home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Megújult a törökbecsei magyarság székháza
Zséli Ágnes
2019.02.20.
LXXIV. évf. 7. szám
Megújult a törökbecsei magyarság székháza

Új ablakokat kapott a törökbecsei Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesület nagyterme. A nyílászárók cseréjére nagy szükség volt, hiszen a székházat az 1970-es években önkéntes helyiek építették fel, s azóta az idő bizony megtette a magáét.

A régi faablakok helyébe új PVC-ablakok kerültek. Ez nemcsak esztétikai kérdés, hanem energiatakarékossági szempontból is fontos. Az épületnek több helyisége is van, a nagytermet használják azonban leginkább a csoportok. Közéjük tartozik az egyesület keretében működő Bokréta kézimunkacsoport, melynek a tagjai örülnek az újításnak.

— Évente két alkalommal, májusban és októberben teadélutánt szervezünk, melyre Vajdaság több településéről érkeznek vendégek — mondta Csíkos Rozália, a csoport egyik alapító tagja. — Most igazán örülünk, hogy a magyar közösség székháza új ablakokkal csinosodott, hiszen a tavasszal már szebb és tisztább környezetben fogadhatjuk vendégeinket. Galbács Éva, a csoport vezetője hozzáfűzte, a szorgos kezű asszonyok tűmunkáit a jövőben szebb környezetben mutathatják be az alkalmi kiállításokon.


A szerző felvétele 

— A nagyteremben van a legnagyobb élet. Itt próbálnak a táncosok, és más rendezvényekre is itt kerül sor. Heti két alkalommal mintegy száz gyerek gyakorol ezen a helyen — mondta Cseszák Balázs néptáncoktató. — A jövőben mindenképp kellemesebb környezetben rophatják majd a táncot mind a kicsik, mind a nagyok. Örülünk, hogy az idén a Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesületben sikerül egy kis tatarozást megvalósítani, az ablakcserén kívül a belső falakat is kimeszeljük. A törökbecseiek szívvel és szeretettel ápolják a népi hagyományokat, amit az is bizonyít, hogy az egyesület égisze alatt öt táncegyüttes működik, és az ovisoktól kezdve a felnőttekig mindenki aktívan kiveszi a részét a munkából. Az egyesület néptáncszakosztálya száz főt számlál, emellett pedig énekcsoportok is működnek. A nagyteremben évente több alkalmi műsorra, rendezvényre kerül sor. A tervek szerint a nagyterem egy kisebb színpaddal is bővül majd, melyet különféle tevékenységekre használhatunk. 

— Csakúgy mint régen, az újítások most is a magyar közösség összefogásának köszönhetően valósultak meg — emelte ki Ilia László, a Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesület titkára. Azt is elmondta, hogy a nyílászárók cseréjét január elején kezdték meg, és már be is fejezték, de az épületet tovább csinosítják. — Kora tavasszal az ablakcsere miatt a homlokzatot is újítani, meszelni kell. Az anyagi forrásoktól függően abban reménykedünk, hogy az idén a mennyezetre gipszlapok kerülnek, s a beltér új, energiatakarékos megvilágítást kap. A régi kétszárnyas faablakok igazán rossz állapotban voltak, nem szigeteltek, s a festék is megkopott rajtuk. A mennyezet beázik, ezért a tetőszerkezetet is tataroznunk kell. Az időjárási viszonyoktól függően az épület belső és külső falait is átfestjük. Az ablakcserére úgy került sor, hogy a rendezvényeinken volt bevételünk, mindemellett pedig a pályázatokon lekért eszközökből azok a tagjaink, akiknek honoráriumot fizettünk volna, lemondtak a tiszteletdíjról. Az ablakcserét egy helyi magánvállalkozóra bíztuk, aki szintén hozzájárult a munkálatok 120 000 dináros költségeihez. Mindez azt bizonyítja, hogy összefogásban az erő. Ez volt érvényes több mint negyven évvel ezelőtt is, amikor a helybeli önkéntesek felhúzták a magyar közösség épületét, és ez az elv él most és a jövőben is, hiszen a falunk magyarsága nem feledkezik meg a kultúráját és a hagyományait jelképező otthonáról — hallottuk Ilia Lászlótól.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..