Mentőötletek
Tóth Péter
2021.09.12.
LXXVI. évf. 36. szám
Mentőötletek

Hagyjunk fel a húsevéssel, térjünk át az elektromos meghajtású járművekre, ne használjunk műanyagot, ültessünk fákat… Divatos mostanában a környezettudatos magatartásra hivatkozni, kisebb-nagyobb társaságokban arról témázni, azzal dicsekedni, hogy milyen sokat teszünk bolygónk megmentése érdekében.

Mindeközben a valóságban sok esetben sajnos nem történik előrelépés. Pedig új trendek figyelhetőek meg. A kimosható és újrahasznosítható toalettpapír használatától a kriptodivatig sok újdonság bukkan fel mostanában. Ez utóbbi azt takarja, hogy azok az emberek, akik a kriptodivat követői, virtuális ruhákat vásárolnak — valódi pénzért. Avatárok viselik a vásárlók által megrendelt digitális öltözéket a japán divatüzletek honlapjain. Hiroto Kai divattervező egy kimonóval kezdte az értékesítést, melyért először 140 dollárt kapott, majd akkora igény mutatkozott a munkáira, hogy három hét alatt már több százezer dollárt keresett vele. A fejlesztők a piaci rést abban találták meg, hogy az emberek szeretik elképzelni, hogyan fest a tervező és az általuk megálmodott ruhaköltemény a digitális valóságban.

Ennél sokkal hétköznapibb fejlemény, hogy állítólag ismét „hódít” a mosható pelenka. A bolti nejlonzacskó helyett újrahasznosítható vászonzsákok bukkannak fel mind több helyen. A legújabb pedig, hogy vécépapír helyett használjunk mosható törlőkendőt. Állítólag ezzel lehetne megmenteni az erdőket. Az erdők megőrzésével Földünket is megmentenénk, a bolygó megmaradása pedig fajunkat is megmentené? Valójában logikus összefüggések, mégis, egy kicsit mintha utópisztikus volna mindez annak tükrében, amit a valóságban látunk. Akárcsak a kriptodivat hódolója, aki ha nem vásárol magának igazi ruhát is, akkor lényegében meztelen.

A statisztikák szerint világszerte naponta körülbelül 270 000 fának megfelelő mennyiségű papír landol a szeméttelepeken, illetve a csatornákban, és ennek körülbelül 10 százaléka WC-papír. A WC-papír iránti kereslet főleg a fejlődő országokban növekszik rohamosan, ennek hatására pedig egyre több fára van szükség. A papíriparban gyakran környezetbarát megoldásként tekintenek arra a lehetőségre, hogy nem a régi erdőket vágják ki, hanem újakat telepítenek. Ám ez sem igazán jó módszer, mert ezek az újonnan létesült monokultúrák kiszorítják az őshonos növény- és állatfajokat, emellett nagy mennyiségű, növényvédelemre használatos vegyszerre és műtrágyára van szükség a fenntartásukhoz.

A koronavírus is sok mindent megváltoztatott. Kevesen gondolták volna, hogy 2020-ban a toalettpapír — ha csak rövid ideig is, de — hiánycikk lesz, mert elkezdik felvásárolni az emberek. Érdekes azonban azt vizsgálni, hogy miért éppen a WC-papír lett szinte az egész földkerekségen a felvásárlás tárgya. Pszichológusok és szociológusok szerint azért, mert az emberek alaptulajdonsága, hogy félnek a kontroll elvesztésétől. A WC-papír pedig valójában a kontrollt szimbolizálja. Arra használhatjuk, hogy tisztaságot teremtsünk vele. Az emberek a koronavírus kapcsán a kontroll elvesztésétől félnek, a WC-papír pedig azt az érzést nyújtja, hogy képesek fenntartani az ellenőrzést a higiénia és a tisztaság fölött. Szeretjük azt hinni, hogy teszünk, tehetünk valamit a biztonságunk érdekében. A járvány kitörésekor ez a toalettpapír felhalmozásában nyilvánult meg.

A kisember is tehet a környezet megóvása érdekében, és kell is tennie. Figyelemre méltó és dicséretes minden ilyen irányú törekvés. A hatalmas, korunk torzszülötteinek nevezhető, ipari méretekben szennyező üzemek, erőművek a fő bűnösök — arányaiban az egyén felelőssége elenyésző. Kollektívan viszont sokat elérhetnénk. Ehhez azonban nem az emberiség kollektív bűntudatát és bűnrészességérzését kellene erősíteni, hanem valódi megoldási javaslatokat felkínálni.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Nézőpont rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..