home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Méhészeti napok a főtéren
Tóth Tibor
2018.09.27.
LXXIII. évf. 39. szám
Méhészeti napok a főtéren

Óvjuk meg a méheket! a jelmondata a XXII. Méhésznapoknak, melyet a szabadkai Méhecske Méhészegyesület rendez meg az előttünk álló hétvégén.

A háromnapos eseményen több mint húsz méhész kínálja portékáját Szabadka főterén, a látogatók a többi közt megkóstolhatják a mézes fagylaltot és a mézes sört, felszerelést vásárolhatnak, valamint nyereményjátékban is részt vehetnek, melynek fődíja egy kétszemélyes prágai utazás.

Az idei rendezvénysorozat péntek este 8 órától A méhek világa című film vetítésével kezdődik az egyesület Corvin Mátyás utcai termében. Az ünnepélyes megnyitót szombaton 10 órakor tartják meg a város főterén, fél órával később pedig ünnepi műsor kezdődik. Az esemény keretében nyereményjátékra is sor kerül, melyben mindenki részt vehet, aki bármilyen terméket vásárol a három napon át tartó mézvásáron. A szerencsés nyertes neve vasárnap délelőtt 10 órakor válik ismertté, 14 órára pedig elkészül a birka- és a sertéspörkölt, melyet a látogatók jutányos áron vásárolhatnak meg. A szervezők várják a Szerbiai, a Vajdasági és a Horvát Méhészszövetség, valamint az Országos Magyar Méhészeti Egyesület vezetőit.

Mérgezés következtében rengeteg méh tűnik el hazánkban és régiónkban egyaránt. A rendezvény szervezői az Óvjuk meg a méheket! jelmondattal a méhek jelentőségére, megóvásuk fontosságára szeretnék irányítani a figyelmet, és ezzel kapcsolatban bemutatót is tartanak.

— A mértéktelen permetezés következtében tömegesen pusztulnak el a méhek nálunk és szerte a világon. Az emberek nem is gondolnak rá, hogy ezzel mekkora kárt okoznak. Nagy gond a rengeteg hamis termék is. Több helyen 200-250 dinárért is lehet mézet vásárolni, de az nem eredeti, hanem közönséges hamisítvány. Az igazi akácméz ára 800 dinár, ami a termelők szempontjából elég alacsony. Össze kell fognunk, szövetkezetbe tömörülnünk, mert csakis közösen fellépve harcolhatunk a hamisítók ellen — mondta Dragoljub Matić, a szabadkai Méhecske Méhészegyesület elnöke.

A méhészek a gyerekekkel már általános iskolás korukban próbálják megszerettetni a mézet, illetve tudatosítani bennük az egészséges táplálkozás fontosságát. Immár harmadik éve járták körbe a szabadkai iskolákat, és 6500 tanulónak adtak mézes kenyeret. A Vöröskereszttel való együttműködés eredményeként a véradók ugyancsak mézes reggelit kaptak, Magyarkanizsán és Szabadkán pedig kétnyelvű méhésziskolát tartottak, 70 tanuló sajátíthatta el a méhészkedés alapjait. Az egyesületet 100 méhész alkotja, de ez a szám lehetne nagyobb is, hiszen mintegy 150 bejegyzett méztermelőt tartanak nyilván a környéken.

— Az idei évvel nem lehetünk elégedettek. Az olajrepce és az akác is nagyon korán kivirágzott. A repce szezonja szinte véget sem ért, máris bejött az akác. Május 1-je előtt szinte sohasem virágzik, az idén azonban ez történt. A hárs és a napraforgó virágzásakor sok eső esett, ami szintén nem tett jót. Csak az akác volt elfogadható, a többi nem, így a tavalyinál gyengébb évet tudhatunk magunk mögött. Ennek ellenére a fiatalok bátran fogjanak bele a méhészkedésbe, hiszen nem minden év ilyen. Arra azonban nagyon vigyázzanak, hogy kevés kaptárral induljanak. A méhészet rengeteg munkával jár, ezek a hasznos rovarok pedig mindennapos törődést igényelnek: etetni, itatni, gondozni kell őket. Ötven-hatvan kaptárral indulni nagyon kockázatos, mivel ez nagy befektetést igényel, és betegség esetén a gazda könnyen tönkremehet. A méhész előbb csak néhány száz eurót fektessen be, vásároljon kevesebb kaptárt, tanulja meg a méhészkedés csínját-bínját, majd csak ezután tegyen be több pénzt a gazdaságba. Kevés kaptárral persze lassabban lehet haladni, a fiatalok azonban türelmetlenek, és gyorsan szeretnének fejlődni — mondta az elnök.

Európában Spanyolországban termelik a legtöbb mézet, majd Magyarország és Románia következik, Szerbia az első tízben foglal helyet.

A mézről és a méhészetről bővebben a XXII. Méhésznapokon hallhatnak az érdeklődők, mely rendezvényre az előttünk álló hétvégén kerül sor Szabadka főterén.


A nyitóképen Dragoljub Matić, a szabadkai Méhecske Méhészegyesület elnöke (a szerző felvétele)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..