home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Megújultak a Szent Demeter-székesegyház vitrázsai
2023.10.09.
LXXVIII. évf. 40. szám
Megújultak a Szent Demeter-székesegyház vitrázsai

Több beruházás is megvalósult az elmúlt időszakban a szávaszentdemeteri (Sremska Mitrovica) Szent Demeter-székesegyházon és a hozzá tartozó épületeken, amelyek nagy jelentőséggel bírnak a helyi szórványmagyarság számára.


Fotó forrása: Pannon RTV

A plébánia és a székesegyház ad helyet az összejöveteleknek, és a művelődési élet is itt zajlik. Négy éve ismét tanulhatnak a gyerekek az iskolában magyarul, de az idősebb korosztály számára is lehetőség van anyanyelvének ápolására és megőrzésére.

2020 táján a Magyar Nemzeti Tanács támogatásával sikerült kiépíteni a fűtési rendszert, ami hozzájárul például a magyar néptánc- és énekcsoport működéséhez.

Most a több mint 200 éves, neoklasszicista stílusban épült templomon nyolc ólomüveg ablakot restauráltak, amelyeken többek között Imre herceg is szerepel. A beruházás Magyarország Kormányának segítségével, a Magyar Nemzeti Tanács támogatásával valósult meg. A munkát egy zombori műhelyben végezték el, és több mint másfél millió dinárba került.

Ebből az alkalomból Szávaszentdemeteren járt a Magyar Nemzeti Tanács küldöttsége.

Forrás: Pannon RTV

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..