Megújult az Ady-zarándokhely

Megújult az Ady-zarándokhely

Az idén ugyan nincs kerek évforduló, mégis most, pontosabban szeptember 20-án adták át rendeltetésének a Szatmár megyei (Románia) Érmindszenten Ady Endre felújított szülőházát és a hozzá tartozó emlékmúzeumot.

Az épületek javítása, valamint a belső terek átrendezése európai uniós projektummal, a Magyarország—Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program által valósult meg. A másfél évig tartó munkálatokat a Szatmár Megyei Múzeum és a nyíregyházi Jósa András Múzeum együttműködésével, a Cult-Tour projektum részeként sikerült elvégezni.

Az emlékmúzeum az alig százlakosú falucska végén álló, 1900-ban (más források szerint 1907-ben) épített Ady-kúriában található. Az udvar másik végében van az a régi, nádfedeles parasztház, amelyben a költő született. A szakemberek arra törekedtek, hogy tevékenységük több legyen egyszerű helyreállításnál, ezért igazi, korabeli miliőt teremtettek. A renoválás, valamint a kiállítás anyagának felfrissítése és kiegészítése hozzávetőlegesen 100 000 euróba került.

A hozzáértők szerint végső ideje volt megfosztani az elmúlt rendszer sallangjaitól, tartamilag újragondolni az 1977-ben létrehozott kiállítást. Ebben a budapesti Ady-emlékmúzeum segédkezett. Az archív anyagok, régi fényképek alapján úgy rendezték át a házat, amilyennek azt az egykori fotók mutatták. A költő személyes tárgyait és családi ereklyéit őrző összeállításba bekerült Ady jegykendője, melyet Csinszka 1915-ben adott neki, az Ides ruhája, illetve recepteskönyve is. Ugyanitt kaptak helyet Adynak azok a művei és prózai szövegei is, amelyekben elsősorban a vidékről és a családjáról írt.

Az udvaron álló Ady-mellszobornál megtartott ünnepségen számos rangos vendég jelent meg. A felszólalók hangsúlyozták, mennyire szimbolikus értékű az, hogy a komplexumot európai uniós alapokból újították fel, hiszen Ady nemcsak a magyar, hanem az európai kultúrának és a világirodalomnak is része volt. 

A faluba vezető út sajnos ma is szinte ugyanolyan rossz állapotban van, mint 1953-ban — az emlékház létrejöttének évében — vagy 1977-ben volt. A politikusok megígérték az útjavítást is, amit nemcsak az esemény iránt érdeklődő közönség, hanem számos újságíró is hallott és feljegyzett.

A felújított szülőház és emlékmúzeum, mely évtizedek óta Szatmár megye egyik leglátogatottabb zarándokhelye, keddtől szombatig 10 és 18 óra, vasárnap pedig 14 és 18 óra között várja a látogatókat.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Múzsaidéző rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Facebook

Támogatóink