home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Megvalósított tevékenységek, jövőbeli tervek, javaslatok, ötletek
Bacsik Lőrinc Natália
2023.12.28.
LXXVIII. évf. 52. szám
Megvalósított tevékenységek, jövőbeli tervek, javaslatok, ötletek

Megtartották a kisoroszi szórványközponthoz tartozó civil szervezetek találkozóját. Talpai Sándor, a központ vezetője köszöntötte a megjelenteket, és elmondta, a koronavírus-járvány miatt két éve nem sikerült megtartani ezt a találkozót. Szeretné, ha a jövőben az együttműködés szorosabb lenne.

— A központ egyik feladata a pályázatírás, de ezt kevés egyesület igényli, mert olyan erősek, hogy egyedül is képesek pályázni, de ha bármikor szükségük van rá, fordulhatnak a szórványközponthoz. Jó lenne, ha január elejére mindenki elküldené a jövő évi programjainak az időpontját, hogy egy kis füzetecske készüljön, amely tartalmazná a megtartandó eseményeket, ünnepeket, fesztiválokat. Így mindenki tudna egymás rendezvényeiről. Kevesen vagyunk, éppen ezért látogatnunk kellene egymás rendezvényeit — emelte ki Talpai Sándor.


Ördög Judit felvétele

Minden megjelent civil szervezet képviselője röviden ismertette az egyesülete 2023-beli tevékenységét, beszélt az esetleges gondokról, valamint a 2024-re vonatkozó tervekről is említést tett. Magyarcsernyéről az Ady Endre Művelődési Egyesület, a Nőszervezet és Kézimunkaszakkör, valamint a Csernyei Klub képviselői jöttek el. A szajáni sporthorgász-egyesület, a nagykikindai Egység Művelődési Egyesület és a Kökénd Egyesület elnökei is jelen voltak. Tordáról a Tordaiak Klubjának vezetője tett eleget a meghívásnak. A helyiek közül a Torontál Központ és a frissen megalakult Rozmaring Művelődési Egyesület képviselői vettek részt a találkozón. Néhány egyesület a néptánc- és népzeneoktatók hiányát jelezte fő problémának. Helyben sajnos nincsenek ilyen szakemberek, a távolabb élő oktatók pedig nem mindig tudják elvállalni az elfoglaltságuk miatt, hogy eljussanak a próbákra.

A Magyar Nemzeti Tanács képviseletében Tóth Ramóna végrehajtó bizottsági tag az utánpótlás kinevelésének fontosságát hangsúlyozta. Véleménye szerint teret kell adni a fiataloknak, útmutatást, segítséget nyújtani nekik a civil szervezetek működésének folyamatáról, tanácsokkal ellátni őket pl. a pályázatírás módjáról. A tapasztalatokat át kell nekik adni, így idővel belőlük is válhat jó vezető.

Sutus Áron, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke elmondta, többször tapasztalta már, milyen csodát tud létrehozni egy-egy kis település, mint amilyenek a kisoroszi szórványhoz tartozó helységek is. Példaértékűek, mert ezek a közösségek megfogyatkoztak ugyan, de nem törtek meg, működnek, és eredményeket, elismeréseket érnek el.

— A mindennapok a lényegesek. Ebben kell erősíteni egymást és a központot, hogy hathatósabb segítséggel tudjon lenni az egyesületek számára. Az a fontos, hogy itt e térségben mindenki összekapaszkodjon — emelte ki Sutus Áron. Javasolta, hogy negyedévente kellene összeülni, beszélgetést folytatni, valamint örömét fejezte ki, hogy két új, fiatal vezetőt is megismerhetett ezen az összejövetelen.

Az est közös vacsorával, jó hangulatban zárult.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..