home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Megújul a csókai templom kerítése
Tóth Lívia
2020.02.28.
LXXV. évf. 9. szám
Megújul a csókai templom kerítése

Csóka község önkormányzata 2020-ban is folytatni kívánja az egyházközségeket érintő beruházásokat. Tavaly szeptemberben nyilvános pályázatot hirdetett meg a történelmi egyházak projektumainak a támogatására, de ezen a területen a korábbi években is történtek jelentős munkálatok.

2018-ban a szanádi pravoszláv templom külsejének és belső terének a renoválására több mint 9 millió dinárt költött a község, előtte pedig a csókai pravoszláv templom teljes felújítását pénzelte. Padén a Havas Boldogasszony katolikus templom tatarozása is sikeres volt, ám ez nagyrészt az anyaországi alapítványoknak és a Kanadába kivándorolt honfitársaink támogatásának köszönhető.


A Rákóczi-szobornak is méltó környezetet kell teremteni

A bevezetőben említett pályázatok anyagait az erre a célra megalakított bizottság nézte át, és tett ajánlatot a községi tanácsnak az előirányzott összeg szétosztására. A megítélt támogatások a hitközségek épületeinek a felújítására, karbantartására, valamint az egyházak számára fontos események, ünnepek megtartására fordíthatóak. Emellett a községi költségvetésben három nagyobb beruházásra is sikerült eszközöket előteremteni. A büdzséből a tiszaszentmiklósi Szent Miklós pravoszláv templom szigetelésére 3,2 millió dinárt, szintén Tiszaszentmiklóson a Szent József katolikus templom tornyának és hajójának a felújítására 5,2 millió dinárt irányoztak elő, a csókai Szentháromság katolikus templom kerítése munkálatainak az első fázisa 5,6 millió dinárba kerül.

Az önkormányzat beruházóként elkészítette a műszaki tervdokumentációt a több mint kétszáz éves Szentháromság-templom — az építtető Marczibányi földbirtokos család nagylelkűségének hála 1813-ban szentelték fel — egykori téglalapon nyugvó kovácsoltvas kerítésének a visszaállítására. A templomot, valamint az uradalmi telket körülvevő fal 1875-ben készült el. A 170 méternyi kerítés jelentős része azonban mára ledőlt vagy hiányzik.


Biztos alapra kerül az új kerítés

A munkálatok ez év januárjának közepén kezdődtek meg. A helyszínt Kormányos László tartományi képviselő és Zombori Csaba alpolgármester kíséretében szemrevételeztük.

— A tervek szerint a kerítésből megmaradt romos téglaalap helyére új alap készül, melyre a műemlékvédelmi intézet szakembereinek az irányításával állítjuk vissza az eredeti kovácsoltvas kerítés mását. Mivel a templom kiemelt jelentőségű műemlék, gondosan ügyelnünk kell az előírások betartására. A kivitelező 75 munkanapot tervezett be a régi kerítés maradványainak az eltakarítására, a terület rendezésére és az új kerítés megalapozására. Megemlíteném, arra is ügyelnünk kell, hogy a templomkert sarkában álló II. Rákóczi Ferenc-szobor méltó helyét is megőrizzük. A második fázis, vagyis magának a kerítésnek az elhelyezése az új községi költségvetési ciklus része, a beruházás tervezett értéke 3,1 millió dinár — mondta Kormányos László.


A munkálatok kezdete​​​​​​​ (a szerző felvételei)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..