home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Megújul a zentai vasútállomás
Tóth Lívia
2023.04.12.
LXXVIII. évf. 15. szám
Megújul a zentai vasútállomás

Zenta Község Önkormányzata csaknem egy évtizede harcol azért, hogy sem a személyforgalom, sem a teherforgalom ne szűnjön meg a Zenta—Szabadka, illetve a Nagykikinda felé vezető szakaszon. Időközben új szerelvény szolgálja az utasok kényelmét, és a vasúti pálya felújítása is megtörtént. A zentai vasútállomás viszont huzamosabb ideje nem üzemel, de ezen a téren is változás várható, nemrégiben ugyanis a felújítás megkezdésére utaló állványzat jelent meg az épület körül.

Miután több éve téma volt a már említett vasútvonal megszüntetése, 2018 szeptemberének végén Zenta kezdeményezésére a Szerbiai Vasutak és öt vajdasági önkormányzat, Szabadka, Nagykikinda, Csóka, Magyarkanizsa és Zenta szerződést írt alá a Szabadka és Nagykikinda közötti vasúti forgalom társfinanszírozásáról.

Két évvel előbb, 2016-ban a Szabadka—Zenta—Nagykikinda vasútvonalon a szerbiai vasútforgalmi vállalat egy új, Oroszországtól vásárolt dízelmotorvonatot indított, és a továbbiakban nem kellett attól tartani, hogy a sínbusz meghibásodása miatt kimaradnak járatok.

A felújítás, mely 2019 április elején kezdődött, már nagyon időszerű volt, hiszen a Szabadka és Zenta közötti vasutat 1889-ben építették, és legutóbb az 1920-as években javították.

Másfél év alatt 38,5 km hosszan kicserélték a síneket, a talpfákat és a kavicsréteget. A jelentős fejlesztést a Köztársasági Építésügyi, Közlekedési és Infrastrukturális Minisztérium támogatta, a beruházó pedig a Szerbiai Vasutak Infrastruktúra Rt. volt.

A vasúti közlekedés Zenta és Szabadka között 2020 novemberének végén indult újra, és a személyszállító vonatok 80 km-es óránkénti sebességgel közlekedhettek, míg a felújítás előtti sebességük alig haladta meg a 20 km/h-t. A sínek teherbírása az addigi 16 tonna helyett 22,5 tonnára növekedett.

Már akkor szóba került a zentai vasútállomás épületének a renoválása, illetve az is, hogy egy helyen lesz a buszállomás és a vasútállomás.

Az objektum felújítása végül ez év március 28-án kezdődött meg. A munkálatokat a múlt héten Lálity Urbán Emese infrastruktúra-fejlesztési államtitkár, Czegledi Rudolf, Zenta község polgármestere és Sztantity Szebasztián, a községi tanács gazdasági ügyekkel és idegenforgalommal megbízott tagja is megtekintette.

Lálity Urbán Emese kiemelte, a fejlesztést az építésügyi minisztérium finanszírozza, hiszen összesen 55 állomásépületet újítanak fel Szerbia területén, amire 360 millió dinárt szántak a költségvetésből. A zentai vasútállomáson a tetőszerkezet cseréjével kezdődtek meg a munkálatok, de várható az épület teljes külső és belső felújítása, az összes nyílászáró cseréje, valamint a nyilvános illemhely átépítése. A projektum összértéke több mint 26 millió dinár.

— Bízunk abban, hogy amikor a vasútállomás renoválása befejeződik, az emberek méltó körülmények közepette utazhatnak Zenta és Szabadka között, ahogyan Nagykikinda felé is. Biztos vagyok benne, hogy a Belgrád—Szabadka—Budapest vasútvonal elkészülte után többen utaznak majd, hiszen a legolcsóbb és leggyorsabb tömegközlekedés a vasút lesz a két főváros és Zenta között — nyilatkozta Czegledi Rudolf polgármester, és azt is elmondta, hogy a vasútállomáson folyó munkálatok ellenére a motoros vonat továbbra is rendszeresen közlekedik. Egyúttal azt a tervet is megerősítette, hogy az épületben egy közös várótermet alakítanak ki, ahol nemcsak azok várakozhatnak, akik vonattal szeretnének utazni, hanem azok is, akik autóbusszal mennének tovább Zentáról.

Fényképezte: Tóth Lívia

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..