home 2024. szeptember 08., Adrienn napja
Online előfizetés
Merénylet
Talpai Lóránt
2024.07.17.
LXXIX. évf. 29. szám
Merénylet

Rálőttek Donald Trump volt amerikai elnökre — Karácsony Gergely maradt a főpolgármester — Ukrajna útja a NATO-tagság felé

Rálőttek Donald Trump volt amerikai elnökre

A hétvégén rálőttek Donald Trump volt amerikai elnökre egy Pennsylvania állambeli választási gyűlésén. A politikus vérző füllel hagyta el a színpadot, konvoja pedig elsietett a helyszínről. A lövöldözőt lelőtték, és a gyűlés egy nézője is életét vesztette. Donald Trump rövid időn belül elhagyhatta a kórházat. Tanácsadói már azt is bejelentették, hogy részt vesz a republikánus nemzeti konvención, ahol hivatalosan is a párt elnökjelöltjének választhatják. A támadó, Thomas Matthew Crooks 180—270 méter távolságból egy, a rendezvény helyszínéhez közeli épület tetejéről egy AR—15 jellegű félautomata fegyverből adta le a lövéseket. Crooks 2003. szeptember 20-án született Pennsylvaniában. Nem volt büntetett előéletű, a szövetségi államban soha semmiért nem kellett a törvény előtt felelnie, a szövetségi bíróságok adatbázisaiban sincsenek feljegyzések róla.


Fotó: MTI

 

Karácsony Gergely maradt a főpolgármester

Karácsony Gergely nyerte meg a főpolgármester-választást — jelentette be a szavazatok újraszámlálása után Sasvári Róbert, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnöke a testület ülésén. Karácsony Gergely (Párbeszéd—Zöldek—DK—MSZP) 371 538 szavazatot, Vitézy Dávid (Vitézy Dáviddal Budapestért — LMP—Zöldek) 371 245 szavazatot kapott, a két jelölt közötti különbség 293 szavazat. Az ülésen elhangzott, hogy azért számolták újra a főpolgármester-választás érvényes szavazatait, mert az Alkotmánybíróság július 5-ei határozata szerint alaptörvény-ellenes volt a főpolgármester-választás eredményét megállapító június 26-ai kúriai végzés, és a Kúriának új döntést kellett hoznia. A Kúria az NVB korábbi határozatát részben megváltoztatva elrendelte a főpolgármester-választáson leadott összes érvényesnek nyilvánított szavazat átvizsgálását, újraszámlálását.

 

Ukrajna útja a NATO-tagság felé

Ukrajna útja a NATO-tagság felé visszafordíthatatlan — jelentette ki Jens Stoltenberg főtitkár Washingtonban a tagországok állam- és kormányfőit tömörítő Észak-atlanti Tanács ülése után, a szervezet 75. évfordulós csúcstalálkozóján. Jens Stoltenberg az Ukrajnát érintő, szerdán hozott döntésekről elmondta, azok a támogatás növeléséről szólnak. Beszámolt arról, hogy az Ukrajnának szánt nemzetközi biztonsági támogatás legnagyobb részének összehangolása a NATO-hoz kerül, az irányítást pedig egy németországi központból végzik egy altábornagy parancsnoksága alatt. A központot kiegészítik a keleti tagállamokban létesítendő elosztóközpontok, ahonnan a szállítmányokat eljuttatják Ukrajnába — tette hozzá a főtitkár. Ugyancsak a NATO koordinálja majd az ukrán erők kiképzését a tagországok területén.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..