home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Megújul a nagyszalontai Csonkatorony
Tóth Lívia
2018.02.15.
LXXIII. évf. 7. szám
Megújul a nagyszalontai Csonkatorony

Az Arany János-emlékév keretében teljes körű felújításon esik át a nagyszalontai Arany János Emlékmúzeumnak otthont adó Csonkatorony (fotó: Borsi Balázs)

A megszépült épület és az új állandó kiállítás 2018. március 2-án, Arany János születésének 201. évfordulóján nyílik meg. A munkálatokat csaknem 160 millió forintból teljes egészében az Arany János-emlékbizottság finanszírozza.

A Csonkatorony kiürítése tavaly október 24-én fejeződött be, ezt követően megkezdődött a négy szakaszra tervezett renoválás.

A teljes körű festés mellett korszerűsítik az elektromos rendszert és az emlékmúzeum infrastruktúráját, valamint fűtést telepítenek, így az épület a jövőben télen is látogatható lesz. A negyedik ütemben pedig az épületegyüttes udvara is megszépül.

A torony rendezésével párhuzamosan megújul az Arany János Emlékmúzeum állandó kiállítása is. Az előző tárlat több mint 40 éve, 1975-ben nyílt meg. Ezen összeállítás egy része átkerült az Arany Palota galériatermében berendezett időszaki kiállítás anyagába, többsége azonban restaurálásra szorul, akárcsak a több száz eredeti kézirat. A hírek szerint az új, interaktivitásra is törekvő kiállítás alapvető feladata az Arany Jánossal kapcsolatos legújabb irodalomtörténeti kutatások eredményeinek, és azoknak a relikviáknak a bemutatása lesz, amelyeket a költő személyesen adományozott a szülővárosának.

A nagyszalontai őrtorony teteje akkor égett le, amikor II. Rákóczi Ferenc fejedelem parancsára felgyújtották a várat. A torony évszázadokon át csonka maradt, így örökítette meg a rajzán Petőfi Sándor is, amikor 1847-ben Nagyszalontán járt. Az Arany János Emlékmúzeum már a tetővel ellátott épületben nyílt meg 1899. augusztus 27-én.

Erdélyi kollégánk, Borsi Balázs felvételein Gere István kalotaszegi kőfaragó-restaurátor látható, aki a csapatával a főbejárat feletti, Stróbl Alajos tervezte kőszobron is munkálatokat végzett.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..