home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
„Megvan a varázsuk az élő találkozásoknak”
Szerda Zsófi
2020.06.03.
LXXV. évf. 22. szám
„Megvan a varázsuk az élő találkozásoknak”

A „rendezvénytelenség” időszakát éljük, a szervezők óvatosak egy-egy nagyobb eseményt illetően. A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnökével, Sutus Áronnal beszélgettem arról, hogy ők hogyan döntöttek, mi a sorsa az idei rendezvényeiknek, melyek közül az idén több jubileumot is ünnepelt volna. 

— A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség is kénytelen volt alkalmazkodni a koronavírus okozta szituációhoz, több tavaszi és nyári rendezvényünket vagyunk kénytelenek újragondolni, átszervezni — mondja Áron.

* Hát igen. Elmaradt a bácsfeketehegyi Gyermekszínjátszó Találkozó, a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszó Találkozó is az idén jubilált volna, huszonötödik alkalommal lett volna megrendezve. Mindkettőt nagyon hiányoltam a tavaszomból.

— A napokban döntöttük el a szajáni házigazdákkal és a művelődési egyesülettel, hogy az Amatőr Színjátszó Találkozót elhalasztjuk 2021-re. Volt róla szó, hogy szervezzük meg egy őszi időpontban, de mivel most még nem látjuk, milyen lesz akkor a helyzet, s a színjátszó körök, amatőr társulatok is leálltak a próbákkal, sokuk a felújítópróbákat csak szeptemberben tudja újrakezdeni, ezért nehéz lett volna olyan dátumot találni, amelyre mindenki elkészül az új előadásával. Amit viszont cserébe szeretnénk megvalósítani, hogy az idei zsűri (Brestyánszki Boros Rozália, Táborosi Margaréta és Seress Zoltán) legalább egyik tagja megnézze az őszi bemutatókat, s utána néhány hasznos tanáccsal is ellássa a társulatokat, a baráti ölelések és a gratulációk mellett. Örülnénk, ha ezeket az eseményeket a sajtó is aktívan követné. S azt se felejtsük el, hogy a mentorszolgálatunk továbbra is működik, így a társulatok három alkalommal díjmentesen meghívhatnak egy szakembert a próbafolyamat bármely időszakában.


Sutus Áron (fotó: Gergely Árpád)

* Sokak számára amolyan nyárindító rendezvény a Durindó és a Gyöngyösbokréta, erről már olvashattuk, hogy átcsúszik 2021-re.

— Igen. Erről bővebben is beszélt Ilia László, a törökbecsei Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesület titkára, mi támogatjuk az elhalasztás ötletét, hiszen ez egy örömünnep, egy fesztivál, melyhez kell a fesztiválhangulat, a nyár, a szabadtér, a kirakodóvásár, a fesztiválsátor. Szeretnénk azonban egy gálát szervezni a törökbecsei Ricsaj — Bánáti Népművészeti Találkozóval egy időszakban valamikor az ősz folyamán. Ha lesz rá lehetőség, itt fellépnének az elmúlt évek legjobbjai: táncosok, szólisták, énekesek, zenészek. A nyár számunkra még a MAdT táborról szokott szólni, itt is sok még a kérdés, és az anyagi források előteremtése is bizonytalan. A kialakult helyzethez mi is igazodunk, a saját és a környezetünk egészségének megőrzése, védelme érdekében mi is módosítjuk a terveinket. A tábort a nyárra tervezett formájában biztosan nem tartjuk meg, viszont ha lesz rá lehetőség, akkor az ősszel több hétvégés oktatás formájában valósul meg.

* Ilyenkor mi jár a rendezvényszervező fejében? Gondolom, egyrészt sajnálja az elmaradt eseményeket, másrészt pedig lehet, hogy egy kicsit meg is pihen. Te hogy vagy vele?

— Most egy picit valóban kiestünk a megszokott pörgésből. A hétvégék is másként alakulnak, másként tömbösülnek. Ez a mostani időszak lehetőség a fejlődésre. A Durindó és a Gyöngyösbokréta esetében például most újra tudjuk gondolni a kísérőprogramokat, azt is, hogy a kézműves-kirakodóvásár milyen új standokkal és új portékákkal bővülhetne, tehát folyik a brainstorming és a fejlesztés. Amire még jó ez az időszak, hogy azokat a strukturális dolgokat, amelyek már jó ideje Damoklész kardjaként lebegnek az ember feje fölött, most bevégezzük. Fejlesztjük a Kulturális Kalauz honlapját, s ami még minket érint, az a Vajdasági Magyar Művelődési Intézettel közösen készülő színjátszós honlap létrehozása. Az MNT-vel közösen egy pályázatíró-elszámolói kézikönyv/applikáció létrehozásán is gondolkodunk, szeretnénk elindítani egy hat-hét szemeszteres néptáncpedagógusi képzést is, s itt lenne az ideje a Deszkára fel! 1,2 után beindítani a 3,4-et is. Ezeken is ezerrel dolgozunk tehát, valamint adatbázisokat, címtárakat, leírásokat s egyéb tartalmi elemeket frissítünk. Az embert minden időben megtalálják a feladatok. Nem tétlenkedünk. Ezekre a dolgokra eddig valóban nem volt idő. A fent említett nagyobb tervek megvalósításának persze anyagi vonzata is van, de optimista vagyok ez ügyben. Van még egy nagy feladatunk májusban, online kell megszerveznünk a közgyűlésünket, mely 123 tagszervezetet érint.

