home 2024. március 19., József napja
Online előfizetés
Mert együtt könnyebb
(T.H.)
2014.02.25.
LXIX. évf. 9. szám
Mert együtt könnyebb

Februárban tartották meg a TOgether is BEtter határon átnyúló IPA-projektum zárókonferenciáját a szabadkai városháza dísztermében. A rendezvény fő szervezője a szabadkai Caritas, társszervezője pedig a szegedi Talentum Alapítvány az Önkéntesség Támogatásáért. A kétnapos konferencián több mint százan képviselték a vajdasági és a magyarországi vállalkozókat, civil szervezeteket.

A határon átívelő projektum elsődleges célja, hogy a vállalati és a civil szektort közelebb hozza egymáshoz. Tavaly júniusban Szerbiában és Magyarországon három-három szektorközi fórumot tartottak, melyen mindenki kifejthette nézőpontját és megoszthatta tapasztalatát.

Szeptemberben Szegeden szerveztek konferenciát, melynek az volt a célja, hogy a forprofit és a nonprofit szektor képviselői találkozzanak egymással. A nemzetközi példák is azt mutatják, hogy eredményesebben lehet megvalósítani a CSR tevékenységeket civil szervezetek, valamint nonprofit intézmények bevonásával. A vállalatok tőkével és szakértelemmel, a civilek saját szaktudásukon kívül hely- és helyzetismerettel járulhatnak hozzá a hatékony problémamegoldáshoz.

A projektum sikeresnek tekinthető, hiszen az ősz folyamán tizenkét eredményes együttműködésről számolhatnak be, ezzel is igazolva a közös társadalmi szerepvállalás fontosságát és szükségességét. Egy szabadkai vállalat egy civil szervezet fogyatékkal élő tagjainak utaztatásáról, egy szegedi idegenforgalmi cég a városnézés költségeiről, egy civil szervezet pedig az ebédjükről gondoskodott. Ez a példa is szemlélteti a dél-alföldi régió, valamint Vajdaság forprofit és nonprofit szektorainak, kis- és középvállalkozásainak együttműködését.

A kétnapos konferenciát Maglai Jenő, Szabadka polgármestere nyitotta meg. Dobai István, a Caritas szabadkai elnöke köszöntötte a részvevőket. A szakmai vezetők — Tóth Xénia, a Talentum Alapítvány és Tamasi Hajnalka, a Caritas munkatársa — mutatták be a projektumot.

A konferencián tizenegy előadó számolt be a CSR fontosságáról, a nonprofit és a forprofit szektor együttműködéséről, a társadalmi felelősségvállalás lényegéről, a jó cselekedet mibenlétéről. A projektum keretében létrejött kedvező tapasztalatokat az akcióban részt vevő cégek és a civil szervezetek képviselői mutatták be.

Az egyéves projektum hamarosan lezárul. A kivitelező csapat reméli, hogy az együttműködés nem ér véget, folytatódik a CSR. Hosszú távú cél, hogy felébresszék az emberekben a társadalmi felelősségvállalás igényét, hogy bemutassák annak előnyét és fontosságát, hogy szemléletváltásra sarkallják őket, mert együtt könnyebb! — TOgether is BEtter!

(Pálfi Szuzanna felvételei)

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..