home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Mérnöki szemmel
Tóth Lívia
2012.08.15.
LXVII. évf. 33. szám
Mérnöki szemmel

Ceglédi Rudolf építőmérnök, Zenta község új polgármestere 1957-ben született. Tizennégy évig a kommunális közvállalat igazgatója volt, majd a németországi Wilo szivattyúgyártó cég szerbiai és montenegrói képviselője. Nős, két gyermek apja, a magyar nyelven kívül szerbül és angolul beszél. Ti...

Ceglédi Rudolf építőmérnök, Zenta község új polgármestere 1957-ben született. Tizennégy évig a kommunális közvállalat igazgatója volt, majd a németországi Wilo szivattyúgyártó cég szerbiai és montenegrói képviselője. Nős, két gyermek apja, a magyar nyelven kívül szerbül és angolul beszél. Tizenegy éve tagja a VMSZ-nek, intenzívebben négy éve kezdett politizálni, amikor beválasztották a helyi szervezet elnökségébe, majd a községi szervezet elnöke lett.
- Mérnök vagyok, és ez valószínűleg rányomja majd a bélyegét a vezetési stílusomra. A világcégnél eltöltött tizenegy évnyi tapasztalatomat kívánom hasznosítani az itteni körülmények között, és alkalmazni az elsajátított munkamódszereket. Főleg a gazdasággal szeretnék foglalkozni, azokkal a területekkel, amelyek pénzt hoznak, hiszen abból lehet erőt meríteni a fejlődéshez. Sokaktól hallom, hogy a gyerekeik külföldön vannak, a fiatalok elvándorolnak. Az elkövetkező négy évben ennek a folyamatnak a lassítását, esetleg a megállítását tartom a legfontosabb feladatnak.
" Melyek a legsürgősebb tennivalók?
- Vannak olyan kapacitásaink, amelyeket az elmúlt időszakban nagyon elhanyagoltak. Ilyen például az ipari park, az inkubátorház vagy a nemrégiben visszakapott kaszárnyarész. Az utóbbi esetében meg kellene nézni, hogyan lehetne az egész területet megszerezni. Jelentős kitörési pontnak számít a termálkút, de csak akkor beszélhetünk arról, hogy wellness- vagy gyógyfürdőt, esetleg a kettő kombinációját hozzuk majd létre, ha megtörténik a víz elemzése. Az objektum 50-200 munkást foglalkoztathatna, de turisztikai vonzerő is lenne. Jelenleg is létezik falusi és vadászturizmus, de egyik sem képes több napig itt tartani a vendéget. Ha lenne egy fürdőközpontunk, akkor arra rá lehetne építeni a többi rendezvényt, akár a zentai csata évfordulójának megünneplését, sőt még a birkanyírást vagy a disznótort is. A lényeg az lenne, hogy a turisták ne csak egy napot, vagy éjszakát töltsenek itt.
" Zentán az infrastruktúrával is gondok vannak, ugyanis egyes helyi közösségekben nagy lemaradás tapasztalható.
A városban végre befejezzük a csatornázást, de a Kertek helyi közösségben valóban óriási a lemaradás, ezért azon a területen több pénzt kellene befektetni. Nagyon jelentős tevékenység az utcák aszfaltozása, de kisebb projektumok is lesznek, mint a kerékpárutak kialakítása, járdák javítása. Ami a vízgyárat illeti, azt hiszem, ebben a négyéves ciklusban csak megerősíthetjük a szándékunkat.
A helyi közösségeket egyébként partnernek tekintjük az infrastruktúra fejlesztésében, én ugyanis nem vagyok annak a híve, hogy mindent egy központból irányítsanak. Azt sugalljuk, hogy a helyi közösségek átgondolt programokkal jelentkezzenek, és azokat majd az önkormányzat realizálja. A falvak problémái egyediek, természetesen mindenhol a legégetőbb gondokat szeretnénk megoldani.
Vannak bizonyos ambíciók, hogy az év végére, a jövő év elejére a sportcsarnok is befejeződik, mert a Nagyberuházási Alapban is eltökélt szándék van erre. Ez azonban csak az első lépés, hiszen a fenntartásáról és a működtetéséről is felelősségteljesen el kell gondolkozni.
" Mi a helyzet az oktatás és a művelődés terén?
- Az oktatásban és a művelődésben a meglévő nívót szeretnénk megtartani és továbbfejleszteni. Sajnos az általános iskolákban a vártál gyorsabban csökken a tanulók száma. A népszaporulat serkentése érdekében egy évre szóló támogatást vezetnénk be a gyermekek, illetve a család számára. A jelenlegi pénzügyi állás átvilágítása még nem készült el, de remélem, a következő évi költségvetésben találunk eszközöket erre a tételre is.
Valamilyen formában idekapcsolódik az is, hogy a koalíciós szerződésben lefektettük: a jövőben teljes mértékű és zökkenőmentes lesz az együttműködés a Magyar Nemzeti Tanáccsal. Erre azért volt szükség, mert az elmúlt időszakról ezt nem mondhatjuk el.
" A tervek nagyon ambiciózusak, de bizonyára Önök is tudják, hogy a polgárok gyors eredményeket várnak az új vezetőségtől.
- Az elvárás jogos, megvalósítása, főleg a gazdaságban, kicsit nehezebb, de bízunk benne, hogy az ígéretek egy része hamarosan teljesül. Az idén belakjuk az ipari park nagy részét, talán az egészet is, leszerződtetjük a kapacitásokat. Az év végéig, esetleg a jövő év elejéig az összes objektumra elkészítjük a hatástanulmányt, és abban pontosan meghatározzuk, mit tervezünk kezdeni az inkubátorházzal, a kaszárnyával, a sportcsarnokkal stb. A távhőszolgáltatásról már a koalíció megkötése előtt elkezdtünk tárgyalni a cukorgyárral. Fontos lenne, hogy a kiépített hálózat egy olyan vegyes vállalatba kerüljön, amelynek az önkormányzat a többségi tulajdonosa, mert ettől kezdve pályázhatnánk a korszerűsítésre. Ha ez a jövő nyárra megtörténne, elkezdhetnénk gondolkozni a fejlesztésen, és azon, mivel történjen a fűtés.
A vámszabad övezet létrehozása a választási kampányban merült fel, de mi sem zárkózunk el az ötlettől, hamarosan utánajárunk, mennyire volt komoly a szándék. A tejgyár újraindítását szintén a választások kapcsán harangozták be, azóta nem történt semmi. Ez is egy olyan téma, amelyet sürgősen meg kell vizsgálnunk, hiszen ezen a vidéken nagy perspektívája van. Állandó kapcsolatot kívánunk kialakítani a meglévő vállalatainkkal, mint az Alltech-Fermin vagy a Žitopromet. Az ő véleményüket sem csak akkor kell kikérni, ha pavilont vagy szökőkutat akarunk építtetni, esetleg mi is segíthetünk nekik a termelési kapacitásaik megtartásában vagy bővítésében.
" A polgármester mellé kell egy jó csapat. Elégedett-e a megválasztott községi tanáccsal?
- Ez a csapat - velem együtt - viszonylag új. Az első benyomások kedvezőek, jó a hozzáállásuk. Én azt tartom a legfontosabbnak, hogy tervezzünk, és amit megbeszélünk, azt pontosan teljesítsük. Remélem, a kezdeti lendület még sokáig kitart!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..