home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Menesztések
(—)
2014.09.09.
LXIX. évf. 37. szám

A rohamosan romló közbiztonság miatt több önkormányzat területén is leváltás várható a rendőrség soraiban, közben pedig zajlik a már rég ismert bizánci típusú politizálás. Most éppen Tadić Új Demokrata Pártja és a szocialisták feszülnek egymásnak. Nincs új a nap alatt az élet többi területén sem: felgyorsulóban a népességfogyás, az általános elszegényedés és a nem törlesztő hitelek arányának növekedése is.

Tisztogatás

Jelentős tisztogatás folyik a szerb rendőrségnél. Elsőként Stevan Krstić újvidéki rendőrfőnököt menesztették. Krstićet azért rúgták ki, mert a tartományi székvárosban a vezetése alatt álló rendőrség nem tudta megfékezni a fiatalkori bűnözést, illetve a különféle maffiacsoportok egymás közötti leszámolását. A Blic napilap úgy tudja, hogy további hat személycsere várható. Minden bizonnyal menesztik többek között a vranjei, a Novi Pazar-i, a nagykikindai és a prokupljei rendőrség vezetőit is. A leváltások oka elsősorban a gyilkosságok eredménytelen felderítése, a növekvő bűnözés és csempészés, illetve az erőszakosság. A Blic forrása szerint a személycserék fokozatosak lesznek. (Blic)

Egymásnak feszülnek

Egyre nagyobb az ellentét a Boris Tadić vezette Új Demokrata Párt és a Szerb Szocialista Párt között, mégpedig azért, mert az utóbbiak attól tartanak, hogy a kormányban esetleg a Tadić-féle formáció válthatná fel őket. Branko Ružić, a szocialisták választmányi elnöke mindezzel kapcsolatban azt üzente Tadićnak, hogy jobban tenné, ha ellenzékből nem a kormány belső viszonyait analizálná. (Telegraf)

No de ki áll mögötte?

A Blic napilap is foglalkozott az Új Demokrata Párt és a szocialisták viszonyával. A belgrádi napilap elemző írásában arra mutat rá, hogy a két párt közötti viszony kiéleződése mögött Aleksandar Vučić szerb kormányfő áll, aki olyan nem formális üzeneteket küld Tadićnak, miszerint esetleg ő válthatná fel Dačićot a külügyminiszteri székben. Mindez azért felel meg a haladóknak, mert így azt a képet tudják mutatni a koalíciós partnereiknek, hogy a jelenlegi helyzetben mindenki leváltható, illetve helyettesíthető. (Blic)

Vészes fogyás

A szerb népességfogyás egyre gyorsulóbb tendenciát mutat. Ennek az iskolák is szenvedő alanyai. A zaječari és a bori körzetben például 180 olyan osztály van, amelynek létszáma a tízet sem éri el. 105 osztályban az elsőtől a negyedikig terjedő összevont tagozaton mindössze öt kisdiák tanul.

— A helyzet a tavalyihoz hasonló. Az osztályok száma csökken, de eddig még egy iskolát sem zártak be — mondja mindezzel kapcsolatban Dragoslav Marić, a zaječari iskolaszék elnöke.

A zlatibori körzetben 2010/11-ben még 2612 elsőst írattak be, az idén már csak 2100-at. Ennek következtében itt már iskolabezárásra kényszerülnek. (Večernje novosti)

Bajban van Mrkonjić

Snežana Zeković, az egykori infrastrukturális miniszter, Milutin Mrkonjić kabinetfőnöke azt nyilatkozta a rendőrségnek, hogy a volt miniszter jóváhagyásával adta ki azokat a nemzetközi fuvarengedélyeket, amelyekkel jogellenesen mintegy 1,4 millió dinárra tett szert. A nyomozás egyelőre folyik. (Kurir)

Hitelből a fogorvoshoz

Mivel nálunk a fogászati kezelés fele annyiba kerül, mint Horvátországban és Magyarországon, a páciensek tömegével utaznak onnan Újvidékre. Eközben az újvidéki polgároknak már egy egyszerű fogtömésre sem telik. Nagyon sokan azt kérik a fogorvosuktól, hogy két részletben, esetleg csekkel törleszthessék a tartozásukat. Az általános pénztelenség miatt sokan banki kölcsönt vesznek fel annak céljából, hogy elvégeztessék a halaszthatatlan kezelést. (021.rs)

Egyre nehezebb

A gazdaság és az átlagpolgárok is egyre nehezebben törlesztik hiteleiket. A legújabb felmérés szerint a hitelezettek által ki nem fizetett összeg 430 milliárd dinárra rúg. Ez 4,5 százalékos növekedés a tavalyi évhez képest. A mutatók alapján a magánszemélyek 22,4, a cégeknek pedig a 17,7 százaléka fizetésképtelen. (Beta)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..