home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Megvonták a szót az értelmiségtől?
Talpai Lóránt
2016.05.07.
LXXI. évf. 18. szám
Megvonták a szót az értelmiségtől?

A Magyar Nemzeti Tanács ülésén vita alakult ki a sajtószabadságról — Tizenhatodik rendes ülését tartotta meg a múlt héten a Magyar Nemzeti Tanács. Az összejövetel napirendi pontjai a többi közt a különféle intézmények és lapkiadó vállalatok munkajelentéseiből és zárszámadásaiból álltak.

Snejder-Sára Ildikó, az Európa Kollégium igazgatója elsősorban arról számolt be, hogy nagyon kemény munka áll az intézmény mögött. A diákok beköltöztetése és a kollégium üzembe helyezése nagy kihívás elé állította az egyetemistaközpont munkatársait. Az Európa Kollégium a múlt esztendőben mintegy 26 millió dinárból gazdálkodott, melyből több mint 8 millió került át az idei évi költségvetésbe. Gondi Martina, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet igazgatója összefoglalójában a digitalizációra, avagy a kulturális örökség megőrzésére hívta fel a figyelmet, valamint kitért a sikeresen megrendezett konferenciákra és az új raktárhelyiség megnyitására. Szót ejtett arról is, hogy meghatározott ideig Varga Tamás személyében új igazgatója lesz a művelődési intézménynek. Virág Gábor, a Forum Könyvkiadó Intézet igazgatója a jelentésében azt hangsúlyozta, hogy sikeresen folytatták alaptevékenységüket, azaz a könyv- és a folyóirat-kiadást. Az intézmény tavaly 28 könyvet jelentetett meg, a többi közt a képzőművészeti kismonográfiai sorozatot.

Ökrész Rozália, a Magyar Szó igazgatója kiemelte, hogy a halmozódó veszteségek évei után sikerült pénzügyi egyensúlyba hozni a vállalatot. A cég belső működésének észszerűsítésével ugyanis néhány év alatt eltűnt a 60 millió dináros adósságállomány, a szerkesztőség mellett a nyomda is megerősödött. Felszólalása után parázs vita alakult ki a sajtószabadságról.

Joó-Horti Lívia tanácstag szerint a Magyar Szó az utóbbi években és a választások előtt pártlapként működött, hiszen a hasábjain kizárólag egy pártot, pontosabban a VMSZ-t támogató írások jelentek meg. Tari István tanácstag szintén a sajtószabadságot kérte számon. Véleménye szerint a Magyar Szóban az írástudó értelmiséget letérdeltették, avagy megvonták a szót az értelmiségtől. Németh Ernő, az MNT Tájékoztatási Bizottságának elnöke szerint sem szabad a sajtó, mivel sok kollégából hiányzik a felelősségvállalás, Zsoldos Ferenc tanácstag pedig a titói diktatúrában megjelenő lapszámokhoz hasonlította a Magyar Szó jelenlegi számait. Dudás Károly tanácstag nem értett egyet a Magyar Szót kritizálókkal, és arra kérte őket, hogy a Hét Nap tevékenységét is hasonló kritikai módszerekkel vegyék górcső alá. Emellett a közösség igazságának fontosságára hívta fel a figyelmet, továbbá arra, hogy a napilapot bírálóknak csakis a saját igazságuk a fontos.

A vita után folytatódtak a munkabeszámolók. László Edit, a Hét Nap igazgatója főleg a hetilap mögött álló rendkívül nehéz időszakról beszélt. A Hét Napnak a többi közt meg kellett küzdenie a költségvetési támogatás csökkenésével, továbbá a folyamatos munkaerőhiánnyal, de mindezek ellenére a működése sikeresnek mondható. Bodzsoni István, a Pannónia Alapítvány igazgatója arról számolt be, hogy az alapítvány 2015-ben minden vállalását teljesítette. Jelentősen bővült a Pannon Televízió és Rádió műsorkínálata, stabilizálták a vállalat pénzügyi helyzetét, valamint sikeresen működik a Szabadkai Magyar Rádió is.

Végül, de nem utolsósorban Fejsztámer Róbert, a Szekeres László Alapítvány kuratóriumi elnöke arról tájékoztatta a nemzeti tanács tagjait, hogy az anyaországi kisebb támogatások keretösszege ebben az évben megduplázódott.


A nyitókép Szabó Attila felvétele

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..