home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Megújul Vajdaság legrégebbi református temploma
Fehér Márta
2022.01.23.
LXXVII. évf. 3. szám
Megújul Vajdaság legrégebbi református temploma

Ilyen lehetőség száz évben talán egyszer adódik mondja Orosz Attila lelkipásztor, bácsfeketehegyi református esperes, amikor a Kárpát-medencei Magyar Templomfelújítási Program keretében megszépülő, az idén 220 éves épületről beszélgetünk. A magyar kormány a teljes belső renoválást támogatja, ezenkívül a gyülekezet közadakozást hirdet, így önerővel is hozzájárul a munkálatokhoz.

1785-ben Kunhegyesről, a Nagykunságból 963 lélek telepedett le a mai Bácsfeketehegyen, s először egy vályogból készült épület volt az Isten háza, a jelenlegi templom pedig később, 1802-ben épült meg, akkor is közösségi összefogással, hiszen akkortájt elsődlegesen iskolát meg templomot építettek maguknak a hívek, ez a kettő elsődleges fontosságú volt — foglalja össze a legrégebbi, 600 férőhelyes, vajdasági református templom történetét dióhéjban a lelkipásztor, és hozzáteszi, hosszú ideig a harmadik legnagyobb gyülekezet volt az egykori Jugoszlávia területén a bácsfeketehegyi reformátusság, mára pedig 1650 főre becsülik számát. Ennyit mutat a nyilvántartás az egyházfenntartási járulék befizetése alapján, pontos adatok azonban nincsenek, hiszen nagyon sokan elhaltak vagy kiköltöztek külföldre. Továbbra is az egyik legnagyobb közösségről beszélhetünk, ám sajnos messzemenően nem vagyunk annyian, hogy ezt a templomot megtöltsük — mondja, ám máris hangsúlyozza, egy-egy istentiszteleten átlagosan 80–120 hívő jelenik meg, ami jelen korunkban kimagaslóan jónak számít, hiszen a mai világban úgy érzi az ember — lehet, furcsán hangzik —, hogy pénzért mindent meg lehet vásárolni, és akkor talán kevesebb szükségünk van a Jóisten segítségére. Hozzáteszi, egy-egy nagyobb ünnep, karácsony, húsvét vagy konfirmálás alkalmával ennél jóval többen vannak.


A 220 éves bácsfeketehegyi református templom

— Ha meg is fogyatkoztunk, a bácsfeketehegyiek mégiscsak templomba járó emberek. Ha megnézzük a lakosság összetételét, és a magyar lakosságra szorítkozunk, elmondhatjuk, hogy itt majdnem mindenki református, tehát nagyon fontos ez a templom. A bácsfeketehegyiek ragaszkodnak a tradícióhoz, a hagyományokhoz — emeli ki, és kérésemre elmeséli, hogy családjukban a református hit gyakorlásának megvannak a maga mérföldkövei. — Az én elődeim templomba járó emberek voltak, egyházi elöljárók is voltak köztük, bár lelkész nem. Kora gyerekkorom óta jártam annak idején hittanórára, vasárnapi iskolába, templomba is elvittek a szüleim még akkor is, amikor olyan időket éltünk, hogy nem mindenki mehetett templomba. A lelkészi hivatást érett fejjel választottam, jogi pályára indultam, aztán menet közben rájöttem, hogy az nem nekem való, és jelentkeztem a teológiai tanulmányokra. Nem egy egyszeri megtérési folyamattal magyaráznám az én helyzetem, hiszen egyfajta folytonosság benne volt a mi vallásgyakorlatunkban, ezt így láttam az elődöktől is.


A magyar templomfelújítási program keretében a teljes templombelső megszépül

Rátérünk a templom felújítására, mely az anyaország kormányának támogatásával valósulhat meg — a bácsfeketehegyi református templom egyike Vajdaság huszonöt, a magyar templomfelújítási program keretében megszépülő templomának.

