home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Melyik középiskolát válasszam?
Fehér Márta
2019.05.01.
LXXIV. évf. 17. szám
Melyik középiskolát válasszam?

Az Ivan Sarić Műszaki Középiskola volt a házigazdája a középiskolákat és az egyetemi karokat bemutató oktatási kiállításnak. Az iskolák asztalainál érdeklődhettek a fiatalok a továbbtanulási lehetőségekről.

Rengeteg fiatalt vonzott a rendezvény, a középiskolások, felsőoktatási hallgatók saját intézményüket és szakmájuk érdekes, kreatív oldalát mutatták be, a végzősök pedig érdeklődtek, információkat gyűjtöttek.

— Az idei oktatási vásáron 17 középiskola vett részt, és 8 egyetem, illetve főiskola, Szabadkáról és környékéről — ismertette Sztarek Lilla, a házigazda iskola igazgatóhelyettese. — Minden szabadkai általános iskolás eljött a rendezvényre, a környező falvakból szervezetten érkeztek. A vásár keretében kerekasztal-beszélgetést szerveztünk a duális képzésről. Nagy a verseny a középiskolák között, hiszen kevés a gyerek, ám reméljük, hogy nálunk az idén sem lesz gond, mindig sokan választják intézményünket, sok vonzó szakunk van.


Kartali Róbert felvételei

— Mostanában a hároméves szakok is igen keresettek, az előttünk álló tanévben ebben a képzési formában traktorista és hentes szakma választható. A hentes gyerekek második-harmadik évben már egy kis zsebpénzt is kereshetnek. A tanulók száma sajnos állandóan csökken, és minden diákért harcolni kell — mondta Bacsó Özvegy Márta, a topolyai Mezőgazdasági Iskola állatorvos szaktanára.

— A Paulinum bentlakásos katolikus fiúgimnázium, mely vallási nevelést nyújt, a nyelvek oktatására helyezi a hangsúlyt, és rengeteget kirándulunk Horvátországba, Magyarországra, és Vajdaságon belül is sokat utazunk. Az iskola ingyenes, tandíjat nem kell fizetni, csupán a kollégiumi elhelyezésért szülői hozzájárulást, ha a család megengedheti magának — mesélte a tudnivalókat Dér Leó.

A rendezvény megnyitóján De Negri Ibolya, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának tagja arra emlékeztetett, hogy az iskolabörze jó lehetőség arra, hogy a diákok közvetlenül megismerjék az intézményeket, illetve a továbbtanulási lehetőségeket.

— A magyar középiskolai hálózat számos szakot, szakterületet, profilt nyújt a diákok számára, mindenki megtalálhatja a legmegfelelőbbet, melyet majd szívesen tanul a következő években, a tudás, a tudomány útján haladva. A Magyar Nemzeti Tanácsnak sok programja van, mellyel az itthon tanulást népszerűsíti, nemcsak a gyerekeket, hanem a szülőket is informáljuk a lehetőségekről. 

Tóth Mónika Topolyáról érkezett hetedikes fiával, Györggyel. Idejében kell kezdeni tájékozódni — mondja.

— A fiamat a programozás érdekli, én próbálom egy kicsit más irányba is terelni a figyelmét, megmutatni, milyen sok szak közül lehet választani. Nagyon jó, hogy több középiskola bemutatkozik, így sok mindent láthat. Szabadkában gondolkodunk, nagyon szeretjük a várost, én itt dolgozom, és a fiam itt szeretne továbbtanulni.

— Leginkább a műszaki középiskola érdekel, noha a közgazdasági is vonzó. Az ITM és a turisztika között ingadozom — válaszolta Horváth Alexa, aki a palicsi Miroslav Antić Általános Iskolából érkezett.

— A Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnáziumban, illetve az egészségügyi középiskolában gondolkodom — mondta Alexa osztálytársa, Halász Viktória. Azért jó ez a rendezvény, mert jobban megismerjük a kínálatot, és ez akár hatással is lehet a választásunkra.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat pultjánál az érdeklődők a szakmaválasztás terén kaphattak segítséget a szakemberektől, egyes cégek pedig az ösztöndíj-lehetőségeiket mutatták be.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..