home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Megújult az egykori Széna téren álló kőkereszt
Tóth Lívia
2023.03.05.
LXXVIII. évf. 9. szám
Megújult az egykori Széna téren álló kőkereszt

Zentán azt a kőkeresztet, mely a város egyik első keresztje, Isten dicsőségére 1809-ben Sándor Péter nagygazda emeltette a Názáreti Jézus tiszteletére a valamikori Széna, azaz a mai Njegoš térre. Az elmúlt több mint 200 évben a története érdekfeszítően alakult, ugyanis különböző viharok hatásainak volt kitéve.

A keresztet 1903-ban megerősítették, akkor már része volt Szűz Mária szobra is, ami valószínűleg a század végén kerülhetett oda. A szakrális objektum a későbbi formáját egy 1946 szeptemberében történt javítás után kapta meg. Abban az évben ugyanis február 18-án olyan viharos szél támadt, amely a Széna téren álló Sándor-keresztet derékba törte. Ez annál is inkább bekövetkezhetett, mivel a korábbi sérülések miatt már vaspánttal volt ellátva. A kereszt szárvégeinek régi formája hármas tagolású köríves volt, ami szögletes formájú alakzatot kapott. Az objektum szépen megmunkált kovácsoltvas kerítéssel van körülkerítve.

A kereszt sokáig viselte magán egy rongálás nyomát is, amikor vandál kezek széttörték a megfeszített Krisztus lábánál álló színes Immaculata szobrot, melynek csak az alsó része maradt fenn az emlékművön.

–1946-ban teljesen új kereszt került erre a helyre Óváry kőfaragó jóvoltából. Amikor az Immaculata szobrot megrongálták, tervben volt a felújítása, és engem kértek fel, nézzek utána, milyen volt eredetiben. Magam sem hittem, hogy ezt a kisméretű szobrot valaha megörökítették fényképen, de csodák-csodája, a levéltárban véletlenül megtaláltam Stevan Kragujević neves zentai fényképész fotóját, amely az 1944-ben Zentára bevonuló Vörös hadsereget ábrázolja. A kép a Széna téren készült a kereszt előtt, és a fegyveres katonák, valamint az őket körülvevő tömeg felett jól kivehetően látszott a Szeplőtelen fogantatás szobra – mesélte Tari László helytörténet kutató.

Hugyik Richárd, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának tagja összefoglalta, miért fontos az ilyen és hasonló emlékek megőrzése a közösségépítés szempontjából.

–A keresztek és az utak mentén álló szakrális emlékek az örökkévalóra irányítják a figyelmünket, kiragadnak minket a hétköznapi élet forgatagából és arra ösztönöznek, hogy elmélyüljünk bizonyos kérdésekben. Nagyon fontos, hogy ezeket a régi, tradicionális emlékeinket karban tartsuk, felújítsuk, mert ez is élteti a közösséget.  

A 2023-as felújítást anyagilag dr. Csonka Ákos és dr. Csonka István segítették, akik nemrégiben újíttattak fel egy másik keresztet is Törökkanizsán a józseffalvi temetőben, ahol az édesapjuk nyugszik.

A munkálatokat Szabó Zoltán és Hanák Zoltán mesterek végezték el.

A keresztet ft. Nagy József atya szentelte fel, a szertartásban részt vett Ivković Róbert diakónus. Az eseményen részt vett Rigó Pál Zsófia, a Magyar Nemzeti Tanács alelnöke, Czegledi Rudolf, Zenta polgármestere és Burány Hajnalka, a Thurzó Lajos Művelődési–Oktatási Központ megbízott igazgatója.

Fényképezte: Tóth Lívia

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..