home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Merre tart Szerbia?
(T. T.)
2012.02.08.
LXVII. évf. 6. szám

A csantavéri Bartók Béla Művelődési Egyesületben a Vajdasági Magyar Szövetség lakossági fórumot tartott. Pásztor Bálint, a VMSZ köztársasági parlamenti képviselője Merre tart Szerbia? címmel számolt be az időszerű politikai kérdésekről, mondván, hogy mint ismeretes, a választások felé tart az ország...

A csantavéri Bartók Béla Művelődési Egyesületben a Vajdasági Magyar Szövetség lakossági fórumot tartott. Pásztor Bálint, a VMSZ köztársasági parlamenti képviselője Merre tart Szerbia? címmel számolt be az időszerű politikai kérdésekről, mondván, hogy mint ismeretes, a választások felé tart az ország, április végén vagy május elején választásokra kerül sor, s egyben az Európai Unió felé is, csak az a kérdés, milyen sebességgel és hogy ezzel a sebességgel elégedettek vagyunk-e.
- Nem lehetünk vele elégedettek, hiszen 2000-ben azt mondták, hogy mostanra Szerbia az Európai Unió teljes jogú tagjává lesz. Ha valaki most kérdezné meg tőlem, hogy mikor válhat az ország az EU teljes jogú tagjává, akkor azt mondanám, hogy legjobb esetben 2020-ban. Az Unióhoz való csatlakozási folyamatnak az a legnagyobb előnye a mi szempontunkból, hogy a kritériumrendszer teljesítése folyamán olyan törvények meghozatalára kényszerül az ország, amelyek a mi számunkra megfelelnek - mondta Pásztor.
Szerbiának gazdasági érdeke, hogy az EU felé tartson, s az Unióhoz való csatlakozás pozitív jelzést volna a mostanában nem túl nagy számban jelen levő külföldi befektetők számára.
- Az EU elsősorban egy értékközösség, s ha mi ebbe szeretnénk tartozni, akkor el kell fogadni a játékszabályokat. Ez azt jelenti, hogy nem csatlakozhat az EU-hoz egy olyan állam, amellyel kapcsolatban nem világos, hol vannak a határai. Mi persze tudjuk, hol húzódnak a reális határai, de erről nagyon sokan nem szeretnének tudomást venni. A realitás azt mutatja, hogy Szerbiának Kosovo felett semmiféle szuverenitása sincs több mint tíz éve. Ha nem sikerül megállapodni abban, hogy Kosovo milyen néven vesz részt a különféle nemzetközi fórumokon, ha nem sikerül a Belgrád és Priština közötti megállapodásokat a gyakorlatban alkalmazni, ha nem kerül sor az Észak-Kosovóban levő barikádok lebontására, akkor az ország március elején nem nyeri el a tagjelölti státust. Ez pedig azt jelentené, hogy legalább 1-1,5 évig jégre kerülne az ország EU-s közeledése. Az összes (gazdasági, szociális, közbiztonsági, mezőgazdasági stb.) probléma megoldása, amivel Csantavéren és máshol is szembesülünk, azért van nagyon messze, mert az ország uniós csatlakozása nem olyan dinamikával halad, mint ahogy haladhatna. 2006-tól errefelé egyetlen olyan év sem volt, amikor az alkotmánynak azt a rendelkezését tiszteletben tartotta volna a köztársasági kormány, miszerint a köztársasági költségvetés 7 százaléka Vajdaságot illeti meg. Kiszámoltuk, hogy kb. 60 milliárd dinárral károsították meg Vajdaság polgárait, amiből 60 km autópályát, 2,5 szabadkai népszínházat, Vajdaság minden községében pedig 2,5 fedett medencét lehetett volna építeni. De ezt a pénzt lehetett volna öntözőrendszerek beszerzésére, mezőgazdasági fejlesztésekre, munkahelyteremtésre, szociális juttatásokra is fordítani. Amikor ezt szóvá tesszük, akkor kisöpörnek bennünket a szabadkai városi vezetőségből, felmondanak több tíz magyarnak, s ugyanezt Zentán is megcsinálják, s bárkivel összeállnak annak érdekében, hogy a VMSZ-t megregulázzák. Nem normális, hogy egy párt, amely a demokrácia zászlóvivőjeként értelmezi magát, ilyesmire vetemedik. Úgy gondolom, a választásokon mindez visszafelé sül majd el - mondta a képviselő.
A vagyon-visszaszármaztatással kapcsolatban elhangzott, hogy a visszaszármaztatás ügyét sikerült a rehabilitációról szóló törvénnyel együtt sínre tenni, s ez a korábban példátlan Kárpát-medencei magyar összefogásnak az eredménye.
- A VMSZ nem maradt egyedül, a vajdasági magyarság ügyét támogatta a magyar kormány, valamennyi magyarországi parlamenti párt, a határon túli magyar szervezetek nagy része. Azokat a személyeket zárják ki a vagyon-visszaszármaztatási folyamatból, akikről az állam most, tehát 2012-ben, 2013-ban bebizonyítja, hogy a II. világháború alatt háborús bűnöket követtek el. Ilyen személyt nagyon keveset fognak találni, mert akármennyire is azt gondolják, a vajdasági magyarság nem egy fasiszta érzelmű nép - mondta.
A kisösszegű lopásokkal kapcsolatban elhangzott, hogy minden európai országban van egy alsó határ, ami alatt a lopás kis összegű lopásnak számít, s az állam hivatalból nem foglalkozik ezekkel az ügyekkel. Nálunk az alsó határ 15 000 dinár, s nagyon sok ember csak álmodik arról, hogy havonta ekkora legyen a bevétele.
- Tavaly tárgyalásokat folytattunk az igazságügyi minisztériummal az alsó határ drasztikus csökkentése érdekében, s meg is állapodtunk, hogy a büntető törvénykönyv módosításával módosul a törvény erre vonatkozó szakasza, de ez még nem történt meg. Az alsó határt ideális esetben 3000 dinárra, egy kicsit rosszabb esetben 5000 dinárra kell csökkenteni. Sajnos, ebben az országban az alapvető problémák rendezésében nem lehet szövetségeseket találni. El kell érni, hogy a választások után a VMSZ olyan helyzetbe kerüljön, hogy még kevésbé legyünk megkerülhetőek. A magyar ügyet és a számunkra fontos kérdések képviseletét nem várhatjuk el sem a demokratáktól, sem a ligától, sem a liberális demokratáktól, s ezt kell az emberekben tudatosítanunk - mondta Pásztor Bálint.
A lakossági fórum további részében a jelenlevők kérdéseket tehettek fel, szó esett a vagyon-visszaszármaztatásról, a közbiztonságról, a mezőgazdaság helyzetéről és az aktuális politikai történésekről is.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..