home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Merre tovább, Szlovákia és felvidéki magyarság?
Talpai Lóránt
2023.10.20.
LXXVIII. évf. 42. szám
Merre tovább, Szlovákia és felvidéki magyarság?

Huszonöt párt és politikai szövetség indult a szlovákiai előre hozott, rendkívüli választáson, melyet Robert Fico egykori kormányfő pártja nyert meg. De mit is hoz mindez, jelentős vagy kevésbé erőteljes politikai fordulatot? A szlovákiai választások eredményéről, a magyar párt, avagy a Szövetség szerepléséről és a felvidéki magyarság helyzetéről is beszélt Kiszelly Zoltán, a Századvég Alapítvány Politikai Elemzések Központjának igazgatója.

* Úgy tűnik, hogy Szlovákiában gyökeres fordulat áll be a választások után. Robert Fico egykori kormányfő ténykedése kapcsán már sokat tapasztalhattunk, de valójában mi várható a második kormányzásától?

— Talán a legfontosabb, hogy most egy olyan kormány alakulhat Pozsonyban, amely jobban tükrözi a szlovák emberek többségének az akaratát, mint a megbukott kormánykoalíció. A Nézőpont Intézetnek nemrég volt egy kutatása, mely azt mutatta, hogy a térség országai közül Szlovákia és Románia lakossága a legelégedetlenebb a saját kormányával. Szlovákiában az új kormány vélhetően elődjétől markánsan eltérően fog viszonyulni a háborúhoz, a szankciókhoz, az európai uniós migrációs politikához, illetve az európai föderalizációhoz. A kormányalakításhoz egyébként minimum két pártra volt szükség, de az egyeztetések után három politikai alakulat fogott össze, és alakított koalíciós kormányzatot. Mivel jövőre elnökválasztás lesz Szlovákiában, nem kizárható, hogy ez a tényező is alku tárgya volt a koalíciós partnerek között.

* A magyar politikai erők ha nem is sokkal, de az 5 százalékos küszöb alatt maradtak, ezáltal parlamenti képviselet nélkül maradt a felvidéki magyarság. Minek köszönhető mindez, és miért nem képes továbbra sem valódi összefogásra a létszámát tekintve Erdély után a második legnagyobb lélekszámú határon túli magyar közösség?

— Fontos megjegyezni, hogy az a 20 000 szavazat, amely most hiányzik, sajnos jóval több mint az a 400, amely az előző európai parlamenti választáson hiányzott. A matematikai magyarázat erre a magasabb részvételi arány, mivel most jóval magasabb volt a választói részvétel. A másik magyarázat azonban talán fontosabb, ez pedig nem más, mint hogy az utóbbi években a politikai munkát elhanyagolták a felvidéki magyar pártok. A magyar politikusok ugyanis nem nagyon szólították meg az ott élő magyarokat, főként a Kassától keletre fekvő részeket. Egy etnikai pártnak egyébként is az az egyik fő problémája, hogy ha túlságosan nyit a többségi lakosság felé, akkor nem tud pluszszavazatokat szerezni a kisebbségtől. Szóval újra kellene gondolni a stratégiát. Felvidéken egyébként az is nehezíti a helyzetet, hogy ellentétben Erdéllyel, itt jóval szétszórtabban él a magyarság, azaz nem egy tömbben.

* Maguk a felvidéki magyarok milyen helyzetben vannak jelenleg? Az Európai Unió állampolgáraiként jelentősen javultak az életkörülményeik, vagy ez a folyamat is inkább a beolvasztást gyorsította meg? Szóval merre tovább, felvidéki magyarság?

— Nyilván maga az Európai Unió vagy a schengeni övezet mindenképp előnyt hoz. Viszont a szlovákok valójában a tengerszint feletti magassághoz igazítják az uniós fejlesztési források elköltését. Ezt úgy kell érteni, hogy az uniós pénzek nem a déli, magyarlakta területekre kerülnek, hanem az északi, szlováklakta vidékekre. Ez természetesen nemcsak a magyarokat érinti hátrányosan, hanem az Alföldön élő szlovákokat is. Az is jól látható, hogy továbbra is Pozsony és Kassa a nagy vízfejek, és akik ezekbe a városokba költöznek, azok már inkább szlovákul beszélnek, és beolvadnak. Emellett a vegyes házasságokból származó gyerekek is inkább szlovák iskolába járnak. Szóval a beolvadási folyamat sajnos továbbra is megfigyelhető.

* Maga a szlovák belpolitika, illetve a szlovák társadalom mennyiben megosztott jelenleg? Ott is kiélezetten kétpólusúvá vált minden?

— Mint szinte minden kelet-közép-európai országban, Szlovákiában is nagyon megosztott a helyzet. A főváros és a nagyobb városok globalisták, liberálisak, miközben az ország többi része, a vidék konzervatívabb. Nem véletlen, hogy Fico pártja is vidéken egyre népszerűbb. Bizonyára ennek köszönhető a választási siker is.

* Végül kitérve a mindenkori magyar—szlovák viszonyra, Robert Fico egykor finoman fogalmazva sem volt Magyarország barátja, de az utóbbi években, főként a menekültválság, illetve az orosz—ukrán konfliktus kapcsán egyre közelebbi álláspontot foglalt el az Orbán-kabinettel. Ez a kormányfői beiktatása után is így lehet majd, vagy újabb konfliktusok törhetnek felszínre? Röviden fogalmazva, mire számíthatunk a közeljövőben a magyar—szlovák viszonyrendszeren belül?

— Ha őszinték akarunk lenni, akkor nyugodt szívvel kijelenthetjük, hogy az egykori Fico-kormány a magyar nemzetépítés ellen volt. Szóval a magyarellenes intézkedései valójában a határon túli magyar nemzetépítés ellen irányultak. Fő példaként lehetne említeni a „versenyt” a gyerekekért, avagy ki milyen nyelvű iskolába iratkozik. Mindez szintén folyamatos konfliktust gerjeszt. De azt is látni kell, hogy 2012 után Robert Fico és Orbán Viktor egyre inkább megtalálták egymással a hangot, mivel több dolog volt, mely összekötötte a két országot, mint amennyi elválasztotta. Ami a közeljövőt illeti, most sem fog a két kormányfő egymás keblére borulni, de bizonyos kérdésekben vélhetően erősebb lesz az együttműködés, míg a magyar nemzeti kérdésekben továbbra is kisebb-nagyobb konfliktusok várhatóak.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..