— Az épület renoválása egyébként három és fél évvel ezelőtt kezdődött, hiszen 2018-ban a templomkülsőt is felújítottuk, ugyancsak az anyaország hathatós támogatásával, 2020 végén a toronyóra szerkezetét cseréltettük ki, szintén ilyen forrásoknak köszönhetően, úgyhogy lassan, de biztosan a teljes templomunk megújul. Most a teljes belső munkálatok előtt állunk, amire évtizedek óta nem volt lehetőségünk. Korábban csak részleges felújítások történtek, például 2002-ben önerőből lettek szigetelve a falak. A január 4-én megkezdődött munkálatok keretében megtörténik a falak komplett átmeszelése és átfestése, a belső faburkolatok teljes lecsiszolása, illetve átfestése, a plafonon lévő repedések betapasztása. Szeretnénk, hogy egy korszerű világítást kapjon a templomunk, és a hangosítását is jó lenne teljesen modernizálni. Önerőből is igyekszünk hozzájárulni a munkálatokhoz, valószínűleg szükség lesz arra, hogy gyülekezeti közadakozást hirdessünk meg, mert szeretnénk rendbe tenni még néhány dolgot, ha már itt benne vagyunk az építkezések folyamatában.


Bácsfeketehegyi vállalkozók és munkások dolgoznak a legrégebbi vajdasági református templom felújításán

* A program meghirdetése és a támogatások odaítélése után — ettől teljesen függetlenül — egekbe szöktek az anyagköltségek és a munkadíjak, ez sok helyen okoz fejtörést. Önök is szembesültek ezzel a gonddal?

— Igen, az az igazság, hogy ez bennünket is derült égből villámcsapásként ért. Igyekeztünk idejében árajánlatot kérni, és akkor, amikor a presbitérium döntött arról, hogy kik lesznek a vállalkozók, előleget adni nekik, hogy abból legalább az anyagot meg lehessen venni. Nyilván kevesebbet tudunk megcsinálni ebből az összegből, mint amennyit eredetileg meg tudtunk volna, ez nyílt titok, mindenütt így van. Ezért is szeretnénk közadakozásból hozzátenni, ami tőlünk telik, hiszen ilyen lehetőség százévente egyszer van.


Felállványozva az épület

* Minden munkálatot helyi vállalkozók végeznek majd, Bácsfeketehegy ezzel is büszkélkedhet — igaz, ez része volt a pályázati kiírásnak, viszont nem mindenütt sikerült teljes mértékben megvalósítani, hiszen nagy a mesterhiány az építkezés területén.

— Igen, ezt különösen szeretnénk hangsúlyozni, hála Istennek olyan helyzetben vagyunk, hogy itt, Bácsfeketehegyen lehet találni munkaerőt. Helybeli magyar református felekezeti vállalkozók végzik nagy odaadással a templom felújítását, ez nekik is egy kihívás. Fiatalemberek vannak jó néhányan, úgyhogy nagy lelkesedéssel csinálják.

Bár az időjárási körülmények nem a legkedvezőbbek, a munkálatok megkezdődtek, és várhatóan legfeljebb három hónapon belül befejeződnek — addig az istentiszteleteket a szomszédos imateremben tartják meg. A felújítás befejeztével hálaadó istentiszteletet terveznek, mely egyúttal alkalmat adna a 220 éves jubileum megünneplésére is, hiszen ez egy fontos fordulópont a gyülekezet életében.

— Hálát és köszönetet érzek ezzel kapcsolatban. Huszonöt évvel ezelőtt megjelentettünk egy könyvet a bácsfeketehegyi református egyházközség történetéről, A megtartó egyház címmel. Nekem a templom ma is azt jelképezi, hogy megtartóereje van az itteni közösség számára. Ha templomot újítunk fel, akkor abból az látszik, hogy hosszú távú terveink vannak az itteni magyar reformátusság identitásának a megőrzését, illetve annak az átvállalását illetően, mert a templomnak ez is szerepe, hogy feltöltekezzünk lelkiekkel. 2021-ben 33 keresztelőnk volt — igaz, néhány a járvány miatt a megelőző évből halasztódott tavalyra —, 14 ifjú és 2 felnőtt, azaz összesen 16 személy konfirmált, továbbá 5 házasságkötés és 38 temetés volt Bácsfeketehegyen. Az idei évben, 2022-ben 19 konfirmandusunk lesz májusban, s erre a fogadalomtételre, amely a hatodik osztály végén történik, azok is hazajönnek, akik kimentek külföldre, mert bár nem itthon élnek, hagyatkoznak az ősi hajlékhoz és az itteni szokásokhoz — fejtette ki Orosz Attila, beszélgetésünket örömteli adatokkal zárva.

Fényképezte: Lakatos János

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..