home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Méltó jubileum
Tóth Tibor
2008.02.27.
LXIII. évf. 9. szám
Méltó jubileum

Indul a versenyMagyarkanizsán immár 25. alkalommal rendezték meg a hagyományos nemzetközi úszó- és futómaratont, amelyre ezúttal is szép számú versenyző érkezett Horvátországból, Magyarországról és Szerbiából. A megnyitó ünnepségen elsőként Dragan Bošnjak, a magyarkanizsai Sportszövets...

Indul a verseny

Magyarkanizsán immár 25. alkalommal rendezték meg a hagyományos nemzetközi úszó- és futómaratont, amelyre ezúttal is szép számú versenyző érkezett Horvátországból, Magyarországról és Szerbiából. A megnyitó ünnepségen elsőként Dragan Bošnjak, a magyarkanizsai Sportszövetség elnöke szólt az egybegyűltekhez, majd Aleksandar Beronja, a szervezőbizottság elnöke üdvözölte a részvevőket, s köszönetet mondott mindazoknak, akik mind erkölcsileg, mind anyagilag segítették e rangos sportesemény létrejöttét. A 25. magyarkanizsai úszó- és futómaratont hivatalosan Körmöci Károly, Magyarkanizsa polgármestere nyitotta meg.
- Több mint 125 évvel ezelőtt Magyarkanizsa sportkedvelői először szervezték meg az úszómaratont. Sajnos, egy idő után megszűnt, majd a néhány évtizedes szünet után néhány helybeli sportkedvelő úgy gondolta, érdemes feleleveníteni azt a hagyományt, amely több mint száz évvel ezelőtt kezdődött. Ez az újonnan született maraton immár huszonöt éve él, hála azoknak, akik időt és pénzt nem sajnálva, ma is mindent megtesznek azért, hogy e rendezvény kifogástalan legyen és még sokáig létezzen - mondta többek között Körmöci Károly.
A futómaraton rajtján, Horgos központjában csaknem háromszázan várták, hogy eldördüljön a rajtpisztoly, s nekivághassanak a 13,5 kilométeres távnak. A futóknak ,,csak' a kilométerekkel kellett megküzdeniük, mivel az időjárás ezúttal kegyesnek bizonyult a versenyzőkhöz, ugyanis elmaradt az ilyenkor szokásos kánikula s a futók végig felhős, borongós időben haladhattak a magyarkanizsai strandon felállított cél felé. Leggyorsabban a fiatalabb szabadidő-sportolóként indult nagykikindai Nebojša Milenkoviæ teljesítette a távot (44:18), közvetlenül a rajt után az élre állva, s előnyét fokozatosan növelve elsőként szakította át a képzeletbeli célszalagot. A nagykikindai versenyző ezzel az eredménnyel az atlétikai maraton abszolút győztesének járó címet is kiérdemelte. A hölgyek mezőnyében az abszolút győztesnek - 2004 után újra - a budapesti Szabó Andrea bizonyult, aki a fiatalabb szabadidő-sportolók mezőnyében 51 perc 51 másodperces idővel aratta le a babérokat. A fiatalabb pionírok 1500 méteres távját a kiskunhalasi Asztalos Máté és a törökkanizsai Milena Borisavljeviæ nyerte, az idősebb pionírok 3500 méteres távját pedig az oromhegyesi Bogdán Dávid és a zentai Alekszoszka Blanka teljesítette leggyorsabban. Néhány kitartó és elszánt pionír versenyző nekivágott a 13,5 km-es távnak is, a leggyorsabb a palicsi Milana Ðuriæ volt a lányok, illetve a horgosi Nagy Árpád a fiúk mezőnyében. A kategóriánkénti győztesek Tatabányáról, Belgrádból, Kiskunhalasról, Zentáról, Sopronból, Verbászról, Kúláról, Szabadkáról és Magyarkanizsáról érkeztek. A legjobb hazai versenyzőnek az idősebb szabadidő sportolók között diadalmaskodó Bognár Attila, illetve az ifjúsági mezőnyben induló Fogas Renáta bizonyult. A legfiatalabb versenyző, Kopiloviæ Brigitta (1998) Palicsról, a legidősebb futó pedig, Bojana Naumoviæ (1930) Belgrádból érkezett.
A futómaratonnal egyidejűleg első ízben gyalogtúra is indult, amelyen negyvennyolcan vágtak neki a 67 km-es távnak.
