home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Mélyponton az oltakozás iránti érdeklődés
Zséli Ágnes
2022.06.24.
LXXVII. évf. 25. szám
Mélyponton az oltakozás iránti érdeklődés

Jelentősen csökkent a koronavírus elleni védőoltás iránti érdeklődés Törökbecse községben. A negyedik vakcinát mindössze 111 személy vette fel, az elmúlt tíz napban pedig egyetlen védőoltást sem adtak be a bánáti községben.

Annak ellenére, hogy az elmúlt időszakban elenyésző a koronavírusos betegek száma, a nyájimmunitás elérése érdekében a szakorvosok arra szólítják fel a lakosságot, hogy vegyék fel az oltást. Amíg tavaly december elején naponta mintegy százan igényelték a koronavírus elleni vakcinát, május 25-étől június 5-éig ez a szám mindössze 7-re, azóta pedig nullára csökkent — mondta dr. Mirjana Miljević, a helyi egészségügyi intézmény általános orvosi szolgálatának vezetője. Hozzátette: Törökbecse községben folyamatosan oltanak, a vakcina a községhez tartozó településeken, Beodrán, Bocsáron és Kumánon is elérhető. 

A szakorvos a jelenlegi helyzetet is ismertette:

— Június 15-éig Törökbecse községben összesen 8058-an vették fel a vakcinát. 7937-en a második adagot, míg 5527-en a harmadik, úgynevezett emlékeztető oltást is megkapták. Március közepe óta a helyiek a negyedik védőoltást is kérhetik, melyet eddig mindössze 111, főként idősebb törökbecsei személy igényelt. Az egészségházban a helyiek a Synopharm, valamint a Pfizer vakcina közül választhatnak azzal, hogy azok, akik a Pfizer mellett döntenek, a délelőtti órákban a 060/08-09-434-es telefonszámon jelentkezzenek. Az elmúlt időszakban a Szputnyik, valamint az AstraZeneca iránt senki sem érdeklődött, abban az esetben azonban, ha szükség mutatkozik rá, rövid időn belül azt is beszerezzük. Az immunizációra nem kell előre bejelentkezni, csupán a Pfizer esetében, mert azt akkor bontjuk ki, amikor erre legalább hat igénylő van. A Törökbecsei Egészségházban a védőoltást a helyiek reggel 8 órától 12-ig vehetik fel, míg a községhez tartozó településeken az embereknek a helyi egészségházban kell igényelniük. Ezután az egészségügyi intézményünk ápolója a helyszínre érkezik, vagyis a védőoltás felvételének érdekében a beodraiaknak, bocsáriaknak, kumániaknak nem kell ezért Törökbecsére utazniuk. Összehasonlításként azt is elmondhatom, hogy tavaly december 31-éig községünkben összesen 7962-en vették fel a vakcina első dózisát, vagyis az elmúlt hat hónapban mindössze 96-an jöttek oltakozni. Mindez kevés ahhoz, hogy kellő módon védekezzünk a koronavírus ellen. Ennek ellenére az utóbbi időben egy beteget sem jegyeztünk fel.

A COVID-rendelőnk továbbra is reggel 8-tól 17 óráig fogadja a pácienseket, naponta átlagosan tízen érkeznek, de nem mindenkinél diagnosztizálunk koronavírus-fertőzést. Nem szabad azonban elbíznunk magunkat, hiszen a járvány továbbra is jelen van, ezért fontos, hogy minél többen oltakozzanak. Még egyszer felszólítanám a helyieket, de főként a fiatalokat, hogy éljenek ezzel a lehetőséggel, vegyék fel a vakcinát. Fontos szem előtt tartaniuk, hogy könnyedén megfertőzhetik az idősebb családtagokat, akiknél a betegség akár végzetes következményekkel is járhat.

Dr. Miljević hozzátette még, hogy ha valaki mozgáskorlátozott, és a védőoltás felvétele mellett dönt, igény szerint házhoz is kimennek.

Fényképezte: Zséli Ágnes

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..