home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Mennyibe kerül a ballagás?
RENCSÉNYI Elvira és TÓTH Lívia
2014.05.24.
LXIX. évf. 21. szám
Mennyibe kerül a ballagás?

A fiatalok életében jelentős és fontos nap a ballagás, hiszen nemcsak egy korszak lezárását jelenti számukra, hanem valami új, ismeretlen dolog kezdetét is. A tizenévesek kiemelkedő eseménynek élik meg, és nagy izgalommal, rendkívül körültekintően készülnek a jeles dátumra — fogalmazott egyik beszélgetőtársunk. Az már más kérdés, mindez mennyire viseli meg a családi költségvetést.

Beszedics Adrienn, Dupák Fanni és Szabó Regina a csókai Jovan Popović Általános Iskola nyolcadik osztályos tanulói. Nem olcsó mulatság — mondták egybehangzóan beszélgetésünk kezdetén, amikor feltettük nekik a kérdést, mennyibe kerül a ballagás. Miután minden szükséges dolgot felsoroltak, és összeszámoltuk a tételeket, az összeg 15-20 000 dinárra rúgott.

Az iratkozási információkat tartalmazó minisztériumi kiadvány és az érettségihez szükséges felkészítő könyvek 800 dinárba kerülnek. A fényképezkedés, az osztályalbum és a tabló költsége 2600 dinár tanulónként. A csókai általános iskolában a nyolcadikosok egyforma pólót készíttetnek, ami még 500 dinár. Ehhez hozzáadódik továbbá az osztályfőnök ajándéka is.

A lányok osztálya a ballagási öltözékükhöz a fehér és a mentazöld színt választotta. A ruhát nem varratják, inkább készen veszik a szabadkai piacon vagy valamelyik szegedi butikban, plázában. Az ára átlagban 4000 dinár, a hozzávaló cipőé pedig 2000-3500 dinár körül van. Kell még táska és különféle kiegészítők, erre 1000-1500 dinárt szánnak. A csinos megjelenéshez az alkalmi frizura (500-1000 dinár), a lehetőleg vízálló smink (1000 dinár) és a műköröm (600-700 dinár) is hozzátartozik.

Az ünnepi vacsorát, mely 500-1000 dinárba kerül, az iskolában szervezik. Erre az alkalomra sokan nem öltöznek át, de persze akadnak, akik estére is új ruhát vesznek.

A ballagás azonban nem az egyetlen alkalom, amikor a szülőknek tetőtől talpig fel kell öltöztetniük a gyermeküket. Adrienn, Fanni és Regina már túl vannak a tánciskola vizsgabálján, de még előttük van a bérmálkozás. Véleményük szerint mindhárom eseményre más-más ruha és cipő illik. A nagy, családi ebéd bérmálkozáskor divat, ajándék pedig ballagásra is jár. A lányok általában megmondják, mire áhítoznak. — Nem kérünk, csak megemlítjük, mit szeretnénk, anyu pedig megjegyzi — mondják huncutul.   

Végül azt is megállapították, hogy valóban sok pénzbe kerül a szüleiknek az általános iskola befejezése, de még csak ezután jön a java! Valamennyien középiskolába készülnek, ki Zentára, ki Szabadkára, meg kell vásárolni a tankönyveket, a tanszereket, buszbérletet váltani, kollégiumot fizetni...

Egy ruha vagy több ruha

Kormányos Katona Gyöngyi három gyermek édesanyja — közülük az egyik most fejezi be az általános iskolát —, valamint a zentai Emlékiskolában a 8. b. osztályfőnöke. A boncolgatott témáról szülőként és tanárként egyaránt tud nyilatkozni.

— Való igaz, hogy egyre igényesebbek a fiatalok, különösen a lányok. Életük egyik nagy napjának élik meg a ballagást — osztályfőnökként én is —, ezért a szívükön kívül a külsejüket is szeretnék ünneplőbe öltöztetni. Az óhajokat a legtöbb szülő sajnos elég nehezen tudja követni anyagilag. Mi részletekre bontottuk a költséget, hogy kevésbé legyen megterhelő. Nos, lássuk: a tabló, az album és a DVD költsége 2600 dinár, a ballagási póló 500 dinár, a lányok alkalmi ruhája kb. 6000-7000 dinár, a cipő mintegy 2000 dinár, egy kis táska 500 dinár. A fiúk helyzete sem egyszerűbb, hiszen a nadrág 2200 dinár, az ing és a nyakkendő 2100 dinár, és ehhez jön még a cipő. Az ünnepi vacsora a járulékos költségekkel 1500 dinár. Sőt, a legtöbb lány elmegy fodrászhoz, sminkeshez, esetleg műkörmöshöz is.

Az osztályommal megbeszéltük, hogy igyekszünk olyan színkombinációt választani a ballagásra, amely a fiúknak megfelel a vizsgabálra, a lányoknak pedig a bérmálkozásra. A legfontosabb, hogy a tanulók szépen, alkalomhoz illően legyenek felöltözve, de ne kelljen minden eseményre külön ruhát vásárolniuk, hanem kombinálni lehessen őket. A választásunk egy örök klasszikusra, a fehér-fekete színkombinációra esett.

