Megvalósult és tervezett beruházások Zenta községben

Megvalósult és tervezett beruházások Zenta községben

Az elmúlt évek során megvalósult beruházásokról, a folyamatban lévő projektumokról és a tervekről tartottak sajtótájékoztatót Zentán a Vajdasági Magyar Szövetség helyi irodájában.

—  Mindenki láthatja, hogy Zenta községben az elmúlt években számos fontos beruházás valósult meg — hangsúlyozta az újságíróknak Lőrinc Csongor, a párt községi szervezetének, és Perpauer Attila, a kevi szervezetének elnöke.

— A legnagyobb munkálatok közül ki kell emelni a Lisieux-i Kis Szent Teréz-emléktemplom befejezését, a Thurzó iskola tetőszerkezetének és homlokzatának felújítását — hamarosan megkezdődik az épület teljes körű rekonstrukciója is --, a gimnázium épületének a megújulását, a városi hőerőtelep átadását, amely a vezetékek felújításával és az elszámolási rendszer kidolgozásával egészül ki. Új kamarateremmel bővült a Zentai Magyar Kamaraszínház, amely mellett egy kiállítótermet is szeretnénk kialakítani, valamint folytatódik az a projektum is, amely keretében új rendeltetést kapnak az egykori kaszárnya objektumai.


Máriás Endre felvétele

Befejeződött a Zentai Egészségház épületének a renoválása, a következő hatalmas vállalkozás pedig a Zentai Közkórház felújítása lesz. A projekttervek elkészítése húszmillió dinárba, a kivitelezés pedig több százmillió dinárba fog kerülni. A kórház dolgozóinak régi álma teljesült a CT-berendezés beszerzésével, hamarosan befejeződik a szükséges helység előkészítése és február végén sor kerülhet a beüzemelésre is — sorolta Lőrinc Csongor és hozzátette, emellett nagy figyelmet fordítanak a közbiztonság javítására, a kerékpárutak kiépítésére, a közvilágítás fejlesztésére.

— Legkésőbb jövőre az egész város területén befejeződik a csatornahálózat kiépítése, ami azt jelenti, hogy több pénz jut az útburkolatok karbantartására és felújítására. Reméljük, az idén előrelépés történik a termálvíz felhasználásával és medencék felújításával kapcsolatban is, hiszen az utóbbi beruházáshoz már korábban elkészültek a tervek. Szeretnénk befejezni a Halászcsárdára vezető út javítását, biztosítani a népkonyha és az idősek napközije munkájának zavartalanságát. Régi terv az idősek otthonának a létrehozása is, amelynek a tervei elkészültek, és talán még az idén megkezdődhet a kivitelezés, ami a valamikori kaszárnya területén lévő két épület összekötését és átépítését foglalja magába — hallottuk Lőrinc Csongortól, a VMSZ községi szervezetének elnökétől.

— Keviben sikerült megoldanunk az iskola fűtésproblémáját, valamint az önkormányzat és a Magyar Nemzeti Tanács jóvoltából folyamatosan javítjuk az intézmény felszereltségét. Az óvodában sor került a padló cseréjére, és rövidesen megkezdődik az épület belsejének újrafestése. Az elmúlt időszakban mindegyik kistelepülésünkön voltak különféle jótékonysági bálok, amelyeknek a bevételét a szervezők az oktatási intézmények fejlesztésére fordították.

A kátyúzási munkálatok mellett az önkormányzat jóvoltából folyamatosan zajlik a dűlőutak rendezése.

A falvak intézményei és szervezetei egyre több pályázaton vesznek részt. Tornyoson egy nyertes projektumnak köszönhetően napkollektorok segítségével meleg vizet állítunk majd elő. Jó hír továbbá, hogy február végén megkezdődik a tornyosi iskolánál a jelzőlámpa felállítása, amely biztonságosabbá teszi a gyermekek közlekedését. Felsőhegyen folyamatban van a helyi értéktár kialakítása, amelynek segítségével például az adahatári iskolát oktatási, kulturális és turisztikai látványosságként kezelhetjük. A községbeli falvakban az önkormányzattal karöltve számos olyan rendezvényt szervezünk, amelyek igen jelentős közösségépítő erővel bírnak — összegezte a Zenta községhez tartozó településeken zajló tevékenységeket Perpauer Attila, a VMSZ kevi helyi szervezetének elnöke.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Községeink Életéből rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Facebook

Támogatóink