home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Mesebeli kincsek őrzői
Koncz Erzsébet
2014.10.01.
LXIX. évf. 40. szám
Mesebeli kincsek őrzői

„Őseinktől kincsekkel teli tarisznyát kaptunk örökségbe, de mintha egyre gyakrabban tétlenül néznénk ennek háttérbe szorulását, elfelejtését. Vegyük birtokba, ismerjük meg, fényesítsük újra és adjuk tovább az eleinktől kapott, élethosszig érvényes, értékes, unokáink számára is feltétlenül megőrzendő, mesebeli kincseket!” (Részlet a Magyar Olvasótársaság 2005. évi felhívásából)

2005 tavaszán a Magyar Olvasástársaság felhívással fordult mindazokhoz, akiknek fontos a népmesék fennmaradása és a mesékben élő bölcsesség továbbhagyományozása, hogy csatlakozzon ahhoz a kezdeményezéshez, amely értelmében szeptember 30-a — Benedek Elek születésnapja — váljék a népmese napjává. Az első rendezvényre már abban az évben sor került azzal a céllal, hogy a könyvtárosok, óvónők, pedagógusok és a mesével foglalkozó szakemberek, valamint a meseszerető gyermekek ezen a napon megkülönböztetett tisztelettel fordulhassanak mind a magyar, mind más népek meséi felé.

Az óbecsei Népkönyvtár dísztermében nemrégiben hasonló céllal rendezték meg a mesemondó verseny elődöntőjét. Toll Irén, a gyermekosztály könyvtárosa elmondta: a hetedik alkalommal megszervezett elődöntőn négy általános iskola ötvenhárom mesemondója vesz részt.

A bírálóbizottság (Fercsik Kis Piroska könyvtáros, magyar nyelv és irodalom szakos tanár és Balázs Martina tanítónő) minden kategóriából négy versenyzőt juttatott a döntőbe.

Az állatmesét a következő tanulók tolmácsolták a legügyesebben:

A 2—3. osztályosok korcsoportja:

* Kiskomáromi Zsolna (Petőfi Sándor Á. I.)

* Koncz Antonio (Petőfi Sándor Á. I.)

* Sárvári Szilárd (Zdravko Gložanski Á. I.)

* Mecek Mia (Sever Đurkić Á. I.)

A 4—5. osztályosok korcsoportja:

* Balogh Eléna (Zdravko Gložanski Á. I.)

* Tallós Hédi (Petőfi Sándor Á. I.)

* Répási Nikoletta (Samu Mihály Á. I.)

* Vukov Enikő (Petőfi Sándor Á. I.)

A 6—7. osztályosok korcsoportja:

* Bagi Natália (Petőfi Sándor Á. I.)

* Bozsóki Nina (Sever Đurkić Á. I.)

* Rapcsány Sztella (Samu Mihály Á. I.)

* Szabó Beatrix (Petőfi Sándor Á. I.)

Vigaszdíjat Kazinci Szebasztián, a Samu Mihály Á. I. tanulója kapott.

A továbbjutók — Tufegdžić Mónika, Sági Eszter, Potrebić Tőzsér Gabriella, Molnár Sóti Irén tanítónő, valamint Horváth Regina, Józsa Zsuzsanna, Kuszli Angéla, Kéringer Gabriella, Zapletán Erika és Benák Erzsébet tanár diákjai — a péterrévei és a bácsföldvári tanulókkal mérettetnek meg a népmesemondó verseny döntőjében. 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..