Szülőként a végzős lányommal is megpróbálunk spórolni, ahol csak lehet. Mivel alkalmi viseletről van szó, úgy választottuk ki a ruhát, hogy minimális változtatással jó legyen a vizsgabálra, a ballagásra és a bérmálkozásra is. Fodrászhoz valószínűleg elmegy a kislány, nekem mint ballagók osztályfőnökének nincs rá nagy szükségem, a sminkelést odahaza oldjuk meg, műkörmösre nincs igényünk.

Megjegyzem, jövőre ismét végzős gyermekem lesz, majd a legkisebb lányom elsőáldozása következik, vagyis egy ideig biztosan nem unatkozunk.

A fiús vagy a lányos anyukáknak könnyebb?

— Sokszor hallom az utóbbi időben, te könnyen megoldod a ballagást, fiús anyuka vagy. Pedig semmivel sem könnyebb és olcsóbb a fiúkat felkészíteni a ballagásra, mint a lányokat — mondja a csókai Kiss Tóth Erika. — Sőt, véleményem szerint a lányok csak megnehezítik a fiúk dolgát, hiszen ők találják ki, milyen színű ruhában akarnak ballagni, és elvárják, hogy a fiúk hozzájuk öltözzenek. Így csinos a csapat, tetszetős az összkép, amikor végigvonulnak a nagyutcán.

Az ing nyakkendővel 2100, a nadrág mellénnyel 6500, a cipő 3500 dinár. A tablóra, az albumra, az osztály pólójára és az osztályfőnök ajándékára még legalább 3600 dinárt számolhatunk. És nehogy azt gondolja valaki, hogy a fiúk nem mennek fodrászhoz! Az ő frizurájuk is belekerül 700-1000 dinárba.

Ha nyolcadikos gyermek van a családban, akkor a szülőknek nemcsak a ballagásra kell mélyen a zsebükbe nyúlniuk, hiszen a tánciskola is legalább 5000 dinárba kerül, és a bérmálkozást is ilyenkor tartják. Az utóbbinál már csak a rokonság megvendégelése a pluszköltség, az öltözék megvan, esetleg egy új inget lehet vásárolni hozzá. Azt viszont még nem is említettem, hogy az érettségi előtt minden gyermeknek részt kell vennie egy általános egészségügyi vizsgálaton, ami egy újabb, 500 dináros költség. Ez nem nagy összeg, de a sok kicsi végül sokra megy.

A szabadkai Nagy György Éva fia  nyolcadikos, lánya pedig végzős gimnazista. A kiadások tehát sokszorozódnak náluk.

— Szerencsés helyzetben vagyunk, mert Juli, a lányom tavaly koszorúslány volt egy esküvőn, így az akkori ruháját veszi fel most a bankettre. A ruhához megvan a cipő és az egyéb kiegészítők is, úgyhogy most csak a ballagásra varrattunk új ruhát, amely 3500 dinárba került. Cipőt még nem vettünk, de az sem lesz olcsó. A ruhához illő levéltáskáért 800 dinárt fizettünk, de még nem számoltuk bele a frizurát és az egyebeket. Az osztályból szinte minden szülő drágállja az ünnepi vacsorát, amelynek ára 2600 dinár italfogyasztás nélkül. De nem tehettünk ez ellen semmit, mert a bankettet minden évben az iskola szervezi, a szülőkkel pedig csak közli az árat... És persze a kiadásokhoz mindenképpen hozzá kell adni a tablót és a fényképalbumot, ez együttesen 1600 dinár. 650 dinárt fizettünk a pólóért, amelyben a végzősök az utolsó tanítási napon a szökőkúthoz vonulnak, ahol a rézfúvósok várják őket. A zenészek munkadíja diákonként 200 dinárba kerül.

A fiamnak fekete nadrágot vettünk 3200 dinárért, a szintén fekete inget pedig majd Magyarországon vásároljuk meg, mert itt nem találtunk megfelelőt. Az ő osztályának is lesz tablója, ennek ára 850 dinár. Nagyon sok a kiadás, és ráadásul a szülők és a testvérek sem jelenhetnek meg hétköznapi öltözékben egy ilyen jeles eseményen. De mindentől eltekintve az a legfontosabb, hogy ez a nap szép élményként maradjon meg a gyermekeinkben!

A zentai Egészségügyi Középiskola egyik végzős diákja kérdésünkre távirati stílusban válaszolt: ruha ballagásra (varratva) 3500-4000, bankettra 2000, táska és cipő kb. 3500, műköröm, sminkes és fodrász 2100, album és tabló 3000, esti vacsora és zenekar 1500 dinár.

Riportúton járva a téma kapcsán néhány magyarittabéi nyolcadikos lányt is megszólaltattunk. Válaszukból kiderült, náluk a ballagás szolid és hagyományos, azaz fehér inget és fekete szoknyát viselnek. Új ruha, cipő, frizura és smink azonban jár a bankettra, melyet az iskolában tartanak ugyan, de nem a ballagás napján.    

 

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..