home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Megújul a Kosztolányi-ház
Tóth Tibor
2022.03.11.
LXXVII. évf. 10. szám
Megújul a Kosztolányi-ház

Ludason az elmúlt év a kisebb fejlesztések jegyében telt, az idén azonban a tervek szerint egy nagyobb beruházás is megvalósul. A hagyományos rendezvényeiket megtartották, és a falunappal összekötött fokhagymafesztivál, valamint a lovas nap — melynek keretében megvalósult a Kárpát-medencei Ludasok találkozója is — apropójából több ezer érdeklődő látogatott el a Ludasi-tó partján fekvő településre.

— Kevés, de jelentős fejlesztés történt Ludason — kezdte a beszélgetést Aladics Tibor, Ludas Helyi Közössége Tanácsának elnöke. — A Temető út Samu-saroknál lévő végét martaszfalt-törmelékkel újítottuk fel, a Vermes és a Bartovics út végén pedig a sárlerázó szakaszt törmelékkel töltöttük fel. A ludasi termelők saját gépeikkel és üzemanyaggal, önerőből az összes ludasi mezőutat felszántották, megtárcsázták, lehengerelték. Az idén tavasszal a termelőkkel együtt újra megszerveznénk ezt a munkát.


Aladics Tibor

A falu civil szervezeteinek otthont adó Kosztolányi-ház bekerült Szabadka városának költségvetésébe, így az épületet az idén teljeskörűen felújítják.

— A munkálatokat több fázisra bontjuk. Először az épület belső részén oldjuk meg a legégetőbb problémákat, majd onnan haladunk a külső rész irányába. A helyi közösség épületén kívül nagy szükség van még egy közösségi épületre a faluban. A Ludasi-tó mellett lévő civil házban és annak udvarában a nyáron népzenei tábor volt, nyugdíjasaink is az épületben tartották meg az évi közgyűlést és a teadélutánokat. A Ludasi Közösségfejlesztő Egyesülettel karbantartjuk a kistó mentén lévő területet és a ludasi iskola alatti partrészt, lehetőséget teremtve a további fejlesztésre. Az iskolánál pihenőhely és röplabdapálya áll a kikapcsolódni vágyók rendelkezésére, a kistónál padokat helyezünk el, a gyerekeknek kisebb méretű focipályát létesítenénk. A Ludast és Kispiacot összekötő út kiszélesítése, felújítása elsőbbséget élvez a helyi közösség részéről. Ha az idén nem történnek meg a várt munkálatok, akkor nagy az esélye, hogy a két települést összekötő út teljesen tönkremegy. Emellett a Szabadkai Gázművek kiépíti a gázhálózatot, ami iránt már érdeklődnek a polgárok — mondta Aladics.


A Kosztolányi-ház

A Ludasi Közösségfejlesztő Egyesület és Ludas Helyi Közössége elnyerte a Magyar Közösségépítők Értékszövetsége Egyesület Látópont nevű szakmai címét, így Ludas tagja lett a Látópontok Hálózatának. Ludas egyik testvértelepülése, Érsekhalma jóvoltából a bácskai településre érkezett egy kisbusz, mely megkönnyíti a lakosság feladatainak ellátását, a rendezvényeken való részvételt és a testvértelepülésekre való eljutást.

— Május végén első alkalommal lett megszervezve a Citera pendüljön, ének zendüljön elnevezésű népzenei vetélkedő, melyen 147 általános és középiskolás kápráztatta el a zsűrit énekhangjával, citeramuzsikájával. Népzenei műhelyünk több programot és fellépést valósított meg a ludasi Népmesemondó Műhellyel, valamint két alkalommal népi játszóházat szerveztünk, melyen nemezelés, mesemondás, hangszerbemutató és gyöngyfűzés szerepelt a programban. Júliusban megszerveztük a Ludasi Népzenei Tábort, ahol 6 csoportban folyt az oktatás, 3 népiének- és 3 citeraoktató foglalkozott a 18 településről érkezett több mint 80 résztvevővel. Oktatói csapatunk bővült. A citerásokkal a szabadkai Torok Orsolya és a ludasi Zemkó Sándor, a népi énekesekkel az adai-padéi Lepár Krisztina foglalkozik, a népzenei műhelyt Fábián Mónika koordinálja. Júniusban Ludason járt a szegedi Giovani Artisti vonósnégyes, mely nem mindennapi élményben részesítette a közönséget. Decemberben első alkalommal szervezte meg az egyesület az Adventi Forgatag Ludason elnevezésű eseményt, melyen karácsonyi kézművesvásár, különféle kézműves-foglalkozások és közös éneklés várta az érdeklődőket. A program karácsonyváró népzenei koncerttel zárult — tudtam meg Kovács Gábortól, a közösségfejlesztő egyesület alelnökétől.


Az V. Ludasi Népzenei Tábor záróműsorának résztvevői (fotó: A Ludasi Közösségfejlesztő Egyesület felvétele)

A ludasi Természetbarát Kör 50 természetszerető tagból áll. Az egyesület általában nádvágással kezdi az évet, az idén azonban ezt a tó szempontjából nélkülözhetetlen munkát nagyon rövid ideig végezhették, mivel a víz nem fagyott be annyira, hogy biztonságosan rá lehessen menni, így csak a part mentén vágták a nádat. Ezt a munkát néhány éve sajnos alig lehet végezni, ami ront a tó minőségén, hiszen az elöregedett nád szennyezi a vizet. Viszont a Ludasi-tóba érkező víz sokkal tisztább, mivel a szennyvíz előbb a tisztítóba és onnan a Palicsi-, majd a Ludasi-tóba kerül.

— A Kosztolányi-ház köré fákat ültetnénk, az alsó-ludasi iskolánál lévő nádas kerthelyiséget felújítanánk, közmólóinkat pedig a Palics—Ludas Közvállalattal egyeztetve szeretnénk fenntartani. A tó körül majdnem befejeződött a kisajátítás. A földtulajdonosokat becsületesen kifizették, és egy-két kivételtől eltekintve az ő viszonyulásuk is korrekt volt ehhez a folyamathoz. Két csónakunk van, de továbbiakra pályázunk. Ha sikerrel járunk, akkor a helyi közösség kínálatához mi is hozzá tudnánk járulni, sőt, a falusi turizmus nyújtotta programok közé is be lehetne illeszteni a csónakázást, mely akkor válik majd igazán aktuálissá, ha a wellnessfürdő elkészül, és Palicsra nagyszámú turista látogat. Amikor a Szerbiai Kőolajipari Vállalat elkezdte a fúrásokat a tó körül, akkor a helyi közösséggel és a VMSZ vezetőségével együtt sikerült elérnünk, hogy a tó közvetlen közelében hagyják abba a munkálatokat. A NIS illetékeseinek ígéretei szerint új kutakat nem létesítenek. Örömömre szolgál, hogy nagyon sok természetvédő is beállt a jó ügy mögé — mondta Kovács Gábor, a Természetbarát Kör elnöke, majd hozzátette, hogy a közmólók kivételével hamarosan megtörténhet a mólók legalizálása, melynek szintén a falusi turizmusban lesz szerepe, hiszen bizonyos napi összeg ellenében bárki kibérelhet egy-egy mólót, melyen kedvére pihenhet, horgászhat.

A falusi turizmusról szóló történetben Ludas megkerülhetetlen. Mindez elősegíthetné a ludasiak helyben maradását, esetleg új vállalkozások megnyitását.


A Ludasi-tó számtalan lehetőséget kínál a turizmus tekintetében

Fényképezte: Tóth Tibor

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..