home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Méltó jubileum
Tóth Tibor
2008.02.27.
LXIII. évf. 9. szám
Méltó jubileum

A kiállítást Dudás Károly, a VMMSZ elnöke nyitotta meg - Szabó Attila felvételeHáromnapos ünnepségsorozattal emlékeztek meg a kúlaiak és vendégeik Vajdaság legidősebb művelődési egyesülete, a kúlai Népkör fennállásának 140. évfordulójáról. Az 1868-ban alapított egyesületet a jubileumi ünneps...

A kiállítást Dudás Károly, a VMMSZ elnöke nyitotta meg - Szabó Attila felvétele

Háromnapos ünnepségsorozattal emlékeztek meg a kúlaiak és vendégeik Vajdaság legidősebb művelődési egyesülete, a kúlai Népkör fennállásának 140. évfordulójáról. Az 1868-ban alapított egyesületet a jubileumi ünnepségen megtisztelte jelenlétével Nagy Ferenc, a Magyar Köztársaság Szabadkai Főkonzulátusának főkonzulja, Simon József, a Magyar Országgyűlés elnökének megbízottja, Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, Dudás Károly, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke, Szilágyi Dorottya, a VMSZ ügyvezető alelnöke, Svetozar Bukvić, Kúla község elnöke, Pásztor Bálint köztársasági parlamenti képviselő, Egeresi Sándor, a Tartományi Képviselőház alelnöke, Bús Ottó tartományi képviselő, msgr. Miocs József, a szabadkai Paulinum rektora, Đuro Mučinski tartományi képviselő, Juhász György kúlai esperes plébános és dr. Faragó Kornélia, a Szenteleky-emlékbizottság elnöke is.
A kúlai Közművelődési Központban rendezett megnyitóünnepségen elsőként Svetozar Bukvić, Kúla község elnöke mondott köszöntőt, majd Valka Károly, a kúlai Népkör elnöke ünnepi beszédében ismertette a Népkör történetét, visszatekintve a kezdetekre, a 90-es évek nehézségeire, azokra az időkre, amikor a rezsim csatlósai majdnem elvették a Népkört, de mindezt összefogással sikerült megakadályozni.
Szili Katalinnak, a magyar Országgyűlés elnökének levelét Simon József elnöki megbízott olvasta fel.
- A kúlai Népkör bástya a magyar közösség életében, a nyelv, a kultúra, a hagyományok őrtornya. Olyan őrtorony, melynek a csúcsa messzire látszik a szórványvidéken, de oda kell figyelni rá az anyaországban is - áll többek között a levélben.
Dudás Károly, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke a Magyar Nemzeti Tanács nevében is köszöntötte az egybegyűlteket.
- A kúlai Népkör a délvidéki magyarság igazi világítótornya. A VMMSZ és a délvidéki magyar közélet sohasem hagyta magára a Népkört, a legnagyobb bajban is mellette voltunk, anyagilag és anyaországi támogatások továbbítása által is segítettünk. Itt voltunk és közösen kemény küzdelmet folytattunk azért, hogy a Népkör megmaradjon a kúlai magyarságnak. Amikor több alkalommal is betörtek a Népkörbe, mindenkor úgy éreztük, mintha a mi otthonainkba hatoltak volna be -mondta többek között Dudás Károly, majd bejelentette, hogy a VMMSZ elnöksége a legmagasabb kitüntetésben, Aranyplakettben részesíti a 140 éves egyesületet.
Msgr. Miocs József, a szabadkai Paulinum rektora dr. Pénzes János megyés püspök jókívánságait tolmácsolta, majd Pásztor István, a VMSZ elnöke szólt a jelenlevőkhöz.
- A kúlai Népkör egy évvel a kiegyezés után jött létre. Gondoljuk végig, hogy a kiegyezéstől eddig mennyi feszült pillanat, nap, hónap, s év volt e kis közösség életében, amikor bátorság, elszántság, elhivatottság kellett ahhoz, hogy az intézmény talpon maradjon. Az utóbbi pár évben gyakran jártam Kúlán és elmondhatom, hogy egy nagyon életerős kis közösséget ismertem meg, amelyben van erő, eltökéltség, elszántság, összekapaszkodási, egymást segítői szándék, ami talpon tartotta. Az egyesület vezetősége munkájának ismeretében bizakodva nézhetünk az elkövetkező évek elé - mondta többek között Pásztor István.
Az ünnepi köszöntők után színvonalas művelődési műsor vette kezdetét, melyben az érdi Fundoklia néptánccsoport, a kúlai Szerbia ME táncosai, az erdődi Petőfi Sándor ME tánccsoportja és a kúlai Népkör ME Kankalin népitánc-együttese lépett színpadra.
A Népkör életrajza címmel fotókat, serlegeket, díszokleveleket, valamint a helybeli kézimunkázó asszonyok, gyermekek és kézműves szakcsoportok műveit bemutató kiállításra is sor került, amelyet Dudás Károly, a VMMSZ elnöke nyitott meg. A pénteki nap zenével zárult: a szabadkai Juhász zenekar bemutatta A juhászok így élnek című nagy sikerű lemezét.
Szombat délelőtt Juhász András A kúlai Népkör 140 éve című könyvének bemutatásán vehettek részt az érdeklődők, majd a településről elköltözött kúlaiak találkozója vette kezdetét. Az est a kórustalálkozó jegyében telt, amelynek során a szabadkai Lányi Ernő Iparos Művelődési Egyesület, az eszéki Népkör, a veprődi Kossuth Lajos ME és a kúlai Népkör Bartók Béla vegyes kara, valamint Árvácska asszonykórusa lépett a nagyérdemű elé, majd Szöllősy Vágó László, a VMMSZ főtitkára Valka Károlynak, a kúlai Népkör elnökének átadta a VMMSZ legmagasabb kitüntetését, az Aranyplakettet.
Az ünnepségsorozat zárónapja a kúlai Szent György-templomban indult, ahol Juhász György és Szauer Miklós kúlai, illetve adai esperesplébános, valamint msgr. Miocs József, a szabadkai Paulinum rektora celebrált szentmisét, majd a jelenlévők megkoszorúzták Szakácsy Sándornak, a Népkör alapítójának az emléklapját a helybeli katolikus temetőben.
A Népkör díszülését Valka Károly nyitotta meg, majd Juhász András, a Népkör tiszteletbeli elnöke elevenítette fel röviden az elmúlt 140 év legfontosabb pillanatait. A beszámoló után köszönőlevélben részesültek mindazok, akik az elmúlt időszakban jelentős tevékenységet fejtettek ki a Népkör, illetve a magyar kultúra terén. Köszönőlevelet vehetett át Juhász György esperesplébános, Jutt József, Hugyik Karolina, Fenyvesi Jung Mária, Holló István, Lázár Béla, Dorogházi Kiss Júlia, Hugyik Pál, Blaskó Imre, Berkó László és Regécz László. A háromnapos ünnepséget színházi előadás zárta: a Kosztolányi Dezső Színház a Makrancos Kata című előadással örvendeztette meg a színháztermet színültig megtöltő közönséget.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..