home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Méltóságteljes megemlékezés az Akácfánál
(m. a.)
2005.11.08.
LX. évf. 45. szám
Méltóságteljes megemlékezés az Akácfánál

Bajmokon az idén is a helyi Dózsa György Magyar Művelődési Központ szervezésében emlékeztek meg az 1944-es ártatlan áldozatokról. A gyászmegemlékezést az Akácfánál levő Emléktemetőben tartották meg nagyszámú hozzátartozó, közéleti személyiség, küldöttség és érdeklődő részvételével. A gyászm...

Bajmokon az idén is a helyi Dózsa György Magyar Művelődési Központ szervezésében emlékeztek meg az 1944-es ártatlan áldozatokról. A gyászmegemlékezést az Akácfánál levő Emléktemetőben tartották meg nagyszámú hozzátartozó, közéleti személyiség, küldöttség és érdeklődő részvételével. A gyászmegemlékezés harangkongatással kezdődött és a Himnusszal folytatódott. Utána Kókai Deli Márta nyugalmazott tanár magyar, szerb és német nyelven üdvözölte a jelenlévőket. Nagy Vilma szabadkai költőasszony Emlékezzünk című versét mondta el. Ezután ökomenikus istentisztelet következett, ima az ártatlan áldozatok lelki üdvéért. A továbbiakban Nagy János elmondta Füst Milán Szózat a sírból című versét.
Az Akácfánál történt eseményről Mojzes Antal helytörténész tartott beszédet. Elmondta, hogy 1944 őszén Bajmokra két partizánosztag érkezett. A bajmoki rögtönítélő bizottság előtt 530 névből álló lista volt. Ebből szemelték ki a kivégzésre kijelölt személyeket. Közöttük bajmoki magyarok és németek voltak, de pacséri, györgyéni, nagyfényi és tavankúti áldozatokról is tudnak. A legfiatalabb egy 16 éves béreslegény és egy 17 éves diákfiú volt, a legidősebb pedig egy 65 éves gazdálkodó. A többi áldozat életkora 20 és 50 év között mozgott. Ők még sokat tehettek volna családjukért, nemzetükért és Bajmokért. A demokratikus érzelmű lakosság 1994 óta minden november 2-án rendszeresen kegyelettel adózik az ártatlan áldozatok emlékének az Akácfánál levő 44-es parcellánál. Mojzes Antal a következő szavakkal fejezte be beszédét: ,,Vándor, ha elmégy e dűlőúton, ahol az ártatlan áldozatok Emléktemetője van, emeld meg süveged, és így tisztelegj az ártatlan áldozatok előtt. Utána, ha idelátogatsz, hozz egy szál virágot, és adózz kegyelettel az emléküknek."
Német nyelven dr. Bogner István egyetemi tanár mondott beszédet. Józsa László, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke is szólt az egybegyűltekhez.
Ezután következett a kegyelet virágainak az elhelyezése. Szabadka önkormányzata nevében Kucsera Géza polgármester és Pintér Molnár Edit oktatási titkár, a Magyar Köztársaság Szabadkai Főkonzulátusa nevében dr. Csobánci Horváth Iván konzul, a Horvát Köztársaság szabadkai főkonzulátusa nevében Davor Vidiš főkonzul és Tihomir Šiloviæ konzul, a Magyar Nemzeti Tanács nevében Józsa László elnök, Varga László jegyző és Pásztor Bálint, az Intézőbizottság elnöke, Lakitelek önkormányzatának nevében Varga Sándor polgármester és Szetirmai Tamás, a kulturális bizottság elnöke, Bácsalmás önkormányzatának nevében Nagy János aljegyző, a kunbajai önkormányzat és a kunbaja német kisebbségi önkormányzat nevében Sárközi Imréné és Sajtos Jánosné, a Bácsalmási német kisebbségi önkormányzat nevében Mancz Józsefné és Krix János, a Vajdasági Magyar Szövetség nevében Dudás Károly, a szervezet alelnöke, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt nevében dr. Sepsey Csaba alelnök és Szakács József, a Vajdasági Magyar Szövetség szabadkai körzeti szervezete nevében Maglai Jenő elnök, a szabadkai székhelyű Német Népi Szövetség nevében Madl Göncző László és Hilda Heinrich, a bácsalmási tűzoltók nevében id. Gallai István tűzoltóparancsnok és Dezső Mihály százados, a bajmoki helyi közösség nevében Mojzes Antal tanácselnök, Noviæ Valéria titkár és Antun Skenderoviæ tanácsos, a Vajdasági Magyar Szövetség bajmoki helyi szervezetének nevében Balázs György elnök, a bácskossuthfali helyi közösség nevében dr. Deli Ágoston és Farkas Réka, a pacséri helyi közösség nevében Szombathy Zoltán és Fremond Árpád, a bajmoki Dózsa György Magyar Művelődési Központ nevében Kókai Deli Márta elnök, Túrú Erzsébet és Halász Tibor elnökségi tagok, a bajmoki Dózsa György Művelődési Központ kegyeleti bizottságának nevében Szivák György, Rizsányi József és Lukács Ervin, a bajmoki Parasztszövetség nevében Kiss Árpád elnök és Ollmann Margit, a pacséri és a bajmoki hozzátartozók nevében Cindel György és Nagy Ottó, a fiatalok egy csoportja nevében Lukács Ervin, Varga Béla, Markovics Péter és Lovas Leonárd helyeztek el koszorúkat.
Az Akácfánál levő gyászmegemlékezés a Szózat éneklésével fejeződött be.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..