home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Megvalósult álom
Fehér Márta
2022.03.20.
LXXVII. évf. 11. szám
Megvalósult álom

Február vége óta a Tóthfalusi Alakuló Cserkészcsapat 24-es számú Kapisztrán Szent János Cserkészcsapatként folytatja tovább a működését. Két év kitartó munka és majdnem két évtizedes szünet után újra van cserkészcsapata a Magyarkanizsa községhez tartozó kis falunak. Az álom Rózsa Antoanetta csapatparancsnok állhatatos tevékenységének köszönhetően vált valóra.

Antoanetta bácskossuthfalvi származású, Szabadkán járt középiskolába, majd egyetemre a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karra, és Oromhegyesen kapott munkát tanítónőként. Ott ismerkedett meg későbbi férjével, akivel Tóthfaluban sikerült házat venniük, és közben 2005-ben az itteni kihelyezett tagozaton kezdett tanítani. Az energikus nő azonban nem sokáig bírta a tétlenséget — megszokta a szabadkai pezsgést, gyermekkorában pedig nyolc évig felderítő volt, iskolásként a helyi fúvószenekarban játszott, majd Szabadkára kerülve a városi fúvósoknál folytatta a zenei pályát —, és gondolt egy nagyot: 2018-ban jelentkezett a Vajdasági Magyar Cserkészszövetség által meghirdetett felnőttképzésre, majd 2019. augusztus 9-én letette a cserkészfogadalmat a magyarországi Kelebián.


Máglyarakás — a cserkészek nem használhatnak papírt a tűzgyújtáshoz

— Én sok mindennel szeretek foglalkozni, és amikor elolvastam a felhívást, éreztem, hogy ez nekem való, ott a helyem. Megkérdeztem a családot, a férjemet, a fiamat és a lányomat, hogy mit szólnának hozzá, ha belevágnék, és áldásukat adták rá. Az első hétvégés képzésünk Horgoson volt, a Domus Pacisban. Mintegy húszan voltunk, és nekem csak egyetlenegy ismerősöm akadt: dr. Leopold Imre, a fogorvosom. Ennek ellenére sikerült hamar jó kapcsolatot kialakítanom mindenkivel, az ott hallottak, tanultak még kíváncsibbá tettek, nagyon pozitívan éltem meg a kezdeteket. A folytatásban további hétvégés felnőttképzéseken vettünk részt Muzslyán, majd Magyarországon, ahol az anyaországi és a többi Kárpát-medencei cserkészszövetségek képviselői tartottak előadásokat és foglalkozásokat. A felnőttképzésen már pödzögették, kérdezgették, hogy ki az, aki el tudná magát képzelni cserkészvezetőként, ki az, akinél nincs a faluban működő cserkészcsapat. Én pedig már alig vártam, hogy valamit elindíthassak, miközben tisztában voltam vele, hogy ez mekkora felelősség. Ám óriási támogatást és biztatást kaptam a Vajdasági Magyar Cserkészszövetségtől, név szerint Pásztor Orsolyától és Szabó Hunortól, illetve a falu plébánosától, Utasi Jenőtől, aki kimondhatatlan örömmel fogadta, amikor bejelentettem neki, hogy szeretném újjáalakítani a tóthfalui cserkészcsapatot.


Játékidő

A településnek ugyanis korábban volt saját cserkészcsapata, mely Kapisztrán Szent János nevét viselte, az akkori tanító, Baranyi Béla vezetésével még akkor is működött, amikor Antoanetta 2002-ben Oromhegyesen kezdett tanítani, ám nem sokkal később megszűnt.

— A képzést követő év áprilisában tartottunk egy toborzót, melyet Oromhegyesen és Oromon is meghirdettem, hiszen ezekben a falvakban is működött korábban cserkészcsapat, és jöttek is gyerekek mindkét településről ide, Tóthfaluba, a foglalkozásokra. Kezdetben főleg fiúk jelentkeztek, mert a közhiedelem szerint — tévesen — a cserkészet egy fiús dolog… 2019 szeptemberétől lettünk hivatalosan Tóthfalusi Alakuló Cserkészcsapat, én pedig a megbízott csapatparancsnok. Általában egy csapat két évig működik alakulóként, és utána, ha úgy látja a szövetség, hogy letett valamit az asztalra, akkor engedélyezik a megalakulását. További szabály, hogy egy csapatnak legalább tizenkét, ígéretet, illetve fogadalmat tett cserkészből kell állnia, és egy nagykorú őrsvezetőből. Én lettem az egyik őrsvezető 2020 augusztusában, illetve jelölteket küldtem segédőrsvezető-képzőbe az őrsömből. (Az őrs hat—nyolc főből álló cserkészcsoport.) Közülük ketten be is fejezték, majd tavaly elindultak az őrsvezetőképzésre. Egyikük sajnos feladta, ám a másik jelöltem, Heléna lányom sikeresen elvégezte. A csapatban pedig tizenhárman vagyunk, lányok, fiúk vegyesen, egy testvérpár Oromhegyesről, a többiek pedig helyiek, és köztük van Bálint fiam is. A legfiatalabb tagunk másodikos, a legidősebb első középiskolás. A csapatunk két őrsre bontódik le: a nagyobbakból álló Róka őrsöt én vezetem, a kisebbek alkotta Liliom őrsöt pedig Heléna.