- Mi is Horgosról indultunk, majd Kispiac, Újfalu, Orom, Velebit és Zimonjiæ érintésével 18 óra után érkeztünk a magyarkanizsai strandra. A túra eléggé megerőltető volt, az éjjel egy szemet sem aludtunk, sőt még egy kiadós vihart is átéltünk, el is áztunk rendesen, de azért csak célba értünk. A gyalogtúra során felvettük a kapcsolatokat a tatabányaiakkal, szabadkaiakkal, zentaiakkal, s már egy szeptember folyamán sorra kerülő Palics körüli túra alapjai is kirajzolódtak - mondta Juhász Gyula, a gyalogtúra vezetője és szervezője.
Vasárnap délelőttre az időjárás is valamelyest megjavult - igaz, csak az eredményhirdetésig -, így a csaknem kétszáz úszó időnként még a napsugár erejét is élvezhette a Tisza hullámai között tempózva. A 3,5 km-es távot két szabadkai versenyző teljesítette a leggyorsabban: a hölgyek mezőnyében Bea Šarèeviæ, a férfiakéban pedig Pozsár Csaba ért először a célba, így a saját kategóriájuk (aktív sportolók) mellett az abszolút győztesnek járó trófeát is hazavihették. Az aktív sportolók mellett a többi kategóriában is eredményt hirdettek, a fiatalabb pionírok (500 méter) között a zentai Szabó Szebasztián lett az első a fiúk, a szintén zentai Horvát Laura pedig a lányok mezőnyében. Az idősebb pionírok versengéséből (800 méter) a budapesti Csiky Velimir és a zentai Rudics Boglárka került ki győztesen. A pionírok, az ifjúságiak, a szabadidő-sportolók és a veteránok 3,5 km-es futamában harkányi, szabadkai, óbecsei, zentai, szentesi és topolyai győzelmek születtek. A legjobb magyarkanizsai versenyzőknek Hajdú Endre és Sátai Krisztina bizonyultak, az úszómaraton legfiatalabb részvevője az 1998-ban született magyarkanizsai Losoncz Lia, a legidősebb pedig az 1918-ban született szabadkai Balla László volt.
- Rendszeresen szerepelek a magyarkanizsai maratonon, az idén azt hiszem, tizenkilencedszer szálltam vízbe. Nem volt könnyű a verseny, ha figyelembe veszem, hogy elég keveset készültem, akkor az elért eredményemmel elégedett lehetek. Megnézem, hogy a kategóriámban kik úszták le rövidebb idő alatt a távot, s így tudni fogom, hogy jövőre mennyire kell készülnöm. Jövőre újra itt leszek, amennyiben lesz időm felkészülni akkor több versenyen is indulnék, leginkább a Balaton átúszás vonz - mondta Hajdú Endre, a legjobb magyarkanizsai versenyző.
Nagy Eszter, a maraton főszervezője rövid értékelésében sikeresnek minősítette a 25. nemzetközi úszó- és futómaratont, hiszen a közönség is szép számban megjelent az eseményen, a kísérőprogramok is nagy tetszést arattak, egyedül az időjárás lehetett volna jobb, de az égiekre a szervezők sem tudnak hatni.
Az ünnepélyes eredményhirdetés után - amelynek során külön jutalomban részesültek az úszó- és a futómaraton azon versenyzői, akik mind a huszonöt eddigi maratonon részt vettek -, gazdag művelődési műsor vette kezdetét, amelynek során felléptek a helybeli M Plusz és a csantavéri Kozmix táncklub tagjai, a szintén helyi Szent Száva Szerb Művelődési Egyesület táncosai és a magyarkanizsai Zeneiskola növendékei, valamint műsorra került egy dokumentumfilm az eddigi magyarkanizsai maratonok történetéről is.
Az idei verseny fő támogatója a magyarkanizsai Potisje-Tondach, további támogatók: a helyi önkormányzat, a helyi közösség, a Tartományi Ifjúsági és Sporttitkárság, a FIM és a Fürdő voltak.
A szervezők idei jelmondata ,,Mindenki győztes lesz!' maradéktalanul helyesnek bizonyult, mivel aki ott lehetett a jubileumi 25. nemzetközi úszó- és futómaratonon, az mindenképpen győztesnek érezheti magát.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..