Mennyit ér 72 óra?

Mennyit ér 72 óra?

Rengeteget, ha jól csináljuk. Például ha bekapcsolódunk egy háromnapos önkéntes ifjúsági akcióba.

Ez egy olyan exkluzív kalandtúra a Magyar Katolikus Egyház, a Magyarországi Református Egyház és a Magyarországi Evangélikus Egyház szervezésében, amelyben immár tizedik alkalommal, október második hétvégéjén vesznek részt vállalkozó szellemű fiatalok csoportjai. S milyen jó hír, hogy Magyarország határait is átlépi a kezdeményezés!

Vajdaságban például a Fáklya Keresztény Ifjúsági Egyesület Zentán segített a Kéz a Kézben Értelmi Fogyatékosok és Segítőik Civil Szervezetének. Tíz-tizenöt lelkes, Tisza menti fiatal összefogott, és kitakarítottak egy hatalmas raktárt, meg füvet nyírtak, bográcsost főztek, sőt énekeltek is egyet — meséli Horváth Kornél kapcsolattartó.

— A Fáklya Keresztény Ifjúsági Egyesület egy közösség, mely lehetővé teszi a keresztény fiatalok szociális és lelki fejlődését. Egész Vajdaságból csatlakoznak hozzánk, így erős barátságok születnek a fiatalok között. Fő célunk, hogy ezeket fenntartsuk, ápoljuk, és hitben megerősödve közelebb kerüljünk Istenhez — részletezi beszélgetőtársam. — Programjainkkal alapot és támaszt nyújtunk az elveszetteknek, buzdítjuk a csüggedőket, lelkierőt adunk a mindennapokhoz. Fontos számunkra, hogy senki se érezze magát magányosnak, hanem azt érezze, hogy egy nagy közösséghez tartozik. Tagjaink többnyire középiskolások, egyetemisták, egyszóval fiatalok, 16—30 évesek, de a kisebbekről sem feledkezünk el. Most készülünk egy decemberi adventi találkozóra. Szeretettel várjuk az ötödikeseket, a hatodikosokat és az idősebb korosztályt is. Igyekszünk érdekesebbnél érdekesebb témájú lelki napokat szervezni, ahol a fiatalok megismerkedhetnek Istennel, és nem csak annyit tapasztalnak meg belőle, hogy ott van a templomban az Oltáriszentségben. Azt tapasztaljuk, hogy jó dolog egy rövid előadással indítani, melyet aztán foglalkozások, kötetlen beszélgetések és játékok követnek — nem csoda, hiszen ha egy kicsit játszunk velük, kialakul egy megbízhatóbb kapcsolat köztünk, így akkor már nem vagyunk idegenek számukra, és a kiscsoportos beszélgetés is sokkal könnyebben halad.

Kornél elmeséli, hogy ő maga vallásos családban nőtt fel, szülei gyakorolják hitüket, ő kiskora óta jár szentmisékre, ministrált is, vallásos közegben mozog, a baráti köre hozzá hasonló elveket valló fiatalokból alakult ki.

— Aztán pedig következett a Jézus Barát Gyalogtúra (az idén Bogarason és környékén túráztak a fiatalok, az első táborban 187-en, a másodikban 145-en). Ugye, a tábor célja, hogy azok a gyermekek is ki tudjanak kapcsolódni a nyári szünidő alatt, akiknek esetleg nincs pénzük nyaralni vagy drágább utazásra indulni. Nekem ez is segített, hogy ott maradjak a vallásos életben, illetve később, amikor már egy kicsit nagyobb lettem, középiskolás, találkoztam a Fáklya Keresztény Ifjúsági Egyesülettel, egy farsangi bál keretében, és ott ragadtam!

Vajdaságban egyébként a már említett önkéntességi akcióhoz mások is csatlakoztak a fáklyás fiatalok mellett: Csantavéren Utcai Róbert plébános hittanosai vették ki részüket az összefogásból, valamint Maradékon is szerveztek egy nemes akciót.

A beszélgetés végén azt is elmondja, hogy támogatóik nincsenek, pályázni szoktak, több-kevesebb sikerrel. És bár szeretnének a fiataloknak minél több és ingyenes programot szervezni, a mostani eseményeikre még kénytelen minimális belépőt szedni, melyet útiköltségre és étkeztetésre fordítanak.


(A fotók forrása a Fáklya Keresztény Ifjúsági Egyesület Fb-oldala)

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Képmás rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Facebook

Támogatóink