Kirándulás a palicsi állatkertbe

A 24-es számú Kapisztrán Szent János Cserkészcsapatot megalakulása után a falu plébánosa, Utasi Jenő áldotta meg a vasárnapi misén.

— Nagyon jó érzés volt, hatalmas büszkeséggel töltött el, hogy ott vagyunk, és az első két sort elfoglaltuk a templomban! Az áldás után meghívtam a szülőket egy kis beszélgetésre, fogadásra, bemutattam a cserkészetet, a csapatot, ismertettem az idei terveket, és közben egy kisfiú megkérdezte, hogy: én is lehetek cserkész? Én pedig örömmel feleltem, hogy: persze, mindenkit szívesen várunk!


Csákóhalomnál

Antoanetta várhatóan az idén fejezi be a tiszti képzést, mely a koronavírus-járvány miatt két éve tolódik, és szeretné, ha a gyerekek mielőbb újoncpróbát, illetve fogadalmat tennének, ha lehet, akkor Tóthfaluban. Az ebben az évben induló segédőrsvezető-képzésre két jelöltet tervez küldeni, a kiscserkész-őrsvezetőképzőbe pedig egy jelöltje indul majd. A foglalkozásokat hetente tartják, péntek délutánonként 16 órától 17.30-ig a kisebbeknek, majd pedig este 7-ig a nagyobbaknak.

— Egy-egy foglalkozás mindig imával kezdődik, utána a cserkészindulót énekeljük el, vagy a magyar himnuszt, majd következik egy energetizáló játék, mely után cserkésztörténelmet és -törvényeket tanulunk, ismételünk, utána megint játszunk, majd egy új gyakorlat elsajátítása következik, például megtanulunk egy új csomókötést, és átismételünk egy régebben vettet, például azt, hogyan kell tüzet rakni. Közös játék, majd hálaadás zárja a foglalkozásokat. Nagyon szeretem, amikor mindenki elmondja, hogy miért hálás az újabb foglalkozásért. Rendkívül aranyosak a gyerekek, és örülök neki, hogy meg tudják fogalmazni, ki merik mondani azt, hogy mi tetszett nekik a legjobban. Azt mindig elmondják, mennyire fontos nekik, és örülnek, hogy mindnyájan el tudtunk jönni, hogy jókat játszottunk. Megható volt, amikor egy kislány azt mondta, hogy maga tanított meg varrni, tüzet gyújtani. Fontosak ezek a visszajelzések, pedagógusként és cserkészparancsnokként is ezek éltetnek.


Természetjárás

A tóthfalui Turul parkban megtartott március 15-ei ünnepségen a cserkészcsapat tagjai álltak díszőrséget, a február végi farsangon pedig ők rakták és gyújtották meg a máglyát, de megjelentek a Rákóczi-szobor 2019. októberi felavatásán is. A 24-es számú Kapisztrán Szent János Cserkészcsapat mindkét őrse elindult az Össze-Szövő versenyen, vagyis az összmagyar cserkészszövetségek által szervezett őrsi vetélkedőn. Folyamatosan tartanak lelki napokat, portyákat, az idén is ott lesznek a hagyományos, június 4-ei Összetartozásunk Tüze rendezvényen, lesz 24 órás cserkészet, amikor egy egész napot együtt töltenek, különféle foglalkozásokon vesznek részt, továbbra is aktívan jelen lesznek a falu eseményein — és szeretettel várnak mindenkit, aki csatlakozni szeretne hozzájuk.


Rózsa Antoanetta


Vízi kaland

Tóthfalu plébánosa, Utasi Jenő megáldja a helyi cserkészcsapatot (Képek: A tóthfalui cserkészek archívumából)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..