* Az ember most — legyen fiatalabb vagy idősebb — rengeteg új dolgot kénytelen megtanulni, hogy az online világban is a topon legyen, mindenkivel lépést tartson.

— Ez nagyon így van. Nekem és a kollégáknak is arról szólt az elmúlt időszak, hogy megtanultam, hogyan kell YouTube-videóstúdiót létrehozni, ott hogyan lehet szerkeszteni a videókat. Emellett már azt is tudjuk, hogyan kell Mixcloud-, SoundCloud-profilokat nyitni, illetve optimális tartalommal feltölteni őket, hogyan kell konvertálni fájlokat, tehát igen sok új program használatával ismerkedtünk meg. Azt hiszem, egészen profi módon fogunk ezután az online világban mozogni. Egyébként arra is rá kellett jönnünk, hogy mennyi minden elvégezhető a gép előtt ülve, akár otthonról is. Feladatleosztások, azok elvégzése s még a számonkérés is könnyen intézhető így.

* Attól szerinted nem kell félni, hogy ennek az lesz a következménye, hogy nagyon „elonline-osodunk”?

— Egy picit tartok tőle, igen, de hál’ istennek nem oldható meg minden online: megvan a varázsuk az élő találkozásoknak. A közösségi lét nagyon fontos. És most éreztük meg igazán, mennyire az. Olvasgattam az elmúlt évünkről szóló beszámolót, s egészen elképesztő, hogy milyen sok helyen járhattunk, mennyi rendezvényt szerveztünk, sokszor egy hétvégén négy-öt helyen kellett ott lenni. Közhely, de most érezzük igazán, hogy milyen is az, amikor ezek nincsenek. Ezért lenne jó az is, ha megindulhatnának a próbák, mert az emberek már ki vannak éhezve a közösségi programokra. Mi természetesen követjük a friss szabályozásokat, és azok mentén hozunk döntéseket.

* Ezek szerint ha minden jól alakul, akkor az ősz tele lesz programokkal. Nem lesz egy picit túltelítve az az időszak?

— Volt egy belső megbeszélésünk, melynek során felmértük, mit hogyan tudunk lebonyolítani. Itt beszéltünk arról is, hogy a pedagógusokat és a gyerkőcöket sem lehet túlterhelni. Tárgyaltunk már néhány szervezővel, és megpróbáljuk majd minél jobban összehangolni a dátumokat, nem szervezni egymásra a programokat. Július közepéig remélhetőleg már konkrét dátumokról is beszélhetünk. Amit már most tudunk, hogy a Vajdasági Magyar Ünnepi Játékok nyitórendezvénye szeptember végén lesz, s a nemzeti összetartozás jegyében fog telni. De figyeljük a korlátozásokat. Sok mindentől függünk tehát mi is. 

* A Petőfi-ösztöndíjasok programidőszaka is lejár május végén. Mit lehet tudni, lehet számítani újabb pályázókra?

— Reméljük. Vajdaságban kilenc ösztöndíjas volt jelen, ebből nyolcan tértek vissza szülőföldjükre, s onnan online oldották meg a közösséggel való kapcsolattartást. Remélem, hogy június folyamán illően el tudjuk őket búcsúztatni egy programzáró konferencia keretében. Ha nem, akkor pedig majd Budapesten találkozunk. Addig is várjuk, hogy kiírják a következő időszakra szóló pályázatokat.

* Új zenei kiadványokra számíthatunk?

— Május végén, június elején jelenik meg a VMMI-vel közös kiadásban Csonka Ferenc prímás legújabb lemeze, melynek anyagát Halmos Béla hegedűjével játszotta fel, így adózva a vándordíj és Halmos emléke előtt, másrészt jubileumi lemezről van szó, hiszen Feri éppen harminc éve muzsikál. Amit még az idén szeretnénk kiadni, az pedig egy citeraduó lemeze. Flaman István és Hézső Zsolt anyaga egy nagyon jó hangulatú örömzenélés, melyet ugyanilyen élvezetes lesz hallgatni is.


CD-borító-dizájn: ifj. Sebestyén Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..