home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
Megváltozott az oktatási modell
Talpai Lóránt
2021.09.23.
LXXVI. évf. 38. szám
Megváltozott az oktatási modell

Több mint hatvan önkormányzatot érint — Von der Leyen hamarosan Szerbiába látogat — Első Fizetésem program — másodszor

Több mint hatvan önkormányzatot érint

Szeptember 20-ától Szerbia több községében is áttértek a kombinált oktatásra az általános és a középiskolák is. A szigorításokat a rohamosan terjedő járvány indokolta. Az általános iskolák hetedikes és nyolcadikos diákjait a következő községekben érinti az intézkedés: Arilje, Bogatić, Valjevo, Lajkovac, Ivanjica, Knjaževac, Koceljeva, Kragujevac és Topola. Ezekben az iskolákban kombinálták a jelenléti és a távoktatást, az osztályokat pedig két csoportra osztották. Szintén a kombinált oktatás szerint járnak iskolába 45 önkormányzat területén a középiskolákban is. Ezek a következők: Belgrád, Krupanj, Svilajnac, Bor, Šabac, Ćuprija, Petrovac na Mlavi, Gornji Milanovac, Vranje, Zaječar, Lučani, Trgovište, Kosjerić, Čačak, Aleksandrovac, Prijepolje, Aleksinac, Trstenik, Čajetina, Niš, Kraljevo, Bojnik, Sokobanja, Novi Pazar, Vlasotince, Babušnica, Tutin, Leskovac, Velika Plana, Nagykikinda, Versec, Szendrő, Ruma, Valjevo, Smederevska Palanka, Prokuplje, Ub, Despotovac, Aranđelovac, Bogatić, Jagodina, Kragujevac, Vladimirci, Paraćin és Topola. Az online oktatás módszerével pedig a következő önkormányzatok területén tanulnak a középiskolások: Bajina Bašta, Užice, Lebane, Lajkovac, Ljig, Ivanjica, Bela Palanka, Szávaszentdemeter. (Beta)

 

Von der Leyen hamarosan Szerbiába látogat

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szeptember 30-án Szerbiába érkezik. Az elnök asszony szeptember 28-a és 30-a között egyébként mind a hat nyugat-balkáni partnert meglátogatja, közölte az Európai Bizottság. Még folynak az előkészületek a látogatás tervével és a programmal kapcsolatban, de hangsúlyozták, hogy Von der Leyen az október 6-án Szlovéniában megtartandó EU—Nyugat-Balkán-csúcstalálkozó előtt utazik a térségbe. „A csúcstalálkozó nemcsak arra ad alkalmat, hogy megerősítsék a Nyugat-Balkán európai perspektíváját és további integrációját, hanem arra is, hogy további lendületet kapjanak az európai beruházások a gazdasági terv végrehajtásához, mely az EU régióbeli elkötelezettségének magját alkotja” — közölte Brüsszel. A tervek szerint az Európai Bizottság októberben közli a Nyugat-Balkán országainak eurointegrációs előrelépéséről szóló éves jelentését is. (Tanjug)

 

Első Fizetésem program — másodszor

Elindult az Első Fizetésem nevű program második ciklusa, mellyel újabb 10 000 fiatal kaphat esélyt. Siniša Mali pénzügyminiszter a programmal kapcsolatban azt emelte ki, hogy szeptember 20-áig jelentkezhettek a munkaadók, míg azok a fiatalok, akik eleget tesznek a program pályázati feltételeinek, október 1-je és 31-e között jelentkezhetnek. A második ciklusban 10 000 harminc évnél fiatalabb személy kap lehetőséget, hogy kilenc hónap alatt megszerezze az első szakmai tapasztalatát. „Az iskola befejezése után munkát találni a legnehezebb lépés” — mondta a miniszter, majd felszólította a vállalatokat, hogy szeptember 20-áig jelentkezzenek a pályázatra. „Tavaly 8224 fiatal vett részt a programban, és találta meg az első munkahelyét, 90 százalékuk mondta, hogy ajánlani fogja ezt a programot a barátainak, 80 százalékuk pedig elégedett volt a munkaadóval, és közölte, hogy szeretne abban a vállalatban maradni” — hangoztatta Mali. (Tanjug)


Fotó: Beta

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..