home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Méregtelenítő izzadás
Bíró Tímea
2019.05.23.
LXXIV. évf. 20. szám
Méregtelenítő izzadás

Az izzadástól mindenki tart, és egyfajta szégyenérzet párosul a jelenséggel, pedig egy rendkívül hasznos folyamatról van szó.

A pórusainkban mindennap különféle méreganyagok, szennyeződések halmozódnak fel, melyeknek távozniuk kell, és ha eleget izzadunk, megtisztul a bőr, és így egészséges, szép marad.

Az izzadás feladata, hogy fenntartsa a szervezet optimális hőmérsékletét. Fizikai aktivitás alatt a testünk elkezd felmelegedni, és azért, hogy ne hevüljön túl, hőt ad le a verejték révén. Ha például nem izzadnánk, már 10-12 perc edzés után is túlmelegednénk, ami veseproblémákat okozhatna.
Ha már az edzés elején elkezdünk izzadni, az nagyon jó: már azelőtt elkezdődik a testünk hőszabályozása, hogy túlságosan kimelegednénk, ezzel energiát spórolva meg nekünk. Az izzadás mértéke a genetikától is függ, de minél edzettebbek leszünk, annál hamarabb kezdünk el izzadni önmagunkhoz képest.

Több kutatás is bizonyította, hogy az edzőtermi gépeken, eszközökön rengeteg bacilus van, ráadásul ezek súlyos betegségeket is okozhatnak. Szerencse azonban, hogy az izzadság antibiotikum hatású anyagot tartalmaz, a dermcidint, mely megvéd sok káros baktériummal szemben azáltal, hogy védőréteget alkot a bőrünkön.

Sokan úgy gondolnak az edzésekre, hogy csak az lehet igazán hatásos, ha közben alaposan megizzadunk. Emiatt, mondjuk, nem tartják elég jónak a jógát vagy más olyan mozgásformát, amelynél nincs vagy kisebb mértékű a verejtékezés. Éppen emiatt észlelhető placebóként, hogy ha alaposan megizzadunk az edzésen, utána sokkal több pozitív hatást észlelünk magunkon.

Egy friss sportpszichológiai felmérés szerint már 20 perc verejtékben úszó edzés után is erősebbnek, keményebbnek érezzük magunkat, kapunk egyfajta legyőzhetetlen vagyok feelinget. Az izzadás és az endorfinok felszabadulása együttesen hihetetlenül nagy önbizalmat ad!

Az izzadás során a szervezetből a bőrön át folyadék távozik, melyet pótolni kell. Nyáron naponta akár 4-5 liter vizet is meg kell inni. Figyelem: az alkoholtartalmú italok és a cukros üdítők nem segítenek a folyadék visszapótlásában! A legjobb erre a célra a tiszta csapvíz.

Betegen, lázasan feküdni senkinek sem a kedvenc időtöltése, ezért ha lázasnak érezzük magunkat, sokan azonnal orvosságot, lázcsillapítót keresünk, hogy csökkentsük testünk hőmérsékletét. A láz azonban nagyon is egészséges, jót is tesz, ha nem túl magas, mert szervezetünk így harcol a különféle betegségek ellen: megpróbálja kiizzadni őket. Ilyenkor jó, ha többrétegű takaró alá bújunk, vagy akár egy kis tornával még intenzívebb izzadásra késztetjük szervezetünket, mert így gyorsabban, hatékonyabban ürülnek ki a méreganyagok, azaz távoznak a betegségek a szervezetből.

Hogy mennyire vagyunk izzadósak, az attól függ, hogy mennyi izzadságmirigyünk van. A férfiak mirigyműködése ezen a téren aktívabb, szóval ők alapból többet izzadnak a nőknél.

Ami pedig a fogyást illeti, izzadáskor valóban veszítünk egy kis vizet — pontosan azt a mennyiséget, amennyi izzadság formájában távozik a szervezetünkből. De még mielőtt örömtáncot kezdenénk járni: ugyanezt a mennyiséget pótoljuk a legközelebbi evéskor vagy iváskor. Amikor egy atléta el akarja érni a kívánt súlyát, hogy újra indulhasson valamilyen sportágban, előfordul, hogy olyan melegítőben edz, amelyben több folyadék távozik a szervezetéből — de még ez is csak részben hoz eredményt, hosszú távon nincs hatással a súlyunkra.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..