home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Menekültek
Összeállította: Talpai Lóránt
2015.07.20.
LXX. évf. 28. szám
Menekültek

10 millió felett a szíriai menekültek száma — A görög miniszterelnök szerint az út a semmibe vezet — Bizarr ajándékot kapott a pápa a dél-amerikai körútján

10 millió felett a szíriai menekültek száma

Az elmúlt időszakban több mint négymillióan hagyták el Szíriát a folyamatos polgárháború miatt. Az ENSZ menekültügyi hivatala, az UNHCR adatai szerint további 7,6 millió ember hagyta el otthonát Szíriában, de hazájában maradt. Így összesen már 11,6 millióan távoztak lakhelyükről, a teljes lakosság bő fele. A legfrissebb adatok azt mutatják, hogy a kivándorlás tovább erősödik. 3 millióról 10 hónap alatt 4 millióra duzzadt a Szíriából külföldre távozók száma, a belháború pedig négy éve tart. A legtöbb hazáját elhagyó személy Törökországban zsúfolódott össze. Már 1,8 millióan vannak. Ezzel Törökország jelenleg a világ első számú „menekült-vendéglátója”. A sanyarú állapotok miatt mindazonáltal sok szíriai földönfutó távozik Törökországból, és Nyugat-Európába igyekszik.

A görög miniszterelnök szerint az út a semmibe vezet

Aléxisz Cíprasz szerint a görög válság azt bizonyítja, hogy Európa továbbra sem talált megoldást az öngerjesztő adósságválságra. Ez nemcsak Görögország baja, hanem olyan európai gond, amely európai megoldást igényel. A görög politikus az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén arról is beszélt, hogy a zsákutcába vezető megszorítások miatt országa a folyamatos recesszió csapdájába esett. Az elmúlt öt és fél hónapért maradéktalanul vállalja a felelősséget, de a gond gyökerei évekre visszanyúlnak. Cíprasz kiemelte, hogy az országának folyósított milliárdokból szerinte csak a bankok részesültek, a hétköznapi görög emberek nem. „Görögország Európa megszorítási laboratóriuma lett, és a kísérlet kudarcot vallott” — jelentette ki.

Bizarr ajándékot kapott a pápa a dél-amerikai körútján

Ferenc pápa hazautazott Dél-Amerikába. A 78 éves argentin pápa előbb három napot töltött Ecuadorban, ezután Bolíviába utazott, majd az utolsó állomása Paraguay volt. A közvélemény leginkább a bolíviai látogatására volt kíváncsi. A Dél-Amerika legszegényebb országában mondott beszédében a pápa ismét kiállt a befogadás és a társadalmi igazságosság mellett. A misén több ezer különböző etnikumú bolíviai őslakos, sőt, még a radikális baloldali Evo Morales államfő is részt vett. Az ország első indián elnöke ezúttal sem hazudtolta meg önmagát, mert egy olyan ajándéktárggyal lepte meg az országába látogató pápát, amely a katolikus vallást valójában összemosta a kommunizmussal: egy sarlóból és kalapácsból álló fafeszületet ajándékozott neki. Azt nem tudni, hogy mit szólt mindehhez a katolikus egyházfő. Ferenc pápa mindig is tapintatos volt, nem igazán ítélkezett mások felett, úgyhogy valószínűleg ezúttal is megköszönte a kommunista jelképekből ácsolt feszületet.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..