home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Megújul a színházterem
Tóth Lívia
2013.07.10.
LXVIII. évf. 28. szám
Megújul a színházterem

Beszélgetés Kormányos Lászlóval, a Csóka Művelődési és Oktatási Központ második mandátumát kezdő igazgatójával

A csókai községi képviselő-testület újabb négyéves időszakra ismét Kormányos Lászlót nevezte ki a Csóka Művelődési és Oktatási Központ igazgatójává. Az intézmény vezetője ebből az alkalomból kijelentette: Mivel a községi költségvetés véges, az elkövetkező évek fejlesztési, beruházási terveinek a megvalósításához sikeres hazai és külföldi pályázatokra van szükség.
A központhoz a művelődési tevékenységeken kívül a sport, a felnőttképzés és a teleház tartozik. Milyen tervekkel kezdi az újabb megbízatást? — kérdeztem Kormányos Lászlótól.
— Az egyik programunkat már csak folytatni kell, szeretném ugyanis, ha az év végéig a község minden településére eljutna egy-egy amatőr vagy profi színházi előadás magyar, illetve szerb nyelven. Feketetón a tóbai színtársulat, Tiszaszentmiklóson a Zentai Magyar Kamaraszínház vendégszerepelt, augusztus 4-én Hódegyházán lép fel a Tanyaszínház. A csókaiak a Magyar Kanizsai Udvari Kamaraszínház darabját láthatták, de itt járt a híres magyarországi médiaszemélyiség, Vujity Tvrtko is. A Szentháromság–templom felszentelésének kétszázadik évfordulójára a felvidéki Arcok együttest hívtuk meg. Nemrégiben fejeződött be a Ch-Art Napok rendezvénysorozat, melynek keretében több magyar, illetve szerb nyelvű produkciót láthattak a színházkedvelők. A 2012. évben több mint 62 rendezvényt szerveztünk 500-600 ezer dinárból, az idén pedig már az első félévben elköltöttünk ennyit.
Hódegyházán négy-öt alkalommal oktattuk az idősebb korosztályt a számítógép használatára, aztán Tiszaszentmiklóson kezdődött a kéthetes informatikai tábor, szerb és magyar csoportnak. A csókai Jovan Popović Általános Iskolával pályázatot nyertünk a pedagógusok informatikai felzárkóztatására, a komoly, hárommodulos, kétnyelvű kurzus szeptember első hetétől indul. A tanfolyamot jövőre a tiszaszentmiklósi, majd a padéi általános iskolában szeretnénk elindítani.
A könyvtár állományát is folyamatosan bővítjük, gazdagítjuk, most a házi olvasmány kötetek cseréjén dolgozunk.

* Lassan szépül és újul a művelődési ház nagyterme is.
— Valóban így van. Először meszeltünk, új függönyt vásároltunk a színpadra, folyamatosan javítjuk a nézőtér széksorait. Úgy tűnik, saját és pályázati eszközökből az idén végre sikerül lecserélni a több mint két évtizede meglévő hangosítástechnikai berendezésünket, jövőre a padlózatot kellene felújítani, de előbb-utóbb a korszerűtlen fűtés cseréjére is sort kell keríteni. A harmincéves gázkazán ugyanis már nagyon elavult, tetemesek a fűtési költségek. Nem tudjuk például különválasztani az előcsarnok fűtését az egész épületétől, pedig erre szükség lenne a kisebb rendezvények alkalmával. Ezeket a munkálatokat a helyi közösséggel együttműködve végezzük, mert az épületnek mi csak használói vagyunk, nem tulajdonosai.
Az alapeszközeinkre fordított pénzt igyekszünk pályázatokból megszerezni, a községi juttatást a dolgozóink bérére fordítjuk, 45 százalékát pedig a sport- és művelődési egyesületek finanszírozására. Jövőre a hozzánk tartozó sport- és művelődési egyesületeknek a rendes tevékenységükhöz szükséges eszközökre már szintén pályázniuk kell. Minden elköltésre váró dinárnak előre meg kell tervezni a helyét, mert csak így tudunk racionálisan gazdálkodni. A fejlesztéseket, mint például a könyvtár felújítását is, szinte kizárólag pályázati forrásokból oldottuk meg, de a rendezvények lebonyolításához ugyancsak jelentős külső segítséget sikerült szerezni.

* Hosszabb szünet után pár hónapja ismét megjelenik a Csókai Krónika, amelynek a szerkesztését Önre bízták.
— A helyi lap áprilistól minden hónap közepén eljut az olvasókhoz, sőt, a külső munkatársaink tiszteletdíját is havonta fizetjük. A Csókai Krónikából a megjelenés napján kétezer példányt osztunk szét a község településein. A harmadik számban például több mint hatvan hosszabb-rövidebb írás kapott helyet. Arra törekszem, hogy minden faluról írjunk, helyet kapnak a civilszervezetek, megjelennek az események. Úgy vélem, a lap színvonala javult, még komoly újsággá is válhat. Amióta én szerkesztem, sokkal nyitottabb, nem politikamentes, de nem is hatalmon lévő koalíció lapja, habár róluk is közlünk információkat. A közélet minden területét felöleljük, az önkormányzatnak a lakosságot érintő határozatairól, a különféle pályázati lehetőségekről, beruházási és egyéb tervekről, a művelődés és oktatás kérdéseiről, a mindennapi élet történésiről szerb és magyar nyelven havi rendszerességgel tájékoztatunk. 
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..