home 2023. szeptember 28., Vencel napja
Online előfizetés
Mentálhigiénés Hálózatépítő Konferencia Szabadkán
Hodolik Boglárka
2022.09.30.
LXXVII. évf. 39. szám
Mentálhigiénés Hálózatépítő Konferencia Szabadkán

A VM4K 2019 óta ad helyet a budapesti székhelyű Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar székhelyen kívüli, nagy népszerűségnek örvendő mentálhigiénés segítő szakirányú továbbképzésének. Az egyetem és a Buda Béla Mentálhigiénés Forrásközpont által évente megszervezik a Mentálhigiénés Hálózatépítő Konferenciát, melynek mindig a Kárpát-medence más-más helyszíne ad otthont.

Az idei évben Kárpátalja, Felvidék, Magyarország és Erdély után 2022. október 6-a és 8-a között Vajdaságban rendezik meg az említett tanácskozást a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ társszervezésében A megújulás ajándéka címmel.

Bővebb tájékoztatást dr. Grezsa Ferenc pszichiáter adott, aki szeptember 1-jén vonult nyugdíjba a Károli Gáspár Református Egyetemről, ő vezette a mentálhigiéné szakot és egy tanszéket a pszichológiai intézetben, jelenleg óraadója az egyetemnek.

— A Károli Gáspár Református Egyetemen a mentálhigiéné szak húsz éve működik, kezdettől fogva azt szerettük volna megvalósítani, hogy kiépítsünk egy Kárpát-medencei magyar lelkisegítő-hálózatot szakemberekből, akik az átmenetileg lelki, kapcsolati, életvezetési témákkal küzdőknek tudnak segíteni, de nem egészségügyi keretek között, hanem humán segítőként. Ennek a munkának az első lépése az volt, hogy a legfontosabb magyarlakta régiókban elindítottuk a képzésünket, mely másoddiplomás képzés, természetesen Budapesten és az egyetem székhelyén is folyik már húsz esztendeje, így Erdélyben, Felvidéken, Kárpátalján és Szabadkán is van ez a program. A két évtized alatt csaknem 2000 fő végezte el, csupa diplomás ember, őket próbáljuk hálózatba szervezni, hogy tudjanak egymásról, hogy szakmai és emberi háttértámogatást nyújtsanak egymásnak, azonos szakmai alapértékek mentén tudjanak dolgozni. A hálózatépítésnek többféle módszere van, az egyik az évente megrendezendő konferencia, mely az idén Szabadkán lesz.

Az elmúlt évek válsághelyzeteire gondolva szeretnénk megbeszélni és eszmét cserélni, hogy ki-ki a saját hivatásában hogyan találkozik ezekkel a problémákkal, és egy tanár, orvos, pszichológus, lelkész hogyan tudja segíteni a rábízottakat.

— A képzés évről évre nagy népszerűségnek örvend, a második évfolyam most indult 26 fővel. A konferencia három helyen fog zajlani: a városháza dísztermében lesz a megnyitó, a Patria Hotelben plenáris előadások és a VM4K termeiben szekció-előadások lesznek — mondta el Kosányi Tamás, a VM4K szakmai referense.

A szervezők szertettel várják az érdeklődőket, akiket ezek a kérdések érdekelnek, az előadások nyitottak lesznek.

Fényképezte: Hodolik Boglárka

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..