home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Megújult a padéi Kolping család háza
CS. BERÁK Benitta
2014.02.20.
LXIX. évf. 8. szám
Megújult a padéi Kolping család háza

A zord időjárás, a rossz útviszonyok sokakat elriasztottak az utazástól, Padén azonban — ahol nemrégiben ünnepelni gyűltek össze a Kolping családok tagjai — a rendezvényt mégis megtartották.

Lengyel Anna, a Szerbiai Kolping Szövetség elnöke elmondta: a padéi Havas Boldogasszony Kolping család élén Tóth Flórián áll, prézese Masa Tamás atya. A szövetség főprézese Kalapis Sztoján atya, Német László püspök úr pedig a szabadkai Szakály József atyát bízta meg a Kolping munka irányításával.

• Milyen anyagi forrásokból él a Kolping-ház?

— Fő támaszunk a németországi központi bank által pénzelt pályázatok. 2012 decemberében ért véget az előző hároméves ciklus, 2013 januárjában indult a következő. Az előző időszakban elnyert pénzt gyorsan el kellett költeni, hogy decemberben el tudjunk számolni vele. Ekkor volt vendégünk a kelet-európai referens, aki megkérdezte, mire tudjuk fordítani a fennmaradt eszközöket. Mi az épületünk tatarozásához szükséges anyagot vásároltuk meg belőlük.

• Kinek az elképzelése szerint újítottátok fel a házat?

— Barát István tervei és szakmai ismeretei alapján kapta meg az épület ezt a külsőt. A falak visszakerültek az eredeti helyükre, a tetőszerkezetet azonban máshogy oldottuk meg. Nagyon sok áldozatos, felelősségteljes, önkéntes munkára és támogatásra, segítségre volt szükségünk a munkálatok befejezéséhez.

• Miként köszöntétek meg a segítséget a közösségnek?

— Minden közösség számára megtartó erejű és kiemelten fontos jelentőségű egy terem, épület felújítása. A padéi Havas Boldogasszony Kolping család számára is lényeges, hogy az objektumon folyó munkálatok befejeződtek, és a jövőben élettel tölthetik meg. Különösen azután, hogy megszerveztük a ház ünnepélyes felszentelését is. Az összejövetel estéjén a köszöntőben Kolping Adolf szavai hangzottak el: „Minél nagyobb a megpróbáltatás, az elszánt szívek annál jobban összefognak. Minél nyomorúságosabb a helyzet, a keresztény ember annál nagyszerűbben tudja megvallani hitét, és ez a hit újra legyőzi a világot. Az igazi tevékeny kereszténységben csodálatos erő lakozik.” Ezt az erőt képviselte a szép számban összegyűlt tagság. A köszöntő után Tamás atya és Goran atya megáldotta a jelenlévőket, a Kolping család prézese megszentelte az épületet, majd egy rövid ismertető következett. Az áldozatos önkéntes munkát, támogatást oklevéllel háláltuk meg, a közös imát pedig vacsora és kötetlen baráti társalgás követte.

• Milyen tevékenységeket terveztek?

— Február 21-én 18 órától dr. Bús Attila tart előadást a magas vérnyomásról. Kéthetente olyan témákat dolgoz fel, mint például a cukorbetegség, a rák, a depresszió stb. Február 22-én délelőtt játszóházat szervezünk a gyermekeknek. Ugyanezen a napon 14 és 16 óra között a házi betegápolásról lesz szó a szabadkai Szabadegyetem előadóinak jóvoltából.

(A felvételen Tóth Zoltán, Lengyel Anna és Tóth Flórián)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..