a folytatását, amellyel szinte naprakészen kiegészülnek az...

Harmadik, bővített kiadása jelent meg A ,,mese-titkú' aracsi Pusztatemplom című könyvnek, amelyben a szerző, Aracsi Vajda János, a romtemplom története, az ásatások, a legendák, a mesék ismertetése mellett közli a Pusztatemplom történetének a folytatását, amellyel szinte naprakészen kiegészülnek az előző kiadások. Helyet kaptak a mai fiatalok által írt versek, mesék, a mostanában gyűjtött mondák. A könyv előszavában msgr. Huzsvár László, a bánsági püspökség első székes főpásztora a következőképpen ír magáról a könyvről és szerzőjéről, aki a tordai Aracs Hagyományápoló Társaság elnöke:
,,Feltételezzük, hogy az aracsi Pusztatemplom az egyházmegye első főpásztorának, Szent Gellért püspöknek a tevékenykedése során épült, feltehetően 1030 után. Közvetetten erre utal VI. Pál pápa már említett apostoli levele. Ezért az aracsi Pusztatemplom számunkra felkiáltójel, amely arra emlékeztet bennünket, hogy a Szent István-i kor századának késői örököseiként ne csak a templomrom, hanem a mi magunk megmaradásáért akarjuk a holnapot. Ehhez járul hozzá a maga módján Vajda János könyvösszeállítása, amiért elismerésünket és hálánkat kell kifejeznünk a szerzőnek. Mindaz, ami hozzájárul holnapunk építéséhez, bátorítólag hat ránk, felvértez bennünket csüggedéseinkkel szemben, és a régmúlt fénysugarával gyógyítja szürke jelenünket. Vajda János azoknak a bánsági magyaroknak egyike, akik beleszerettek a mese titkú Pusztatemplomba: szeretik benne a múltunkat, s bár csonka tornyáról elsőnek a tatárok tépték le a szent kereszt jelét, a Pusztatemplom rajongóinak a szívéből a 20. századi tatárlelkű istentagadóknak ugyanez nem sikerült.
Az utóbbi évek során több százan zarándokolnak el az ezer éves műemlékünkhöz, az aracsi Pusztatemplomhoz, hogy megtiszteljék jelenlétükkel e szent helyet, hogy ha csak egy röpke pillanatra is, de visszanézhessenek a múltba, melyre oly nagyon büszkék még ma is. Ez a zarándokhely, amely a mondák szerint varázserővel bír, ihlette meg Arcsi Vajda Jánost, hogy sokadik könyvét írja meg a romtemplomról. Alázatos és kitartó munkája eredményeként született meg legújabb könyve, A ,,mese-titkú aracsi Pusztatemplom című színes, változatos, már-már varázslatos gyűjtemény Fejes István és Lőrincz József illusztrációival, amely minden bizonnyal felkelti az olvasók érdeklődését e csodálatos örökségünk iránt, ugyanakkor tartalmas és hasznos időtöltésnek bizonyul azok számára, akik meg szeretnék ismerni a magyarság ezeréves múltjának e ma is létező bizonyítékát, az aracsi Pusztatemplomot.
Aracsi Vajda János A ,,mese-titkú aracsi Pusztatemplom című könyve a 023/831-063-as telefonszámon rendelhető meg.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..