home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
,,Mert íme, az Isten országa köztetek van”
NAGY Erzsébet
2006.05.10.
LXI. évf. 19. szám
,,Mert íme, az Isten országa köztetek van”

Dávid atya családjával: édesapjával, édesanyjával és öccsévelNem mindennapi esemény színhelye volt nemrégiben Magyarcsernye. Biacsi Dávidnak, Biacsi Antal Magyarcsernyéről elszármazott falubelink fiának az újmiséjén lehettünk jelen a Szent Ágota-templomban.Április 21-én szentelte áldozópapp...

Dávid atya családjával: édesapjával, édesanyjával és öccsével

Nem mindennapi esemény színhelye volt nemrégiben Magyarcsernye. Biacsi Dávidnak, Biacsi Antal Magyarcsernyéről elszármazott falubelink fiának az újmiséjén lehettünk jelen a Szent Ágota-templomban.
Április 21-én szentelte áldozópappá Dávidot msgr. dr. Pénzes János szabadkai megyés püspök a szabadkai Avilai Szent Teréz-székesegyházban a nagyszámú papság, rokonság, barátok, munkatársak jelenlétében. Másnap Biacsi Dávid ősei szülőfalujában, abban a templomban mutatta be az újmiséjét, amelyben az ősök szelleme is jelen volt. Régen gyűltek már össze ilyen szép számban a csernyei templomban a hívek szentmisére.
Biacsi Dávid 1975-ben született Szabadkán. Szülővárosában nevelkedett, tizenkilenc évesen Magyarországra távozott, és Veszprémben folytatta tanulmányait, majd Budapestre került. Informatika szakos középiskolai tanár végzettsége van, de iranisztikai tanulmányokat is folytatott. Nyelvészeti kutatásai során bejárta Európát, de elutazott Kanadába, Törökországba és Iránba is. Ugyanakkor középiskolai hittantanári képzettséget is szerzett Veszprémben, és a lelkipásztori szolgálatban is elkötelezte magát. 1999-ben belépett a Jézus Társasága szegedi noviciátusába a magyar rendtartomány tagjaként. Az újoncidő gyakorlata során a magyar jezsuita misekönyv szerkesztésével foglalkozik, de hosszú időt tölt az értelmi fogyatékosok, vakok, hajléktalanok között. 2001-ben Budapesten szerzetesi örökfogadalmat tesz, és Miskolcon, a Fényi Gyula Jezsuita Gimnáziumban kezd tanítani informatikát, matematikát és hittant. 2003-ban elöljárói Párizsba küldik a teológiai licencia megszerzése céljából. Ott alkalma van megtanulni ősei anyanyelvét, a franciát. Tanulmányai mellett három évig önkéntesként tevékenykedik a francia Caritas keretében működő Menedékkérőket, Menekülteket és Bevándorlókat Segítő Központban, ahol főleg az Afganisztánból, az Iránból és a Balkánról érkezőket fogadja. 2005 áprilisában Párizsban diakónussá szentelik, és azóta lelkipásztori szolgálatot végez az egyiptomi kopt katolikus plébánián, valamint a magyar és a horvát katolikus missziókban. Közben nagy érdeklődést mutat az arab és muzulmán világ iránt, az iraki keresztények helyzetét és az algériai muzulmán közösség életét tanulmányozza.
Ft. Hajdú Sándor magyarcsernyei esperesplébános szeretettel üdvözölte Dávid atyát, akit már az elmúlt évben megismerhettek a csernyeiek, ugyanis ő adta össze unokahúgát Biacsi Beátát szíve választottjával, majd előáldozási szentmisén is részt vett. A plébános hangsúlyozta, hogy nagyon hálásak vagyunk azért, hogy első önálló miséjét ősei falujában mutatja be. Biacsi Dávid köszöntötte paptestvéreit, először is ft. P. Lukács János jezsuita atyát, a magyar rendtartomány főnökét. A szentmisén jelen volt még a franciaországi, párizsi Szent Ignác-rendház előjárója (mely rendházban már három éve szolgál Dávid atya) és több diakónus, akik az egyiptomi kopt katolikus plébániát képviselték. Köszönetet mondott a szép fogadtatásért, és külön kérte a híveket, hogy imádkozzanak érte, szüleiért, családjáért, mert ők meghozták azt az áldozatot, hogy tőlük távol él és dolgozik; imádkozzanak a jezsuita rendért és egymásért, hogy egymásnak megbocsátva és egymást támogatva boldogan éljünk. Végül újmisés áldásban részesítette a híveket.
