home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Megújult a bajmoki határátkelő
Kartali Róbert
2019.02.13.
LXXIV. évf. 7. szám
Megújult a bajmoki határátkelő

18 hónap és 2,1 millió euró kellett ahhoz, hogy megújuljon a szerb—magyar határszakasz bajmoki átkelője, melyet csütörtökön adtak át rendeltetésének.

A magyarországi oldalon még 2007-ben kiépült egy modern átkelő, viszont a szerbiai oldalon ez idáig csupán egy tetőtákolmány, egy bádogbódé és egy sorompó fogadta az utazókat. A szerbiai oldal megújításával egyelőre nem hosszabbodott a nyitvatartás, de tervben van.

— A régi bajmoki határátkelő nem festett jó képet az országról az arra utazóknak, de a most átadott épületek már tükrözik Szerbia új imázsát, azt mutatják, hogy jó irányba haladunk — emelte ki a szerb pénzügyminiszter, Siniša Mali az átadón. Az átkelő felújítására, illetve megépítésére az Európai Unió 1,8 millió eurót folyósított az előcsatlakozási alapból. Szerbiának saját költségvetéséből 300 000 eurót kellett elkülönítenie erre a célra.  

A Bajmok és Bácsalmás közti átkelő továbbra is 7 és 19 óra között üzemel, de Szerbia kérni fogja Magyarország jóváhagyását, hogy 24 órás nyitvatartással üzemeljen. A szerb pénzügyminiszter elmondta, az elkövetkező egy-két hónapban együttes kormányülést tartanak, melyen ez a téma is napirenden szerepel majd. A 24 órás nyitvatartás jelentősen hozzájárulna ahhoz, hogy a most átadott határátkelőn megnövekedjen a forgalom intenzitása, egyúttal pedig a horgosi és a kelebiai átkelők is fellélegezhetnének. Leginkább a nyári hónapokban, amikor a leghosszabb a várakozási idő. A bajmoki csupán 50 kilométerre van a horgosi, illetve 30 km-re a kelebiai átkelőtől.

Szerbia és Magyarország között jelenleg nyolc határátkelő üzemel, ezek közül csak a horgosi, a kelebiai és a béregi tart nyitva egész nap, a többi csupán reggel 7 és 19 óra között. A két ország közti határátkelőket évente mintegy 6 millió utas veszi igénybe, a régi bajmokit viszont évente csak 100 000 ember választotta. Sem Fabrizi, az Európai Unió belgrádi küldöttségének vezetője az átadáson elmondta, hogy ezzel a beruházással is hozzájárulnak majd a többi határátkelő tehermentesítéséhez, valamint Szerbia nemcsak Magyarországhoz, de az Európai Unióhoz is közelebb kerül.

A felújított bajmoki határátkelőt a szerbiai polgárokon kívül az EU-s országok, továbbá Svájc, Norvégia és Izland állampolgárai használhatják. A teherforgalom továbbra sem engedélyezett.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..