Rövid beszélgetésre kértük ft. P. Lukács Jánost, a Jézus Társasága magyar rendtartományának tartományfőnökét, Dávid atya előjáróját.
- Hét éve ismerem már Dávid atyát. Abban az időben lépett be Szegeden a noviciátusba, én pedig éppen akkor ott voltam. Elmondhatom, hogy nagy lelkesedéssel kezdte a jezsuita életet. Előtte már Magyarországon tanult az egyetemen, és sok mindent hozott magával, emberileg gazdagon felszerelkezve érkezett. Egy évet töltöttünk akkor együtt a noviciátusban. Az elmúlt évben kerültünk egymáshoz közelebb, amikor az előjárója lettem. Szabadkán a papszentelésen a székesegyházban én mutattam be, és az jutott eszembe, hogy Dávid nagyon szeretett utazni, elkalandozott egészen Iránig, sok-sok kilométert hagyott maga mögött. Én már mint jezsuitát ismertem meg, és akkor már nem utazott olyan sokat, de egy belső lelki úton haladt, és ott is legalább olyan sokat ment előre, mint előtte ezeken a külső utakon. Azt hiszem, nagyon komolyan vette a jezsuita hivatást, sokat megtanult önmagáról és másokról, pl. hogy hogyan kell másokkal szoros közösségben együtt élni, hogyan lehet másokat teljes odaadással szolgálni. Remélem, hogy ha ezen az úton halad tovább, akkor igazi, elkötelezett pap lesz az emberek szolgálatában.
A szentmise után örömvacsorára voltunk hivatalosak. A vendégek kedves fogadtatásban részesültek, finom vacsora, jó zene és kellemes hangulat jellemezte az estét. A vacsora után néhány percre sikerült Dávid atya közelébe kerülni és feltenni neki néhány kérdést.
* Mikor és hogyan született meg a gondolat, hogy pap legyen?
- A gondolat mindig ott motoszkált a fejemben, de úgy igazából, komolyabban elsős egyetemista koromban gondolkodtam el azon, hogy pap leszek. Akkor ez felmerült lehetőségként, de harmadikos egyetemista koromban véglegesé vált, hogy valamikor pap leszek, de hogy pontosan mikor, azt még nem tudtam.
* Miért választotta a jezsuita rendet?
- Ha én választok egyházmegyét, ha én döntök, akkor csak félig lennék boldog, és nem érezném azt, hogy átadom magam az Istennek. Ugyanígy van más szerzetesrendeknél is, a bencéseknél, ahol én határozom meg a kolostort, ahol az egész életemet leélem, vagy a piaristáknál, ahol megszabom a munkakört, tanár leszek, és csak utána hagyom, hogy beleszóljon a Jóisten az életembe. Ha viszont jezsuita vagyok, akkor bárhova küldhetnek, bárhova mehetek, bármit csinálhatok, és ez nem tőlem függ, hanem az elöljáróim akaratában én a jó Isten akaratát teljesítem.
* Dávid atya jelmondata: Mert íme, az Isten országa köztetek van. Mit jelent ez a gondolat?
- Tizenkét évvel ezelőtt, amikor teológiát kezdtem tanulni, és a Szentírást tanulmányoztuk, ez a gondolat volt az, ami a legjobban megmaradt bennem. Isten országát nem máshol kell keresni, hanem itt, mert az itt van köztünk, köztetek, és nekünk kell építeni, nem kell várni, hogy majd valamikor vagy máshol lesz.
* Dávid atya tervei?
- Még be kell fejeznem a tanulmányaimat, a teológiai licenciátust Párizsban. Remélem, az iskolaév végéig sikerül, és aztán augusztusban Egyiptomba megyek, arabul szeretnék tanulni, hogy a Közel-Keleten missziós munkát végezhessek - hallottuk Biacsi Dávid jezsuita atyától.
A magyarcsernyei hívek nevében kívánom, hogy az a láng, amely Dávid atya szívében ég, ,,soha ki nem alvó tűzzé” változzon, és élete útjait sikeresen járja végig.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..